Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

 «Να δεχόμαστε την έκπληξη του Θεού»


«Το Άγιο Πνεύμα είναι το δώρο του Θεού, αυτού του Θεού, του Πατέρα μας, που πάντα μας εκπλήσσει.» Αυτά δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος τη Δευτέρα, 8 Μαΐου 2017 κατά την πρωινή ομιλία του στη Santa Marta,  κατά την οποία επικεντρώθηκε στο σημερινό απόσπασμα των Πράξεων των Αποστόλων (11,1-18)

Όπως εξήγησε ο Πάπας, το επεισόδιο της αντιπαράθεσης μεταξύ του αποστόλου Πέτρου και των άλλων αποστόλων δείχνει ότι στην Εκκλησία των πρώτων χρόνων, φοβόντουσαν τις καινοτομίες, στην προκειμένη περίπτωση, το άνοιγμα προς τους ειδωλολάτρες και την ένταξη αυτών στην κοινότητα.

Αλλά ο Κύριος πάντα μας εκπλήσσει, υπενθύμισε ο Φραγκίσκος, δεδομένου ότι είναι «ένας Θεός ζωντανός», «ένας Θεός που κατοικεί μέσα μας», που «περπατά μαζί μας και σε αυτή την πορεία πάντα μας εκπλήσσει».

Η ιστορία μας διδάσκει ότι δεν πρέπει να αντιτασσόμαστε στο Άγιο Πνεύμα και να δικαιολογούμε τις πράξεις μας, λέγοντας ότι «πάντα έτσι γινόταν». Αντιμέτωπος με την πρόκληση, ο Πέτρος ήταν σε θέση να «δεχτεί την έκπληξη του Θεού» και πήρε μια «γενναία» απόφαση.

Την αντίσταση στο Άγιο Πνεύμα αφορά επίσης η επίπληξη, που ο πρωτομάρτυρας Στέφανος απηύθυνε προς τα μέλη του Συνεδρίου, υπενθύμισε ο Πάπας. «Εσείς και οι πατέρες σας αντισταθήκατε πάντα στο Άγιο Πνεύμα», είπε ο Στέφανος. Πρόκειται – έτσι είπε ο Φραγκίσκος – για το «κλείσιμο (των αυτιών) στη φωνή του Θεού»

Σε αυτό το σημείο της ομιλίας του, ο Πάπας επικεντρώθηκε στο σημερινό Ευαγγέλιο του Καλού Ποιμένα (Ιωάννης 10, 11-18) και υπογράμμισε ότι ο Ιησούς επιθυμεί «ένα μόνο κοπάδι και ένα μόνο ποιμένα». Επομένως, δεν

Η αντίσταση στο Άγιο Πνεύμα, δήλωσε ο Φραγκίσκος, «σκοτώνει»: «σκοτώνει την ελευθερία, σκοτώνει τη χαρά, σκοτώνει την πίστη στο Άγιο Πνεύμα το οποίο πάντα ενεργεί για την πρόοδο, φέρνοντας την πρόοδο στην Εκκλησία.»

Επομένως, πώς μπορούμε να ξέρουμε «αν κάτι προέρχεται από το Άγιο Πνεύμα ή από την κοσμικότητα, από το πνεύμα του κόσμου, ή από το πνεύμα του διαβόλου;», ρώτησε ο Πάπας.

Θα πρέπει «να ζητήσουμε τη χάρη της διάκρισης», έτσι απάντησε, υπενθυμίζοντας ότι η διάκριση – ένα βασικό στοιχείο της πνευματικότητας – είναι το εργαλείο «που το ίδιο το Άγιο Πνεύμα μας δίνει».

“ «Ας ζητήσουμε από τον Κύριο τη χάρη της διάκρισης για να μη πάρουμε λάθος δρόμο και για να μη πέσουμε σε ακινησία, σε δυσκαμψία, στο κλείσιμο της καρδιάς», με αυτά τα λόγια έκλεισε την ομιλία του, θυμίζοντας ότι η πίστη «δεν αλλάζει ποτέ» αλλά «βρίσκεται σε κίνηση, αυξάνεται, διευρύνεται».

Μετάφραση:ρφ

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
CREATED BY MRemoundos