Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

Είναι η αδικία που αναγκάζει τους μετανάστες να πεθαίνουν στη θάλασσα

Ο πάπας Φραγκίσκος συνάντησε τους πρόσφατα αφιχθέντες πρόσφυγες από το ελληνικό νησί της Λέσβου και αποκάλυψε ένα Σταυρό στο Belvedere(οικοδομικό σύμπλεγμα στο Βατικανό που στεγάζει και το ομώνυμο μουσείο) για να θυμίζει όλους τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που αναγκάζονται να κάνουν επικίνδυνα ταξίδια αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

Δύο σωσίβια γιλέκα που αφηγούνται τη δική τους ιστορία: Το πρώτο δόθηκε στον Πάπα πριν λίγα χρόνια από μια ομάδα διασωστών. Το γιλέκο ανήκε σε ένα κορίτσι που πνίγηκε στη Μεσόγειο. Το δεύτερο, παραδόθηκε στον πάπα Φραγκίσκο από μια άλλη ομάδα διασωστών πριν από λίγες ημέρες, και ανήκε σε έναν μετανάστη που χάθηκε στη θάλασσα τον περασμένο Ιούλιο. Κανείς δεν ξέρει ποιος ήταν ή από πού ήρθε.

Την Πέμπτη, ο Πάπας μιλώντας στους 33 πρόσφυγες που έφθασαν στη Ρώμη πρόσφατα από το ελληνικό νησί της Λέσβου μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου, είπε ότι το πρώτο σωσίβιο το δώρισε στους δύο υπογραμματείς του Τμήματος Μεταναστών και Προσφύγων, του Οργανισμού για την Ολοκληρωμένη Ανθρωπινή Ανάπτυξη, λέγοντάς τους «Αυτή είναι η αποστολή σας».

Όπως είπε ο Πάπας ήθελε «να συμβολίζει την αναπόφευκτη δέσμευση της Εκκλησίας να σώσει τις ζωές των μεταναστών, ώστε τότε να μπορούμε να τους καλωσορίζουμε, να τους προστατεύουμε, να τους προωθούμε και να τους ενσωματώνουμε».

Η αδικία αναγκάζει πολλούς μετανάστες να εγκαταλείψουν τη γη τους

Απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους στο Belvedere, στο Βατικανό, ο πάπας Φραγκίσκος υπογράμμισε ότι είναι η αδικία που αναγκάζει πολλούς μετανάστες να εγκαταλείψουν τη γη τους και να υποστούν κακομεταχείριση και βασανιστήρια σε στρατόπεδα κράτησης. «Είναι η αδικία που τους απορρίπτει και προκαλεί το θάνατό τους στη θάλασσα», ανέφερε.

Ο σταυρός συμβολίζει τον πόνο και τη σωτηρία

Στη χριστιανική παράδοση, επεσήμανε ο Πάπας, «ο σταυρός είναι σύμβολο του πόνου και της θυσίας, αλλά και της λύτρωσης και της σωτηρίας. Αποκαλύπτοντας, αυτό που αποκάλεσε, «εσταυρωμένο» σωσίβιο σε ένα διάφανο σταυρό ρητίνης, ο πάπας Φραγκίσκος είπε ότι αποφάσισε να το κάνει αυτό, για να «μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά..., να κρατήσουμε τις καρδιές μας ανοιχτές..., για να υπενθυμίζουμε σε όλους την απαραίτητη δέσμευση να σώσουν κάθε ανθρώπινη ζωή, ένα ηθικό καθήκον που ενώνει πιστούς και μη πιστούς».

«Η άγνοιά μας είναι αμαρτία»

«Πώς μπορούμε να μην ακούμε την απελπισμένη κραυγή τόσων αδελφών που προτιμούν να αντιμετωπίσουν μια φουρτουνιασμένη θάλασσα παρά να πεθαίνουν αργά σε στρατόπεδα κράτησης της Λιβύης, τόπους βασανιστηρίων και ποταπή σκλαβιά;», τόνισε ο Πάπας. «Πώς μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι για τις καταχρήσεις και τη βία των οποίων είναι αθώα θύματα, αφήνοντάς τους στο έλεος αδίστακτων διακινητών; Πώς μπορούμε να «προσπεράσουμε», όπως έκανε ο ιερέας και λευίτης στην παραβολή του Καλού Σαμαρείτη, καθιστώντας τους εαυτούς μας υπεύθυνους για το θάνατό τους;».  «Η άγνοιά μας είναι αμαρτία», είπε.

Ο πάπας Φραγκίσκος συνέχισε λέγοντας ότι το πρόβλημα δεν επιλύεται με την παρεμπόδιση των πλοίων των διακινητών. «Πρέπει να γίνουν σοβαρές προσπάθειες για να αδειάσουν τα στρατόπεδα κράτησης στη Λιβύη, αξιολογώντας και εφαρμόζοντας όλες τις πιθανές λύσεις», ανέφερε. «Πρέπει να καταγγείλουμε και να ασκηθούν διώξεις στους διακινητές που εκμεταλλεύονται και κακοποιούν μετανάστες», συνέχισε ο Πάπας. «Τα οικονομικά συμφέροντα πρέπει να παραμεριστούν για να επικεντρωθούν στον άνθρωπο, κάθε άτομο, του οποίου η ζωή και η αξιοπρέπεια είναι πολύτιμα στα μάτια του Θεού». Ο Πάπας κατέληξε λέγοντας, «πρέπει να βοηθήσουμε και να σώσουμε, καθώς είμαστε όλοι υπεύθυνοι για τη ζωή του πλησίον μας, και ο Κύριος θα μας ζητήσει να λογοδοτήσουμε γι' αυτό τη στιγμή της κρίσης».

Μετά την ομιλία του Πάπα, ο σταυρός μεταφέρθηκε από δύο από τους πρόσφυγες, όπου ευλογήθηκε από τον Πάπα και τοποθετήθηκε σε έναν τοίχο στη μνήμη όλων των μεταναστών και των προσφύγων που αναγκάζονται να κάνουν επικίνδυνα ταξίδια αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

Πηγή: cen.gr

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
CREATED BY MRemoundos