Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

„Σε πορεία με τον Ιησού“


Αυτή είναι η ομιλία του Πάπα Φραγκίσκου κατά την επίσημη ανακήρυξη των πέντε νέων Καρδιναλίων την  Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017, στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου.

***

«Ο Ιησούς βάδιζε μπροστά τους». Αυτή είναι η εικόνα  που μας προσφέρει το Ευαγγέλιο που ακούσαμε (Μαρκ. 10,32-45), που γίνεται το φόντο και γι’ αυτό που σήμερα τελούμε: Η  επίσημη εκλογή πέντε νέων Καρδιναλίων. Ο Ιησούς βαδίζει αποφασιστικά προς την Ιερουσαλήμ. Γνωρίζει καλά τι τον περιμένει  και μίλησε αρκετές φορές  στους  μαθητές του.  Αλλά μεταξύ της καρδιάς του Ιησού και των καρδιών των μαθητών υπάρχει μία απόσταση , που μόνο το Άγιο Πνεύμα μπορεί να μειώσει. Ο Ιησούς το γνωρίζει. Γι’ αυτό είναι υπομονετικός μαζί τους , τους μιλάς με φιλικό πνεύμα και πάνω απ’ όλα τους προηγείται, βαδίζει μπροστά από αυτούς.

Κατά την πορεία, οι ίδιοι οι μαθητές του είναι αφηρημένοι  από άλλα ενδιαφέροντα που δεν συνάδουν με τις «οδηγίες»  του Ιησού με το θέλημά του  που ταυτίζεται με το θέλημα του Πατέρα. Ακούσαμε πχ  τους δύο αδελφούς  τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη που σκέπτονται  το πόσο θα είναι ωραίο  να καθίσουν στα δεξιά και στ’ αριστερά του  Βασιλιά του Ισραήλ. Δεν βλέπουν την πραγματικότητα! Πιστεύουν πως βλέπουν και δεν βλέπουν, ότι γνωρίζουν αλλά δεν γνωρίζουν, ότι καταλαβαίνουν καλύτερα από τους άλλους  και δεν καταλαβαίνουν.

Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική,  είναι αυτή που ο Ιησούς σκέπτεται  και προς την οποία κατευθύνει τα βήματά του. Η πραγματικότητα είναι ο σταυρός, είναι η αμαρτία του κόσμου  που Εκείνος ήλθε να σηκώσει στους ώμους του  και να ξεριζώσει  από τη γη  των γυναικών και των ανδρών. Η πραγματικότητα είναι οι αθώοι  που υποφέρουν  και πεθαίνουν  από τους πολέμους  και την τρομοκρατία. Είναι οι σκλαβιές  που δεν παύουν να αρνούνται  την αξιοπρέπεια  ακόμη και στην εποχή  των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η πραγματικότητα  είναι αυτή των στρατοπέδων των προσφύγων  που πολλές φορές μοιάζουν  περισσότερο σε μια κόλαση και ένα καθαρτήριο. Είναι η πραγματικότητα του άχρηστου συστήματος, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων.

Αυτό είναι που βλέπει ο Ιησούς , ενώ βαδίζει προς την Ιερουσαλήμ. Στη διάρκεια της δημόσιας ζωής του  Εκείνος αποκάλυψε την αγάπη του Πατέρα φανέρωσε  την αγάπη θεραπεύοντας  όλους εκείνους τα που βρισκόντουσαν κάτω από το ζυγό του κακού  (Πραξ.10,38).  Τώρα γνωρίζει  ότι έφθασε η  ώρα  να βαδίσει μέχρι  το τέλος, να καταστρέψει τη ρίζα του κακού  και για το λόγο αυτό βαδίζει αποφασιστικά προς το σταυρό.

Κι’ μείς, αδελφοί μου και αδελφές μου, βρισκόμαστε σε πορεία  με τον Ιησού  σ’ αυτό το δρόμο.  Ιδιαίτερα απευθύνομαι σε σας αγαπητοί νέοι Καρδινάλιοι . Ο Ιησούς «βαδίζει μπροστά από σας»  και σας ζητά να τον ακολουθήστε  αποφασιστικά στο δρόμο του. Σας καλεί  να κοιτάτε  την πραγματικότητα, να μην επιτρέψετε να αφαιρεθείτε από άλλα ενδιαφέροντα από άλλες προοπτικές. Εκείνος δεν σας κάλεσε  να γίνετε «πρίγκιπες» τη Εκκλησίας, «να καθίσετε στα δεξιά και στ’ αριστερά  του» Σας καλεί να  υπηρετήσετε όπως Εκείνος  και μαζί με Εκείνον. Ναυπηρετείτε  καιτουςαδελφούς. Σας καλεί  να αντιμετωπίζετε με τη δική του συμπεριφορά  την αμαρτία του κόσμου  και τις επιπτώσεις  του στη σημερινή ανθρωπότητα.  Ακολουθώντας   Εκείνον, και εσείς βαδίζετε  μπροστά από το λαό του Θεού, έχοντας προσηλωμένο το βλέμμα σας  στο Σταυρό  και στην Ανάσταση του Κυρίου.

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
CREATED BY MRemoundos