Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
  • Αρχική
  • Άγιος Πατέρας
  • Κατήχηση: να ξέρετε να «αλλάζετε» για να κάνετε το μήνυμα περισσότερο κατανοητό
Pin It

Κατήχηση: να ξέρετε να «αλλάζετε» για να κάνετε το μήνυμα περισσότερο κατανοητό


«Πρέπει να ξέρουμε «να αλλάζουμε», να προσαρμοζόμαστε, για να κάνουμε περισσότερο κατανοητό το μήνυμα, αν και είναι πάντα το ίδιο, επειδή ο Θεός δεν αλλάζει».

Αυτό υπογραμμίζει ο Πάπας Φραγκίσκος στο μήνυμά του για το πρώτο Διεθνές Συμπόσιο για την Κατήχηση, που ξεκίνησε χτες, Τρίτη 11 Ιουλίου 2017, στο Τμήμα Θεολογίας του Ποντιφικού Καθολικού Πανεπιστημίου της Αργεντινής (UCA), στο Μπουένος Άιρες.

Στην επιστολή του, ο ιταλο-αργεντινός Ποντίφικας ενθαρρύνει τους κατηχητές να είναι δημιουργικοί, να αναζητούν «μέσα και τρόπους για να αναγγέλλουν τον Χριστό», να βρίσκουν «νέα σημεία και φόρμες για τη μετάδοση της πίστης».

Δεν θα πρέπει πράγματι να ξεχνάμε ότι ο κατηχητής δεν διακηρύττει τον εαυτό του, αλλά τον Ιησού. «Πορεύσου από και με το Χριστό», υπενθυμίζει ο Ποντίφικας, «δεν είναι ένα πρόσωπο που ξεκινά από τις δικές του ιδέες και προτιμήσεις».

Αυτό σημαίνει ότι η κατήχηση έχει επιπτώσεις σε επίπεδο προσωπικό. «Δεν αποτελεί μια “εργασία” ή μια υποχρέωση ξεχωριστή από το άτομο του κατηχητή, αλλά όταν είσαι κατηχητής ολόκληρη η ζωή σου περιστρέφεται γύρω από αυτή την αποστολή», υπογραμμίζει ο Φραγκίσκος.

«Πράγματι – συνεχίζει ο Ποντίφικας -, «το να είσαι» κατηχητής είναι μια κλήση υπηρεσίας στην Εκκλησία, αυτό που έλαβες ως δώρο από τον Κύριο, πρέπει με τη σειρά σου να το μεταδώσεις. «Γι αυτό οι κατηχητές πρέπει να επιστρέφουν «συνεχώς» στην πρώτη αναγγελία ή «Κήρυγμα», δηλαδή σε εκείνο «το δώρο που τους άλλαξε τη ζωή».

«Αυτή η αναγγελία πρέπει να συνοδεύει την πίστη που ήδη υπάρχει στην θρησκευτικότητα του λαού μας», συνεχίζει ο Φραγκίσκος. «Είναι αναγκαίο να φροντίζουμε όλες τις δυνατότητες συμπόνιας και αγάπης που περικλείει η λαϊκή θρησκευτικότητα, έτσι ώστε όχι μόνο να μεταδίδεται το περιεχόμενο της πίστης, αλλά να δημιουργείται επίσης, ένα αληθινό σχολείο κατάρτισης, όπου θα καλλιεργείται το δώρο της πίστης που λάβαμε.»

Επίσης ο Πάπας Φραγκίσκος καλεί τέλος τους κατηχητές να είναι «χαρούμενοι αγγελιοφόροι, θεματοφύλακες του καλού και της ομορφιάς, που λάμπουν στην πιστή ζωή του ιεραπόστολου μαθητή».

Η συνάντηση διοργανώθηκε από το Ανώτερο Ινστιτούτο της Αργεντινής για την Κατήχηση (ISCA), το οποίο εξαρτάται από την Επιτροπή  βιβλικής κατηχητικής και ποιμαντικής της Συνόδου των Επισκόπων της Αργεντινής (CEA). Η επιστολή του Πάπα Φραγκίσκου απευθυνόταν στον Πρόεδρο της Επιτροπής, τον σεβασμιότατο  Ramón Alfredo Dus, αρχιεπίσκοπο της Resistencia.

Μετάφραση: ρφ

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
CREATED BY MRemoundos