Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

Η πολιτική έχει ανάγκη από ηθική

ην Παρασκευή βράδυ 11 Μαΐου 2018 στην Ιταλική Γερουσία έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του επίτιμου Πάπα Βενέδικτου 16ου (Joseph Ratzinger) που έχει τίτλο «Να ελευθερώσουμε την ελευθερία. Πίστη κι πολιτική στην Τρίτη χιλιετία», με πρόλογο του Πάπα Φραγκίσκου, τις παρεμβάσεις του Σεβασμιοτάτου Crepaldi, Αρχιεπισκόπου της Trieste, του Antonio Tajani, Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Πανοσιολογιοτάτου Georg Gänswein, Υπεύθυνου του Ποντιφικού Οίκου.

Πρόλογος του Πάπα Φραγκίκσου στο Βιβλίο του Joseph Ratzinger: εξάρτηση από το Θεό, αληθινή ελευθερία.

“Σήμερα ζούμε σε ένα πολυεθνικό πλουραλισμό, που αποδεικνύει πώς η πολιτική δεν μπορεί να είναι επαρκής στο εαυτό της”. “Δεν είναι μόνο η πίστη που εξαγνίζει την πολιτική ή η ηθική αλλά και το αντίθετο”, εξήγησε ο Σεβασμιότατος Crepald. “Υπάρχει μια εξάρτηση μεταξύ του λογικού και της πίστης, όπως διδάσκει ο Joseph Ratzinger. Ο πολιτικός μηδενισμός έχει ανάγκη να τελειοποιηθεί από την πίστη, έτσι όπως ο τρομοκράτης φονταμενταλισμός έχει ανάγκη να εξαγνιστεί από τη λογική”. “Υπάρχει κάτι που προηγείται των κοινοβουλίων και των θεσμών”, ολοκλήρωσε: “Η μεγαλύτερη αρετή του πολιτικού είναι η σύνεση τού να μπορεί να καθοδηγεί τους ανθρώπους στο καλό, διότι η πολιτική δεν είναι διαχείριση πραγμάτων”.

“ Το ξεκίνημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στηρίχτηκε σε αξίες. Εάν θέλουμε να κοιτάξουμε με αισιοδοξία το μέλλον – δήλωσε από την πλευρά του ο Antonio Tajani, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - σε μία λεπτή στιγμή όπως αυτή που διανύουμε, δεν μπορούμε να μην ξαναρχίσουμε από τις αξίες”. “Όποιος δεν έχει ταυτότητα υπερασπίζεται το χώρο του με το φόβο”, συνέχισε ο Tajani: “Μόνο όποιος έχει μία δυνατή ταυτότητα έχει το θάρρος να προσελκύσει τον άλλο”. Από αυτό αποδεικνύεται η επικαιρότητα του βιβλίου του επίτιμου Πάπα, ο οποίος ζητά στους πολιτικούς «τη σύνεση για να αναζητήσουν την αλήθεια, διατηρώντας σταθερούς τους θεσμούς”. “Οι προκλήσεις νικιούνται εάν παραμένουμε σταθεροί σ’ αυτό που πιστεύουμε”, πρόσθεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ερωτούμενος από τους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνάντησης: “Δεν λύνουν οι φωνές τα προβλήματα, η πολιτική είναι επίσης και συμβιβασμός”. “Οι λαϊκισμοί δεν εξυπηρετούν στο να λυθούν τα προβλήματα”, δήλωσε ο Tajani: “Η πολιτική καλείται να βρει λύσεις απαντώντας στην αλήθεια, όχι στα ατομικά συμφέροντα του πολιτικού”. “Είναι ανάγκη να επανέλθουμε στο πνεύμα των πατέρων ιδρυτών”, που είναι η ελπίδα για την Ευρώπη: “Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα έχει ανάγκη από την παρουσία της Ιταλικής για να ισορροπήσει την Γάλλο - Γερμανική καθοδήγηση.

Στο περιθώριο της παρουσίασης του βιβλίου του Joseph Ratzinger, ο Πανοσιολογιότατος Georg Gänswein, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων πάνω στο σημερινό πολιτικό σκηνικό χρησιμοποίησε μια μεταφορά δηλώνοντας ότι: “Ένα δέντρο μπορεί να ανθίσει μόνο αν έχει ρίζες: εάν στην πολιτική αφαιρεθούν οι ρίζες, η πολιτική δεν φέρνει καλούς καρπούς ”. “Ο Πάπας Φραγκίσκος στον πρόλογο, βεβαιώνει ότι η πολιτική χωρίς τις ρίζες δεν μπορεί να λειτουργήσει”. Σύμφωνα με τον Gänswein στην πολιτική σήμερα, “η αλήθεια βρίσκεται λίγο σε stand by”: “Δεν πάει καλά. Πρέπει να ξαναρχίσει αυτή η πλοήγηση, είναι μια πλοήγηση πολύ σημαντική ”.

Όσον αφορά την υγεία του Βενέδικτου 16ου είναι πολλή καλή”, βεβαίωσε ο Πανοσιολογιότατος Gänswein,: “Οι φυσικές δυνάμεις του έχουν λιγοστέψει, αλλά είναι καλά”. «Το πιο σημαντικό στο πρόγραμμα της ημέρας του είναι η προσευχή», πρόσθεσε, όπως ο και ο ίδιος έχει δηλώσει. Διαβάζει, μελετά, έχει μια πλούσια αλληλογραφία και δέχεται επισκέψεις.

 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
CREATED BY MRemoundos