Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

Ποιο είναι πρωτεύων για το Θεό, η δικαιοσύνη ή η ευσπλαχνία;


Ο Ιησούς λέει το σωστό, δεν πέφτει στην «καζουιστική»,  στην οποία κρύβεται η υποκρισία. Μας το λέει στο Ευαγγέλιο όταν οι Νομοδιδάσκαλοι τον ρωτούν: «Είναι νόμιμο να απολύσεις τη γυναίκα σου»¨;

1.     Κατά τον Πάπα, με αυτή την ερώτηση που θέλουν να δοκιμάσουν τον Ιησού, δεν πέφτει σ   την παγίδα τους. Οι νομοδιδάσκαλοι σκέφτονται μόνο στο επιτρέπεται ή δεν επιτρέπεται, μέχρι που επιτρέπεται μέχρι που απαγορεύεται , αλά   αυτό είναι «καζουιστική» λέει ο Πάπας

-         ο Ιησούς τότε τους απευθύνει μία ερώτηση: «τι σας διέταξε ο Μωυσής;  Τι λέει η γραφή;» και ο Πάπας συνεχίζει εξηγώντας το Ευαγγέλιο. Ο Μωυσής  σας το «επέτρεψε εξαιτίας της σκληροκαρδία σας.

-         Ο Ιησούς δεν μασάει τα λόγια Του, λέει ο Πάπας, ο Ιησούς απαντά στο ακροατήριο Του λέγοντας: «όποιος απολύει την γυναίκα του και παντρεύεται άλλα, πράττει μοιχεία.

-         Παρόλο που η μοιχεία είναι πολύ σοβαρή, ο Ιησούς μιλάει συχνά μαζί τους και κάνει παρέα και τρώει μαζί τους. «δεν σε κατηγορώ ούτε εγώ, πήγαινε και μην αμαρτάνεις  πια» λέει στη μοιχαλίδα .

-          Ο πάπας ονομάζει αυτή τη τακτική «πορεία του Ιησού», διαδρομή από την «καζουιστική στην ευσπλαχνία. Σ αυτούς που ήθελαν να τον δοκιμάσουν με το «αν μπορώ» ή «δεν μπορώ», «μέχρι εδώ» όχι μέχρι εκεί», τους χαρακτηρίζει «υποκριτές», οι οποίοι ούτε την 4η εντολή δεν τηρούσαν με τη δικαιολογία ότι έκανα μεγάλες   προσφορές στο ναό. αυτό είναι καζουιστική: «μπορώ ή δεν μπορώ», μέχρι εδώ όχι παραπέρα.

Καθήκον του Χριστιανού είναι να μιμηθεί τον Ιησού, ενώνοντας αλήθεια  και ευσπλαχνία, η οποία στον Ιησού είναι «η ενσάρκωση της ευσπλαχνίας του Θεού Πατέρα». Το να το πετύχεις «δεν είναι εύκολο, λέει ο Πάπας, χρειαζόμαστε τη βοήθεια του Θεού».

Και το κάλεσμα του Πάπα: «Θεέ Πατέρα να είμαι δίκαιος, αλλά με ευσπλαχνία», όχι δίκαιος με καζουιστική. «Αλλά δίκαιος όπως είσαι Εσύ. Εσύ που σε Εσένα «δικαιοσύνη και ευσπλαχνία είναι το ίδιο»

Ο Κύριος, ολοκληρώνει ο Πάπας, να  κατανοήσουμε αυτό το δρόμο, γιατί δεν είναι εύκολο, που θα μας κάνει όμως ευτυχισμένους.

Μετάφραση: π. Αντώνιος Φόνσος 

 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
CREATED BY MRemoundos