Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
  • Αρχική
  • Άγιος Πατέρας
  • Οι Επίσκοποι της Βενεζουέλας ευγνώμονες για την προσφυγή του Πάπα. Τώρα υπάρχει κίνδυνος δικτατορίας
Pin It

Οι Επίσκοποι της Βενεζουέλας ευγνώμονες για την προσφυγή του Πάπα. Τώρα υπάρχει κίνδυνος δικτατορίας


Η Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας Βενεζουέλας (Cev) εκφράζει την πλήρη ευγνωμοσύνη της για την εγγύτητα και την πραγματική ανησυχία που για άλλη μια φορά ο Πάπας και η Αγία Έδρα εκδήλωσανχτες, με την εκ νέου έκκληση για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς επίσης και για την αναστολή της νέας Συντακτικής Συνέλευσης η οποία συμβάλλει στη ριζοσπαστικοποίηση της κρίσης στη χώρα της Νότιας Αμερικής και υποδαυλίζει το μίσος. Εξ ονόματος των επισκόπων, μιλά ο αντιπρόεδρος της Cev Σεβασμιότατος MarioMoronta, ο οποίος επιβεβαιώνει τη χαμηλή προσέλευση στην ψηφοφορία της περασμένης Κυριακής και δεν κρύβει το φόβο του για την προοπτική μιας «δικτατορικής δημοκρατίας». Η ελπίδα των επισκόπων σήμερα, μετά από τις πολλές παρεμβάσεις των τελευταίων ημερών, είναι ότι η προσφυγή της Αγίας Έδρας ήταν ευπρόσδεκτη από όλους, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση. Ο κόσμος, εξηγεί ο σεβασμιότατος Moronta, ο οποίος επιθυμεί μια Εκκλησία που βρίσκεται κοντά του, για μια ακόμη φορά εισακούστηκε από τα λόγια του Πάπα. Αλλά ένα σημαντικό ρόλο σε αυτό το σημείο πρέπει να παίξει και η διεθνής κοινότητα με μια σαφή θέση.

Ιδού η πλήρης συνέντευξη του σεβασμιότατου Mario Moronta αντιπροέδρου της Συνόδου της Ιεραρχίας της Βενεζουέλας:

Α.- Δεχθήκαμε με μεγάλη ευγνωμοσύνη αυτή τη δήλωση της Αγίας Έδρας, η οποία αποτελεί ένα τρόπο επιβεβαίωσης αυτού που εδώ στη Βενεζουέλα έχει ειπωθεί όχι μόνο από εμάς τους επισκόπους αλλά και από τους ανθρώπους καλής θελήσεως. Αυτή η είδηση επιβεβαιώνει την αληθινή ανησυχία του Αγίου Πατέρα και της Αγίας Έδρας για τη Βενεζουέλα. Ελπίζουμε ότι αυτή η προσφυγή θα γίνει δεκτή από την κυβέρνηση. Σίγουρα είχε θετική αποδοχή και από τον κόσμο που περιμένει από την Εκκλησία όχι μόνο λέξεις αλλά και τη δέσμευσή ότι θα σταθεί δίπλα σε όσους υποφέρουν.

Ε. – Οι κάτοικοι της Βενεζουέλας ψήφισαν την περασμένη Κυριακή για να εκλέξουν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου: η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η προσέλευση ανήλθε στο 41 τοις εκατό ενώ η αντιπολίτευση μιλά για ένα 12 τοις εκατό. Ποιες πληροφορίες έχετε εσείς;

Α. – Η πραγματική πληροφορία είναι ότι δεν έφτασε το 15 τοις εκατό όλων εκείνων οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο. Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει κυρίως την διεθνή κοινότητα ότι υπήρξε μια μαζική συμμετοχή στην ψηφοφορία, αλλά αυτή η πληροφορία δεν είναι αληθής.

Ε. – Ζητήσατε από τις ένοπλες δυνάμεις να σταματήσουν να σπέρνουν τον φόβο και να υπερασπιστούν τη δημοκρατία. Υπάρχει κίνδυνος στρατιωτικής δικτατορίας;

Α. – Υπάρχει κίνδυνος γι αυτό που εμείς αποκαλούμε μια  «δικτατορική δημοκρατία», δηλαδή την επιβολή ενός πολιτικού καθεστώτος με τη μορφή της δημοκρατίας αλλά που δεν μετράνε τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ελευθερία. Νομίζω ότι διατρέχουμε αυτόν τον κίνδυνο και γι αυτό όλοι οι επίσκοποι της Βενεζουέλας ζήτησαν από τις ένοπλες δυνάμεις να σεβαστούν το χρέος τους: να υπερασπιστούν το Σύνταγμα, να υπερασπιστούν τον λαό, να υπερασπιστούν τη δημοκρατία. Έχουμε κάνει έκκληση στη συνείδησή τους: η οποία δεν πρέπει να υπακούει σε ένα πολιτικό κόμμα ή σε έναν κυβερνών, αλλά στο Θεό.

Ε. – Υπάρχει συγκεκριμένη πιθανότητα η κυβέρνηση να δεχθεί την επιθυμία του λαού και να πραγματοποιήσει τις εθνικές περιφερειακές εκλογές φέτος;

Α. – Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μια αλλαγή κατεύθυνσης από μέρους της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πιθανότητα διεξαγωγής περιφερειακών εκλογών αλλά ζήτησε από τις πολιτικές δυνάμεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν να εγγραφούν μέχρι την επόμενη Τετάρτη. Δεν ξέρουμε αν αυτό αποτελεί μια παγίδα, αν είναι μια στρατηγική, αλλά τουλάχιστον είναι μια πόρτα που ανοίγει και πρέπει να δώσουμε συγκεκριμένη υποστήριξη σε αυτή την πρωτοβουλία. Αυτό που η κυβέρνηση θα έπρεπε να κάνει είναι να άρει την Συντακτική Συνέλευση: δεν είναι επιθυμητή από την πλειοψηφία του λαού της Βενεζουέλας και δεν είναι, όπως εκείνοι λένε, ένα μέσο για την επίτευξη της ειρήνης.

Ε. – Επιθυμείτε να απευθύνετε μια έκκληση στην διεθνή κοινότητα μέσα από τα μικρόφωνά μας;

Α. – Ναι, ακούσαμε τις δηλώσεις τόσων πολλών χωρών, ευρωπαϊκών χωρών, από τη Λατινική Αμερική και από ολόκληρο τον κόσμο, που ζητούν από την κυβέρνηση να άρει τη Συντακτική Συνέλευση. Είπαν ότι θα υπάρξουν κυρώσεις εναντίον της Βενεζουέλας, ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν κυρώσεις κατά της κυβερνήσεως και όχι εναντίον του λαού.

Radio Vaticana

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
CREATED BY MRemoundos