Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

«Πέντε λεπτά προσευχής» για τους κυβερνώντες


Ας αφιερώσουμε πέντε λεπτά, σήμερα κιόλας, για να αναλογιστούμε το καθήκον μας που έχομε,  να προσευχόμαστε για τους κυβερνώντες. Αυτή την εξέταση συνείδησης πρότεινε για προχθές Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017, ο Πάπας Φραγκίσκος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην πρωινή Θεία Λειτουργία στη Santa Marta.

«Το να μην προσευχόμαστε για τους κυβερνώντες αποτελεί αμαρτία», προειδοποίησε ο Jorge Bergoglio, ο οποίος πρόσθεσε ότι ακόμη και αυτή την αμαρτία πρέπει να την «εξομολογούμαστε».

Κατά την ομιλία του, η οποία δημοσιεύθηκε από το ιταλικό πρόγραμμα του Radio Vaticana, ο Πάπας Φραγκίσκος επικεντρώθηκε στο σημερινό Πρώτο Ανάγνωσμα (Πρώτη επιστολή προς τον Τιμόθεο 2,1-8), όπου ο Παύλος αναφέρει «ερωτήσεις, ικεσίες, προσευχές και ευχαριστίες για όλους τους ανθρώπους, για τους βασιλείς και όλους εκείνους που βρίσκονται στην εξουσία» και στη συνέχεια στο Ευαγγέλιο της ημέρας, στο οποίο ο Λουκάς διηγείται το επεισόδιο του ρωμαίου εκατόνταρχου ο οποίος ζητά από τον Ιησού να θεραπεύσει τον υπηρέτη του (7,1-10).

Αυτός ο εκατόνταρχος, είπε ο Πάπας, «αισθάνθηκε την ανάγκη της προσευχής», επειδή διαισθάνθηκε «ότι δεν ήταν ο κύριος των πάντων, δεν ήταν η μοναδική εξουσία». Αντιθέτως, ο κυβερνών ή ο πολιτικός που δεν προσεύχεται «κλείνεται στην αυτοαναφορικότητά του ή σε αυτή του κόμματός του, σε έναν κύκλο από τον οποίο δεν μπορεί να βγει», και γίνεται «ένας άνθρωπος κλεισμένος στον εαυτό του».

Αυτός που κυβερνά πρέπει να έχει αυτή τη «συνείδηση ότι είναι υποδεέστερος, ότι υπάρχει κάποιος άλλος που έχει περισσότερη δύναμη από αυτόν», δηλαδή «ο λαός που του έδωσε τη δύναμη, και ο Θεός». Αν έχεις αυτή την επίγνωση, προσευχήσου, προτείνει ο Πάπας, ο οποίος ως παράδειγμα ανέφερε τον βασιλιά Σολομώντα: ζήτησε από τον Θεό τη σοφία, αντί για χρυσό και πλούτη.

Επομένως «είναι πολύ σημαντικό οι κυβερνώντες να προσεύχονται» ή, εάν δεν είναι πιστοί, να έρχονται αντιμέτωποι με τη «συνείδησή» τους, αλλά είναι εξίσου σημαντικό και οι πιστοί να προσεύχονται για τους κυβερνώντες τους.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους κυβερνώντες μόνους: πρέπει να τους συνοδεύουμε με την προσευχή» υπογράμμισε ο Ποντίφικας, ο οποίος επανέλαβε ότι «οι χριστιανοί πρέπει να προσεύχονται για τους κυβερνώντες» και να «μετανοούν», όταν κυρίως αποφασίσουν για «τόσα πολλά κακά πράγματα», επειδή το έχουν «ακόμη περισσότερη ανάγκη».

Εξ ου και η τελευταία έκκληση του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος ζήτησε «μια χάρη» . «Καθένας από εσάς να αφιερώσει σήμερα πέντε λεπτά, όχι περισσότερο. Αν είναι κυβερνών να αναρωτηθεί: «Εγώ προσεύχομαι σε εκείνον ο οποίος μου έδωσε την ισχύ μέσω του λαού;». Αν δεν είναι κυβερνών, «Εγώ προσεύχομαι για τους κυβερνώντες;» (pdm)

Μετάφραση: ρφ

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
CREATED BY MRemoundos