Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
  • Αρχική
  • Άγιος Πατέρας
  • Δεν πρέπει να κακομεταχειριζόμαστε το περιβάλλον, αλλά να το διατηρούμε για το μέλλον
Pin It

Δεν πρέπει να κακομεταχειριζόμαστε το περιβάλλον, αλλά να το διατηρούμε για το μέλλον

 «Ο πόλεμος προκαλεί πάντα σοβαρές ζημιές στο περιβάλλον. Δεν κακομεταχειριζόμαστε το κοινό μας σπίτι, αλλά το διατηρούμε για τις μελλοντικές γενιές». Αυτή είναι η προτροπή του Πάπα Φραγκίσκου σε ένα tweet που δημοσίευσε σήμερα στον λογαριασμό του Twitter@Pontifex, τον οποίο ακολουθούν πάνω από 40 εκατομμύρια followers. Το tweetυπογραμμίζει τη σημασία της σημερινής Διεθνούς Ημέρας για την πρόληψη της εκμετάλλευσης του περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια πολέμων και συγκρούσεων. Είναι επίσης σημαντικό ότι αυτή η έκκληση του Φραγκίσκου, μέσω των Social Media, έρχεται την ημέρα που αρχίζει στη Βόννη η Cop23, η Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή. Το θέμα της υποβάθμισης του περιβάλλοντος λόγω των συγκρούσεων έχει επισημανθεί επανειλημμένα από τον Πάπα, ειδικά στην Laudato si».

Eprevedibile si legge nellEnciclica che, di fronte «Είναι προβλέψιμο – διαβάζουμε στην Εγκύκλιο – ότι, ενόψει την εξάντλησης ορισμένων πόρων, δημιουργούμε ένα ευνοϊκό σενάριο για νέους πολέμους, καλυμμένους από ευγενείς αξιώσεις». Ο πόλεμος, σημειώνει ο Ποντίφικάς στο έγγραφο, «δημιουργεί πάντα σοβαρές ζημιές στο περιβάλλον και στον πολιτιστικό πλούτο των λαών, και οι κίνδυνοι γίνονται τεράστιοι αν σκεφτούμε τα πυρηνικά και τα βιολογικά όπλα». Και διαπιστώνει ότι, παρά τις διεθνείς συμφωνίες, «στα εργαστήρια συνεχίζεται η έρευνα για την ανάπτυξη νέων επιθετικών όπλων, ικανών να μεταβάλλουν τη φυσική ισορροπία». Ως εκ τούτου και η έκκληση προς τους διεθνείς ηγέτες να «δώσουν μεγαλύτερη προσοχή για την πρόληψη και την επίλυση των αιτιών που μπορούν να προκαλέσουν νέες συγκρούσεις» που προκαλούν το θάνατο, τη φτώχεια και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Ο Φραγκίσκος δείχνει ιδιαίτερη ανησυχία για το νερό. «Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις – γράφει πάντα στην Laudatosi– θα μπορούσαν να πλήξουν δισεκατομμύρια ανθρώπους, και από την άλλη πλευρά είναι πιθανό ο έλεγχος του νερού από μέρους των μεγάλων παγκόσμιων εταιρειών να μετατραπεί σε μια από τις κύριες πηγές συγκρούσεων αυτού του αιώνα».

Ένα σήμα κινδύνου που ο Πάπας Φραγκίσκος επισημαίνει και φέτος, παρεμβαίνοντας στο Σεμινάριο «Το δικαίωμα του ανθρώπου στο νερό», που έλαβε χώρα στο Βατικανό τον περασμένο Φεβρουάριο. «Αποτελεί ένα πρόβλημα – δήλωνε ο Πάπας με αυτή την ευκαιρία -  που μας αφορά όλους και κάνει την κοινή μας κατοικία να υποβάλλεται σε πολύ μεγάλη δυστυχία, που απαιτεί αποτελεσματικές λύσεις, πραγματικά ικανές να ξεπεράσουν τους εγωισμούς που εμποδίζουν την εφαρμογή αυτού του ζωτικού δικαιώματος για όλα τα ανθρώπινα όντα». Σημαίνει τον κώδωνα του κινδύνου ο Πάπας: «Αναρωτιέμαι αν θα προχωρήσουμε, εν μέσω αυτού του αποσπασματικού τρίτου παγκοσμίου πολέμου που βιώνουμε, προς τον Μεγάλο Παγκόσμιο Πόλεμο για το Νερό».

Μετάφραση:ρφ

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
CREATED BY MRemoundos