Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

Η εξουσία πρέπει να είναι υπηρεσία

«Αν η εξουσία ασκείται με κακό τρόπο, δημιουργεί “ένα κλίμα  δυσπιστίας  και εχθρότητας”, ενώ οι μαθητές του Ιησούς είναι καλεσμένοι να μην επιβάλλονται στους άλλους, με κανένα τρόπο  αλλά  να υπηρετούν».

Αυτά είπε ο  Πάπας Φραγκίσκος χθες  κατά την  Θεομητορική προσευχή της Κυριακής από το παράθυρό του Αποστολικού οίκου που έχει φάτσα την πλατεία του Αγίου Πέτρου. Ο Πάπας ουσιαστικά  καλεί  να μη τηρούμε μία στάση υπεροψίας  αλλά σεμνότητας, που είναι ουσιώδες για να ακολουθούμε το Χριστό.

«Ένα λάθος  για όσους ασκούν εξουσία, πολιτική ή και εκκλησιαστική, είναι  να απαιτούν από τους άλλους  πράγματα, δίκαια μεν, αλλά που οι ίδιοι δεν τηρούν. Κάνουνμιαδιπλήζωή.

Μια τέτοια συμπεριφορά  είναι μια  κακή άσκηση της εξουσίας, ενώ θα έπρεπε να έχει την πρώτη δύναμή της  στο  καλό παράδειγμα.

Η εξουσία γεννιέται  από το καλό παράδειγμα, διότι έτσι βοηθούνται οι άλλοι να ασκούν αυτό που είναι δίκαιο  και δεσμευτικό, και στηρίζονται στις δοκιμασίες  που συναντούν στο δρόμο του καλού.

Εάν η εξουσία ασκείται με κακό τρόπο, γίνεται καταπιεστική, δεν αφήνει να αναπτυχθούν τα άτομα  και δημιουργεί ένα κλίμα δυσπιστίας και εχθρότητας που οδηγεί στη διαφθορά.

Ο Ιησούς συμβουλεύει τους μαθητές του  να μην ονομάζονται δάσκαλοι ή καθοδηγητές, διότι ένας είναι ο Δάσκαλός τους: όποιος είναι ο  ανώτερος πρέπει να γίνεται  υπηρέτης.

Εμείς οι μαθητές του Ιησού δεν πρέπει να αναζητούμε τίτλους τιμής, εξουσίας ή υπεροχής. Εμένα προσωπικά με θλίβει να βλέπω άτομα που ψυχολογικά  ζουν τρέχοντας πίσω από την ματαιοδοξία των τιμών. Εμείς μαθητές του Ιησού δεν πρέπει να συμπεριφερόμαστε  έτσι, διότι μεταξύ μας  πρέπει να υπάρχει μια συμπεριφορά απλή και αδελφική.

Όλοι είμαστε αδέλφια και δεν πρέπει με κανένα τρόπο να επιβαλλόμαστε στους άλλους  και να τους κοιτάξουμε αφ’ υψηλού. Όχι. Αν ο Θεός Πατέρας μάς έχει δώσει κάποια χαρίσματα, αυτά οφείλουμε να τα θέτουμε στην υπηρεσία των αδελφών μας και όχι να τα επωφελούμαστε  για τη δική μας ικανοποίηση  και το προσωπικό μας συμφέρον.  

Το κάλεσμα του Κυρίου προς όλους μας είναι: να μην θεωρούμε τους εαυτούς ανωτέρους από τους άλλους , η σεμνότητα είναι ουσιώδης  για μία  ζωή που επιθυμεί να είναι σύμμορφη με τη διδασκαλία του Ιησού, ο οποίος ήλθε για να υπηρετήσει και όχι να υπηρετηθεί. Η Αειπάρθενος Θεοτόκος Μαρία, η δούλη του Κυρίου, η ταπεινή στην καρδιά  μας βοηθήσει να αποφεύγουμε τον εγωισμό  και την ματαιότητα.

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
CREATED BY MRemoundos