Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

Ο Άγιος Ιωσήφ διδάσκει προσευχή

αα_ιωσηφ_ή_2.JPG

Η εικόνα του Αγίου Ιωσήφ που κοιτάζει τον Ιησού κρατώντας τον στην αγκαλιά του αποτελεί πρότυπο για την προσευχή μας. Ενώ ξέρουμε πολύ λίγα για τη ζωή του Αγίου Ιωσήφ, μπορούμε ωστόσο να φανταστούμε πολλά χάρη στο γεγονός ότι ήταν ο θετός πατέρας του Ιησού. Για παράδειγμα, εύκολα μπορούμε να φανταστούμε πως, ως στοργικός πατέρας, πιθανότατα κράτησε το βρέφος Ιησού στην αγκαλιά του. Αυτή η συγκεκριμένη εικόνα είναι ένα τέλειο παράδειγμα για μας όσον αφορά την νοερή μας προσευχή.
Ο συγγραφέας του βιβλίου “Η ζωή και οι δόξες του Αγίου Ιωσήφ” συλλογίζεται αυτήν την εικόνα λέγοντας: «Ο Άγιος Ιωάννης ο Ευαγγελιστής αναπαύθηκε και ένοιωσε ένα ευχάριστο αίσθημα ενώ έκλινε επάνω στον ώμο του Σωτήρα, αλλά σκεφτείτε πόσες φορές ο ίδιος ο Σωτήρας κοιμήθηκε γλυκά στην αγκαλιά του Ιωσήφ; Τότε η καρδία του Ιωσήφ πρέπει να ξεχείλισε από την θεϊκή και την ανθρώπινη αγάπη που λάμβανε από τον Ιησού… πρέπει να καθιερώσουμε τον Ιωσήφ ως πρότυπο νοερής προσευχής και λατρείας του Θεού, αφού αυτός βίωνε αυτή την προσευχή και την μακάρια αυτή ενόραση κάθε μέρα της επίγειας ζωής του Χριστού».
Σύμφωνα με την Κατήχηση της Καθολικής Εκκλησίας, «η σιωπηλή προσευχή είναι η απλή έκφραση του μυστηρίου της προσευχής. Είναι το βλέμμα μας προσηλωμένο στον Ιησού, ένα άκουσμα του λόγου του Θεού, μια σιωπηλή αγάπη. Πραγματοποιεί την ένωση με την προσευχή του Χριστού στο μέτρο που μας κάνει να συμμετέχουμε στο Μυστήριο Του».
(Κατήχηση Καθολικής Εκκλησίας 2724).

Ο στοχασμός θα μπορούσε καλύτερα να συνοψιστεί από τη φράση, «τον κοιτάζω και με κοιτάζει», μια περιγραφή της προσευχής που «έλεγε στον άγιο εφημέριο του ένας χωρικός του Αρς, που προσευχόταν μπροστά στο ιερό Αρτοφόριο»
(Κατήχηση Καθολικής Εκκλησίας 2715).

Μήπως αυτή η φράση συνοψίζει τέλεια τη ζωή του Αγίου Ιωσήφ, ο οποίος τόσο συχνά κοίταζε τον Ιησού ενώ ο Ιησούς τον κοίταζε; Αν θέλουμε να ανέβουμε τα ύψη της πνευματικής ζωής, ας κοιτάξουμε τον Άγιο Ιωσήφ ως το ανώτατο παράδειγμα!

παπ

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: π. Γεώργιος Παλαμάρης
Συντακτική Επιτροπή: π. Λέων Κισκίνης, Δημήτρης Λεβαντής, π. Αλέξανδρος Πέρρος, π. Ιωάννης Σκλάβος, Ρένα Φυρίγου
Διαχειριστής: Νικόλαος Φώσκολος