Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
  • Αρχική
  • Άγιος Πατέρας
  • «Μεγαλύτερη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών» στο Παγκόσμιο Σύμφωνο για τους Πρόσφυγες
Pin It

«Μεγαλύτερη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών» στο Παγκόσμιο Σύμφωνο για τους Πρόσφυγες

Απαιτείται μια μεγαλύτερη δέσμευση από μέρους της κοινωνίας των πολιτών, υπέρ των μεταναστών, ιδίως για την εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων και την καταπολέμηση του φαινομένου της «ζήτησης» ατόμων. Δήλωσε ο πατέρας Michael Czerny SJ, εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας στη διάσκεψη του Ο.Η.Ε. η οποία πραγματοποιείται στη Γενεύη, στην Ελβετία.

Ολοκληρώνεται η πέμπτη προγραμματισμένη και τακτική σύνοδος εργασιών για το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τους Πρόσφυγες, που μελέτησε το θέμα της ασφαλής μετανάστευσης, με τίτλο «Η παράνομη διακίνηση μεταναστών, η εμπορία ατόμων και οι σύγχρονες μορφές δουλείας, συμπεριλαμβανομένης της ταυτοποίησης, της προστασίας και της κατάλληλης βοήθειας στους μετανάστες και στα θύματα της εμπορίας ανθρώπων».

Ο Ιερομόναχος Ιησουίτης και Υπεύθυνος του Τομέα Μεταναστών και προσφύγων του αρμόδιου Θεσμού της Αγίας Έδρας που εργάζεται για την ολοκληρωμένη ανθρώπινη Ανάπτυξη, υπενθύμισε τη μεγάλη προσοχή που αποδίδεται από την Εκκλησία σε αυτά τα ζητήματα, τα οποία «προκαλούν πόνο» σε ένα όλο και περισσότερο αυξανόμενο αριθμό ατόμων σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως αναφέρει ο «L’Osservatore Romano».

Ο π. Czerny απαρίθμησε τους διάφορους παράγοντες ευπάθειας: Εκτός από την πείνα και τους πολέμους, ξεχωρίζουν «η φτώχεια, η ανεργία, η έλλειψη εκπαίδευσης, οι διακρίσεις κατά των γυναικών και των κοριτσιών». Γι αυτό το λόγο, ο καναδός Ιησουίτης ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα μια μεγαλύτερη δέσμευση για την αντιμετώπιση του φαινομένου της «ζήτησης», για παράδειγμα, όσον αφορά στην πορνεία και στην χαμηλά αμειβόμενη εργασία, που δυστυχώς κάνουν την εμπορία των ανθρώπων μια δραστηριότητα πολύ κερδοφόρα.

Πρόκειται για ένα περίπλοκο σενάριο και «που χαρακτηρίζεται δυστυχώς» από νέες μορφές δουλείας, τις οποίες διαχειρίζονται εγκληματικές οργανώσεις που πουλούν και αγοράζουν άντρες, γυναίκες και μικρά παιδιά», ανέφερε ο π. Czerny, αναφέροντας το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου για την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών και Προσφύγων 2016.

Ανησυχεί επίσης το γεγονός ότι ο αριθμός των θυμάτων αυτής της «ανάρμοστης αγοράς» αυξάνεται συνεχώς, υπενθύμισε ο Ιερομόναχος Ιησουίτης. Από τα στοιχεία φαίνεται ότι λίγο περισσότερο από το ήμισυ, δηλαδή το 51%, αποτελείται από γυναίκες, ενώ το 20% είναι κορίτσια.

Ο Υπεύθυνος του νέου Θεσμού του Βατικανού μίλησε για έναν «πολυεκατομμυριούχο τομέα», ο οποίος αποτελείται σε παγκόσμιο επίπεδο από 21 έως 46 εκατομμύρια άτομα, «μεταξύ των οποίων θύματα καταναγκαστικής εργασίας, χρεών, σεξουαλικής εκμετάλλευσης και άλλα».

Ο καναδός Ιησουίτης ολοκλήρωσε την παρέμβασή του κάνοντας έκκληση, ώστε η δουλεία «να μην αποτελεί αναπόφευκτη πτυχή των οικονομικών δραστηριοτήτων». (pdm)

Μετάφραση: ρφ

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
CREATED BY MRemoundos