Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

“…ο καρπός του πολέμου

Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε  το έτος 1945 στο Nagasaki: Μετά από   70 χρόνια αυτή η φωτογραφία ελέγχει ακόμη τις συνειδήσεις. Παρουσιάζει ένα παιδί 10 ετών  που φέρνει στην πλάτη του το πτώμα  του μικρού αδελφού του που σκοτώθηκε  μετά από την έκρηξη της ατομικής βόμβας  στο Nagasaki. Η εικόνα – σημειώνει η εφημερίδα Osservatore Romano– συγκίνησε αφάνταστα τον Πάπα Φραγκίσκο που θέλησε  να την αναπαράγει σε μία κάρτα. Η φωτογραφία  συνοδεύεται από το σχόλιο: “…ο καρπός του πολέμου”, συνοδευόμενο από την αυτόγραφη υπογραφή του..

Φωτογραφία σύμβολο της τραγωδίας του πολέμου

Τη φωτογραφία τράβηξε ο φωτογράφος  Joseph Roger O’ Donnell,  απεσταλμένος  μετά  την έκρηξη της ατομικής βόμβας στις δύο πόλεις της Ιαπωνίας,  Hiroshima και  Nagasaki, που καταστράφηκαν. Το ένα  παιδί  φαίνεται να κοιμάται  στην πλάτη του άλλου. Στην πραγματικότητα είναι νεκρό. Το πιο μεγάλο, με ένα πρόσωπο  στο οποίο διαφαίνεται  ένας αξιοπρεπής πόνος, περιμένει να έρθει η σειρά του για την αποτέφρωση του νεκρού σώματος του πιο μικρού αδελφού του. Η φωτογραφία  έγινε το τραγικό σύμβολο ου πολέμου.

Αυτό το παιδάκι είχε κάτι  διαφορετικό

Η φωτογράφηση ταρακούνησε τον φωτογράφο  που το έτος 1995  υπενθύμισε σε μία συνέντευξη  σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό της Ιαπωνίας   αυτή τη τραγική σκηνή: “Είδα αυτό το παιδάκι  που βάδιζε,  θα ήταν περίπου 10 ετών. Παρατήρησα  ότι μετέφερνε  στην πλάτη του  ένα μικρότερο παιδί. Εκείνες τις ήμερες  ήταν μια σκηνή  αρκετά συνηθισμένη που έβλεπε κανείς στην Ιαπωνία. Τα παιδιά συχνά  συναντιόντουσαν και έπαιζαν με τα αδελφάκια τους  και τις αδελφούλες τους  φέρνοντάς τους στην πλάτη τους. Αλλά αυτό το παιδί έφερνε στην πλάτη του κάτι διαφορετικό…..».

 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
CREATED BY MRemoundos