Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

«Tο δράμα του κλεισίματος: το κλείσιμο της καρδιάς»

Καθένας μας καλείται να συμμετάσχει στο ευαγγελικό απόσπασμα της μοιχαλίδας, στο οποίο ο Ιησούς είπε σε εκείνους που την κατηγορούσαν: «Κοιτάξτε μέσα σας». Αυτά είπε ο Πάπας Φραγκίσκος την Τρίτη 2 Μαΐου κατά τη διάρκεια της συνήθης πρωινής Λειτουργίας στο παρεκκλήσι του «Domus Sanctae Marthae» στο Βατικανό.

Κατά την ομιλία του, η οποία μεταδόθηκε από το ιταλικό πρόγραμμα του Radio Vaticana, ο Ποντίφικας μίλησε για την υπόσχεση του Θεού, μέσω του προφήτη Ιεζεκιήλ, να αλλάξουν οι πέτρινες καρδιές σε καρδιές σάρκινες, σε μια καρδιά που «ξέρει να ακούει» και που «ξέρει να δέχεται τη μαρτυρία της υπακοής».

«Οι κλειστές καρδιές, οι πέτρινες καρδιές, οι καρδιές που δεν επιθυμούν να ανοίξουν, που δεν θέλουν να ακούσουν» κάνουν «να υποφέρει πολύ, πάρα πολύ η Εκκλησία», είπε ο Πάπας με λύπη. Αυτές οι καρδιές «γνωρίζουν μόνο τη γλώσσα της καταδίκης. Ξέρουν να καταδικάζουν και δεν ξέρουν να λένε: «εξήγησέ μου, γιατί το λες αυτό; Γιατί αυτό; Εξήγησέ μου». Όχι, είναι κλειστές, τα ξέρουν όλα, δεν έχουν ανάγκη από εξηγήσεις», δήλωσε ο Πάπας.

 «Μια κλειστή καρδιά, μια πεισματωμένη καρδιά, μια ειδωλολατρική καρδιά δεν επιτρέπει να εισέλθει το Άγιο Πνεύμα και αισθάνεται ικανοποιημένη από τον εαυτό της», προειδοποίησε, ενώ κάλεσε «καθένα μας» να συμμετάσχει στο «διάλογο ανάμεσα στον Ιησού και το θύμα των πέτρινων καρδιών, τη μοιχαλίδα». Σε αυτό το απόσπασμα του Ευαγγελίου – υπενθύμισε ο Πάπας -  ο Ιησούς απήντησε στους Φαρισαίους και στους Γραμματείς λέγοντας μόνο: «Κοιτάξτε μέσα σας».

Θύμα των σκληρών καρδιών υπήρξε ο πρωτομάρτυρας Στέφανος (Πράξεις των Αποστόλων 7,51 – 8,1α),  τον οποίο ο Πάπας αποκάλεσε «μάρτυρα υπακοής». Ακριβώς όπως ο Ιησούς υπάκουσε μέχρι θανάτου, εξαιτίας της υπακοής του, και ο Στέφανος καταδιώχθηκε «με την ίδια κακία όπως συνέβηκε και με τον Ιησού».

Εκείνοι που λιθοβόλησαν τον Στέφανο ήταν «άνθρωποι κλειστοί στην αλήθεια» και όταν ο πρωτομάρτυρας τους κατηγόρησε με σκληρά λόγια έγιναν έξαλλοι στην καρδιά, όπως επίσης «έκλεισαν τα αυτιά τους: δεν ήθελαν – δεν ήθελαν! – να ακούσουν». «Αυτό – συνέχισε ο Πάπας -  είναι το δράμα του κλεισίματος: το κλείσιμο της καρδιάς, η σκληρή καρδιά, η σκληρότητα της καρδιάς».

Διαφορετική ήταν η κατάσταση των μαθητών της Εμμαούς. «Δεν ήταν κλειστοί, αλλά δεν καταλάβαιναν», εξήγησε ο Φραγκίσκος. «Φοβόντουσαν. Αλλά, ήταν καλοί. Με αυτούς τους περιορισμούς, αλλά καλοί: ήταν ανοικτοί στη αλήθεια», συνέχισε ο Ποντίφικας, ο οποίος προσκάλεσε τους πιστούς, εκπροσωπούμενοι από τους μαθητές της Εμμαούς «με τόσες πολλές αμφιβολίες» και «τόσες πολλές αμαρτίες», να κοιτάξουν την τρυφερότητα του Ιησού, «την μαρτυρία υπακοής», «η οποία μας έδωσε τη ζωή, μας κάνει να δούμε την τρυφερότητα του Θεού σε σχέση με μας, με τις αμαρτίες μας, με τις αδυναμίες μας.»

 
 
Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
CREATED BY MRemoundos