Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
  • Αρχική
  • Άγιος Πατέρας
  • Ο Πάπας στους Λουθηρανούς: «Το Άγιο Πνεύμα ας ενώσει αυτό που ακόμη είναι διαιρεμένο»
Pin It

Ο Πάπας στους Λουθηρανούς: «Το Άγιο Πνεύμα ας ενώσει αυτό που ακόμη είναι διαιρεμένο»

«Ορισμένα θέματα, νομίζω ότι η Εκκλησία, η Ευχαριστία και η εκκλησιαστική υπηρεσία, αξίζουν ακριβείς και καλά επιμεριζόμενες μελέτες. Ο Οικουμενισμός επίσης ζητά απ’ όλους να μην είμαστε ελιτιστικοί, αλλά να συγκαταλέγουμε όσο το δυνατόν περισσότερους αδελφούς και αδελφές στην πίστη», δηλώνει ο Πάπας.

Η πρόοδος που έγινε στο οικουμενικό δρόμο και οι ελπίδες για τη μελλοντική ανάπτυξη του λουθηρανο-καθολικού διαλόγου είναι οι κατευθυντήριες γραμμές που καθοδηγούν την ομιλία που απεύθυνε ο  Πάπας Φραγκίσκος στην Αντιπροσωπεία της Λουθηρανικής Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας. «Ως Χριστιανοί, Καθολικοί και Λουθηρανοί - λέει ο Πάπας – είμαστε καλεσμένοι κυρίως να αγαπάμε ο ένας τον άλλον έντονα, με μια αληθινή καρδιά. Αλλά καλούμαστε επίσης να αμβλύνουμε μαζί τις δυστυχίες των άπορων και των διωκόμενων.

Τα βάσανα πολλών αδελφών που καταπιέζονται εξαιτίας της πίστης στον Ιησού είναι επίσης μια πιεστική πρόσκληση για να φτάσουμε σε μια πιο συγκεκριμένη και ορατή ενότητα μεταξύ μας».

Μια αυξανόμενη κοινωνία

Ο Άγιος Πατέρας υπενθυμίζει ιδιαίτερα τους ανόδους και τους στόχους που επιτεύχθηκαν κατά την πορεία της κοινωνίας:
Χάρη στο Θεό έχουμε επιβεβαιωθεί ότι τα πεντακόσια χρόνια ιστορίας - μερικές φορές πολύ επώδυνης – κατά την οποία ήμασταν αντικρουόμενοι και συχνά σε σύγκρουση, άφησαν χώρο τα τελευταία πενήντα χρόνια για μια αυξανόμενη κοινωνία.

Η πορεία του διαλόγου μας επέτρεψε να αποκτήσουμε σημαντικούς οικουμενικούς καρπούς

Χάρη στο έργο του Πνεύματος, τις αδελφικές συναντήσεις, τις χειρονομίες που χαρακτηρίζονται από τη λογική του Ευαγγελίου και όχι από ανθρώπινες στρατηγίες, καθώς και μέσω του επίσημου Λουθηρανικό-Καθολικού διαλόγου, έγινε δυνατόν να ξεπεραστούν παλιές προκαταλήψεις και στις δύο πλευρές.

Μια υπομονετικό περπάτημα κάτω από το βλέμμα του Θεού

«Ο Οικουμενισμός - υπογραμμίζει ο Φραγκίσκος – όλο και περισσότερα γίνεται αναγκαιότητα και επιθυμία, και θα συνεχίσει να σηματοδοτήσει τη πορεία μας». Η επιθυμία που εξέφρασε ο Πάπας αναφέρεται σε μια «μελλοντική προσπάθεια για την πλήρη υπέρβαση των αποκλίσεων».

«Ας μην ξεχνάμε να ξεκινάμε από την προσευχή, έτσι ώστε να μην είναι ανθρώπινα έργα που δείχνουν τον δρόμο, αλλά το Άγιο Πνεύμα: Μόνο Εκείνο ανοίγει τον δρόμο και φωτίζει τα βήματα που πρέπει να ληφθούν.

Πρέπει να συνεχίσουμε στο δρόμο του διαλόγου, όχι με τον ενθουσιασμό να τρέχουμε προς τα εμπρός για να κερδίσουμε πολυπόθητους στόχους, αλλά περπατώντας μαζί με υπομονή, κάτω από το βλέμμα του Θεού. Κανένας οικουμενικός διάλογος δεν μπορεί να προχωρήσει αν παραμείνουμε ακίνητοι. Ας κατέβει το Άγιο Πνεύμα για να  επανασυνδέει αυτό που ακόμα είναι διαιρεμένο».

Μετάφραση:π.Φερνάνδος

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
CREATED BY MRemoundos