Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

Πως να διακρίνουμε τη φωνή του Θεού από τις ψευδείς φωνές

Πως_να_διακρίνομε_2.jpg

 

Πόσο συχνά αναρωτιόμαστε: μας ακούει ο Θεός;

Εμείς προσευχόμαστε, αλλά είμαστε σίγουροι ότι οι εκκλήσεις μας θα εισακουστούν; Ή πολλές φορές δεν φτάνουν;

Ο Πάπας Φραγκίσκος μας εξηγεί.

Ο Πάπας Φραγκίσκος μας καλεί να ακούσουμε

Ο Πάπας Φραγκίσκος μας βοηθά να καταλάβουμε πώς να διακρίνουμε τη φωνή του Θεού που μας μιλάει και που ακούει τις αιτήσεις μας, από τις «φωνές» που λέμε ότι ακούμε, αλλά που στην πραγματικότητα είναι το έργο του διαβόλου.

«Θεέ μου άκουσέ με!»

Πολλές φορές, ειδικά σε στιγμές αγωνίας και στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής μας, αναρωτιόμαστε: «Θεέ πού είσαι;», ή επίσης: «Θεέ άκουσέ με!» Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, νιώθουμε ότι, ακόμα κι αν οι καρδιές μας είναι ανοιχτές σε αυτόν, ο Θεός δεν μας απαντά, δεν μας ακούει, μας κάνει να σκεφτούμε ή να πιστεύουμε ότι η προσευχή μας είναι άχρηστη.

Αλλά αυτό δεν συμβαίνει: ο Θεός ακούει όλους, και δεν ξεχνά ποτέ κανέναν. Πώς ακούμε τη φωνή του; Για να καταλάβουμε ότι μας ακούει πραγματικά;

Ο Πάπας Φραγκίσκος μάς βοηθά να καταλάβουμε πώς: «Η φωνή του Θεού δεν υποχρεώνει ποτέ: ο Θεός προτείνει τον εαυτό του, δεν επιβάλλει τον εαυτό του» - εξηγεί.

Πάπας Φραγκίσκος: «Η φωνή του Θεού μας διαφωτίζει. Ο διάβολος μας αψηφά»

Ο Άγιος Πατέρας, ωστόσο, μας οδηγεί να δώσουμε προσοχή στις ψευδείς φήμες: «Αντίθετα, η κακή φωνή σαγηνεύει, επιτίθεται, εξαναγκάζει: προκαλεί εκθαμβωτικές ψευδαισθήσεις, δελεαστικά αλλά φευγαλέα συναισθήματα. Σίγουρα δεν είναι η φωνή του Θεού. Αρχικά μας κολακεύει, μας κάνει να πιστεύουμε ότι είμαστε παντοδύναμοι, αλλά στη συνέχεια μας αφήνει με το κενό μέσα μας». Ο διάβολος μας κάνει να νιώθουμε αποτυχημένοι, σχεδόν γνωρίζοντας ότι ο Θεός δεν έχει ακούσει την έκκλησή μας.

Με αυτόν τον τρόπο, μας προσελκύει στο πλευρό του, αντιτίθεται στον Πατέρα. Αλλά ο Πάπας συνεχίζει να μας διδάσκει: «Η φωνή του Θεού, από την άλλη πλευρά, μας διορθώνει, με πολλή υπομονή, αλλά πάντα μας ενθαρρύνει, μας παρηγορεί: τρέφει πάντα την ελπίδα».

Η φωνή του Θεού μας διαφωτίζει, μας δείχνει τον δρόμο να ακολουθήσουμε. Η φωνή του διαβόλου όχι: μας αψηφά, μας κάνει να λάβουμε αποφάσεις που, μόνο στη συνέχεια, συνειδητοποιούμε ότι είναι ενάντια στη θέλησή μας: «Η φωνή του αποσπά τον εχθρό από το παρόν [...] φέρνει πίσω την πικρία [...] τόσες πολλές κακές αναμνήσεις. Ο Θεός, από την άλλη πλευρά, μας ανοίγει για να αγαπήσουμε, απομακρύνει κάθε λύπη που μπορεί να φυλακίσει τις καρδιές μας» - καταλήγει ο Πάπας Φραγκίσκος.

Η προσευχή είναι οξυγόνο, όχι μόνο για την ψυχή, αλλά για ολόκληρη τη ζωή μας.

Ο Θεός είναι αγάπη και, αν προσευχηθούμε με αληθινή πίστη, δεν θα αφήσει ποτέ τα παιδιά του να χαθούν.

Μετάφραση: π. Ιωάν. Σκλ

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
CREATED BY MRemoundos