Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

«Δεν με κακομεταχειρίστηκαν, ο Ιησούς ήταν μαζί μου»

Δε με κακομεταχειρίστηκαν. Ο Ιησούς ήταν μαζί μου. Προσευχόμουν για τον Πάπα και για τους απαγωγείς μου». Αυτά διηγήθηκε ο π. Tomτο  Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017, σε μια συνέντευξη τύπου, στον Οίκο των  Σαλεσιανών αδελφών, όπου φιλοξενήθηκε από την άφιξή του στη Ρώμη, κατά τη διάρκεια της οποίας εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι τελούσε τη Θεία Λειτουργία πνευματικά, από μνήμης, λόγω έλλειψης των απαραίτητων για τη θεία ευχαριστία.

Ο πατέρας Thomas Uzhunnalil, 59 ετών με καταγωγή από την Kerala, της Ινδίας, απήχθη στις 4 Μαρτίου του 2016 από την Aden, της Υεμένης, κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης όπου σκοτώθηκαν τέσσερις ιεραπόστολοι της Μητέρας Τερέζας της Καλκούτας, μαζί με άλλους δώδεκα ανθρώπους.

Ο Σαλεσιανός αδελφός που στις 18 Αυγούστου γιόρτασε τη δεύτερη επέτειό του σε κατάσταση αιχμαλωσίας, απελευθερώθηκε την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου. Αποφασιστική για την απελευθέρωσή του ήταν η παρέμβαση του σουλτάνου του Ομάν, της ινδικής διπλωματίας καθώς και εκείνης του Βατικανού.

Όπως εξήγησε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο Προϊστάμενος  των Σαλεσιανών Πατέρων, π. Angel Fernández Artime, «δεν γνωρίζουμε ποιος κατέστησε δυνατή την απελευθέρωση».

Η παρουσία των αδελφών της Μητέρας Τερέζας της Καλκούτας στη Συνέντευξη τύπου, συγκίνησε τον π. Tom, ο οποίος δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να αντιμετωπίσει το θέμα.

Ο Σαλεσιανός Πατέρας επανέλαβε ότι δεν είχε υποστεί καμία κακομεταχείριση ή απειλή κατά τη διάρκεια της απαγωγής του. Οι φερόμενες κακομεταχειρίσεις που μπορεί κάποιος να δει σε ένα βίντεο που διαδόθηκε από τους απαγωγείς του, ήταν απλώς μια σκηνοθετημένη σκηνή, εξήγησε. «Μου είπαν να προσποιούμαι για να έχουν γρηγορότερα απαντήσεις και να εντείνουν το ενδιαφέρον».

«Ναι, είμαι διαβητικός. Δεν γνώριζα που βρισκόμουν ούτε ποιοι ήταν οι απαγωγείς μου», διηγήθηκε. Παρά τη δύσκολη κατάσταση στην Υεμένη του παρείχαν τα αναγκαία φάρμακα. «Μια φορά ήρθε επίσης και ένας γιατρός για να θεραπεύσει την υπέρταση που προκλήθηκε από τον διαβήτη», συνέχισε ο π. Tom.

Οι απαγωγείς τον είχαν ρωτήσει επίσης, ποιος θα μπορούσε να ενδιαφερθεί για εκείνον: Ο επίσκοπός του, ο Πάπας ή κάποιος άλλος; Είχαν αλλάξει επίσης και τον χώρο κράτησής του.

Όσον αφορά στην πνευματική του ζωή, ο π. Tom διηγήθηκε ότι τελούσε τη Θεία Λειτουργία «πνευματικά χωρίς τον άρτο και τον οίνο» και ότι προσευχόταν «για τον Πάπα, για τους επισκόπους, για τους αποθνήσκοντες ιεραποστόλους», αλλά και για τους απαγωγείς του.

«Νόμιζα ότι οι πέντε αδελφές είχαν δολοφονηθεί και προσευχόμουν γι αυτές, αλλά στη συνέχεια έμαθα από τους απαγωγείς ότι μια εξ αυτών είχε σωθεί (η ηγουμένη του οίκου, ndr)»,

“ «Ο Θεός φρόντισε για εμένα», είπε ο Σαλεσιανός Πατέρας «Ευχαριστώ στο όνομα του Θεού όλους εκείνους που δεν μου έκαναν κακό κατά τη διάρκεια της κράτησής μου και νομίζω ότι αυτό οφείλεται σε όλους εκείνους που προσευχήθηκαν για εμένα», πρόσθεσε.

Τις τελευταίες ημέρες της φυλάκισής του, οι απαγωγείς του τον πληροφόρησαν ότι θα τον άφηναν ελεύθερο και του έδωσαν τα ρούχα του. Τρεις ή τέσσερις ώρες αργότερα, τον οδήγησαν σε ένα αυτοκίνητο και έκαναν μια διαδρομή σε έναν ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Φτάνοντας σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία, περίμεναν για πολλή ώρα, για να επιστρέψουν στη συνέχεια πίσω. Την επομένη επέστρεψαν στην ίδια τοποθεσία, και αυτή τη φορά η απελευθέρωση πραγματοποιήθηκε.

Επιβιβάστηκε σε ένα αυτοκίνητο το οποίο έκανε ένα μακρινό ταξίδι διασχίζοντας την έρημο, για να φτάσει στο Ομάν. Μετά από έναν έλεγχο τον επιβίβασαν σε ένα ελικόπτερο, που τον έφερε σε μια αεροπορική βάση, από όπου αναχώρησε για τη Ρώμη.

Όσον αφορά στο μέλλον του ο π. Tom απάντησε: «Είμαι ιερέας, και η μελλοντική ζωή μου βρίσκεται στη διάθεση του Θεού».

Ο Σαλεσιανός  Πατέρας έγινε δεκτός την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου, μια μέρα μετά την απελευθέρωσή του, από τον Πάπα Φραγκίσκο στον Οίκο Santa Marta στο Βατικανό. (pdm)

Μετάφραση:ρφ

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
CREATED BY MRemoundos