Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

Ιερείς παντρεμένοι άνδρες ; 


Ο Πάπας Φραγκίσκος  σε συνέντευξη τύπου στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit  μίλησε για: την προαιρετική αγαμία του κλήρου, τους ώριμους παντρεμένους άνδρες, την κρίση της πίστης και τα μελλοντικά του αποστολικά ταξίδια.

Το Ράδιο του Βατικανού αναφέρθηκε σε αποσπάσματα αυτής  της συνέντευξης:      

Ο Πάπας δήλωσε: «Δεν αισθάνομαι ένας ιδιαίτερος άνθρωπος. «είμαι ένας αμαρτωλός», «ένας άνθρωπος που κάνει ό,τι μπορεί, «κοινός άνθρωπος».

«Η προαιρετική αγαμία» και οι «δοκιμασμένοι «άνδρες».

Ο Επίσκοπος  της Ρώμης  μίλησε για την έλλειψη ιερατικών κλήσεων, καθορίζοντάς την ως πρόβλημα που η Εκκλησία οφείλει να αντιμετωπίσει. «Εάν υπάρχει έλλειψη ιερατικών κλήσεων αυτό οφείλεται στο ότι λείπει η προσευχή.  Υπάρχει επίσης και το πρόβλημα της χαμηλής γενικότητας. Είναι πολύ σημαντικό  το έργο με τους νέους, αλλά δεν πρέπει να πέσουμε στο λάθος του προσηλυτισμού: είναι απαραίτητη επίσης μια επιλογή, διότι αν δεν υπάρχει μία  αληθινή κλήση, θα είναι ο λαός που θα υποφέρει στη συνέχεια”.

Η «προαιρετική αγαμία» δηλαδή το να αφεθεί  στην ελεύθερη επιλογή των ιεροσπουδαστών, κατά τη γνώμη του,  «δεν είναι η λύση».  Ενώ  συμπληρώνει, ότι η υπόθεση των «δοκιμασμένων παντρεμένων ανδρών και η ιερατική τους χειροτονία», είναι μια δυνατότητα που πρέπει να μελετηθεί  Υπογραμμίζει όμως  ότι οι παντρεμένοι άνδρες, αν χειροτονηθούν ιερείς, θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες των απομονωμένων ενοριακών κοινοτήτων.

Τα προσεχή αποστολικά ταξίδια

Στη διάρκεια του διαλόγου, ο Πάπας αναφέρθηκε και στα προβλεπόμενα προσεχή αποστολικά ταξίδια του: Επιβεβαιώνει αυτό στην India, Bangladesh, Colombia και  Fatima. Όπως είχε ήδη δηλώσει, κατά την επίσκεψή του στην Αγγλικανική Εκκλησία της Ρώμης, είπε στη συνέχεια ότι θα ήθελε να πάει στο Νότιο Sudan, παρόλο που αυτό είναι δύσκολο. Μελετάται επίσης ένας ταξίδι του την Αίγυπτο.

Υπήρχαν επίσης  στο πρόγραμμα δύο ταξίδια  στο Congo, αλλά δεν νομίζει ότι θα μπορέσει να πάει. Όπως επίσης στη Ρωσία, γιατί θα πρέπει να πάει μετά και στην Ουκρανία.

Σε σχετική ερώτηση γύρω από την κρίση στην πίστη, ο Πάπας υπογράμμισε  ότι “η πίστη δεν είναι ένα δεδομένο γεγονός», αλλά ένα «δώρο» και ότι «η κρίση είναι μέρος της πίστης. «Έτσι «μία πίστη  που δεν αντιμετωπίζει κρίσεις  στην ωρίμανσή της», συνήθως «παραμένει νηπιακή».  

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
CREATED BY MRemoundos