Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

ΟΠάπας, ο Πατριάρχης των Κοπτών και η ένωσις των «Εκκλησιών»


Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αίγυπτο, ο Πάπας Φραγκίσκος είχε συνάντηση και με τον Κόπτη Πατριάρχη Θεόδωρο Β , μία συνάντηση ιδιαίτερα σημαντική, αφού, όπως διατυπώθηκε στο κοινό ανακοινωθέν των δύο θρησκευτικών ηγετών꞉ 
«Απεφασίσαμεν την μη επανάληψιν του μυστηρίου του βαπτίσματος, το οποίον έχει τελεσθή εις κάθε μίαν από τας εκκλησίας μας, δι’ όποιον επιθυμεί να γίνη μέλος της άλλης εκκλησίας». Ένα ανακοινωθέν πραγματικά σπουδαίο, αφού μας αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ότι οι διαχριστιανικοί διάλογοι μεταξύ όλων των χριστιανικών κοινοτήτων βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο. Διάλογοι που σκοπό έχουν την επίτευξη της ένωσης και όπως χαρακτηριστικά γράφει το κείμενο «προκειμένου να εύρωμεν την όρατήν μας ένωσιν εν τη διαφορετικότητι, επί τη καθοδηγήσει του Αγίου Πνεύματος».

Οι Καθολικοί Χριστιανοί θεωρούν έγκυρο το βάπτισμα των άλλων χριστιανικών εκκλησιών  με άμεσο σκοπό την προσέγγιση και την σταδιακή επίτευξη μιας ατελούς κοινωνίας και ενότητας, με απώτερο στόχο την ένωση όλων των βαπτισμένων χριστιανών σε μία «εκκλησία». Με αυτόν τον τρόπο αναδεικνύεται το βάπτισμα ως το αρχικό συνδετικό μέσο μεταξύ των ομολογιών, όπου ο αβάπιστος ενσωματώνεται στον Χριστό, όπως θέλουν να πιστεύουν, και σταδιακά «οι κοινές προσευχές μεταξύ στενών αδελφικών και φιλικών δεσμών ευρίσκουν ρίζες στην τέλεια κοινωνία τους… προς επίτευξιν της τελείας ενώσεως εις το μυστικόν σώμα του Χριστού», όπως πολύ χαρακτηριστικά τονίσθηκε στο κοινό ανακοινωθέν.

Σε άλλο σημείο το κοινό ανακοινωθέν αναφέρει ότι꞉ «Αυτή η κοινή κληρονομιά αποτελεί το θεμέλιο της κοινής μας πορείας και του πόθου μας προς την τέλειαν κοινωνίαν, ενώ την ίδια στιγμή προοδεύουμε εις την αγάπη και την συμφιλίωσιν». Λόγια, λέξεις και νοήματα τα οποία επαναλαμβάνονται με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με τις συναντήσεις. Κοινή όμως λέξη σε όλες τις ανακοινώσεις που εκφωνούνται στους διαλόγους είτε αυτοί πρόκειται για διαχριστιανικούς είτε για διαθρησκειακούς είναι ο όρος «κοινωνία». Μία λέξη με ιδιαίτερο θεολογικό νόημα και βαρύτητα.

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
CREATED BY MRemoundos