Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

Μελέτη Ευαγγελίου Σαββάτου 13 Φεβρουαρίου 2021
της 5ης Εβδομάδας της Κοινής Περιόδου του Έτους

ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ_2.jpg

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.
Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (8, 1-10)
Εκείνες τις ημέρες, που πάλι συγκεντρώθηκε πολύς κόσμος που δεν είχε τι να φάει, ο Ιησούς κάλεσε τους μαθητές του και τους λέει: "Σπλαχνίζομαι τον κόσμο, επειδή τρεις μέρες με περιμένουν και δεν έχουν τι να φάνε. Κι αν τους αφήσω να φύγουν νηστικοί, για να πάνε στα σπίτια τους, θα αποκάμουν στο δρόμο. Και κάποιοι απ' αυτούς ήλθαν από μακριά". Και οι μαθητές του τού απάντησαν: "Από πού μπορεί κανείς να χορτάσει με ψωμί όλους αυτούς, αφού είμαστε εδώ, στην ερημιά;" Τους ρώτησε: "Πόσα ψωμιά έχετε;" Κι αυτοί του είπαν: "Επτά". Έδωσε τότε εντολή στον κόσμο να καθίσουν καταγής. Κι αφού πήρε τα επτά ψωμιά κι ευχαρίστησε, έκοψε και έδωσε στους μαθητές του να μοιράσουν κι εκείνοι μοίρασαν στον κόσμο. Είχαν ακόμα λίγα μικρά ψάρια. Κι αφού τα ευλόγησε κι αυτά, είπε κι απ' αυτά να μοιράσουν. Έφαγαν και χόρτασαν και σήκωσαν επτά καλάθια κομμάτια που περίσσεψαν. Ήταν περίπου τέσσερις χιλιάδες. Και μετά τους άφησε να φύγουν.
Κι αμέσως μπήκε στο πλοιάριο μαζί με τους μαθητές του, πήγε στα μέρη Δαλμανουθά.
Λόγος του Κυρίου

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ
Ο Ιησούς σπλαχνίζεται το πλήθος, θέλει να ικανοποιήσει την πείνα τους. Θέλει να κάνει τους μαθητές του αλλά και όλους εμάς να καταλάβουμε πως μόνο εκείνος είναι ικανός να μας χορτάσει, να μας θεραπεύσει.
Η σκηνή που απεικονίζεται στο σημερινό Ευαγγέλιο είναι ξεκάθαρη: δεν πρόκειται όμως απλά και μόνο για ένα θαύμα πολλαπλασιασμού. Ο Ιησούς επιθυμεί να βάλει στις καρδιές των μαθητών ένα δίδαγμα που θα κατανοήσουν πλήρως μόνο μετά την ανάσταση. Ποιο είναι αυτό το δίδαγμα; Πως οι μαθητές πρέπει να σπλαχνίζονται τους ανθρώπους που υποφέρουν και να συνεχίσουν να το κάνουν όπως ο Ιησούς, να τρέφουν το πλήθος με τον Άρτο, την Θεία Ευχαριστία.
Ο ευαγγελιστής Μάρκος μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε πολλά πράγματα γύρω από αυτό το μυστήριο που κρύβεται πίσω από το επεισόδιο: το πλήθος ερχόταν από μακριά και ακολουθούσε τον Ιησού για τρεις μέρες. Οι τρεις μέρες αναφέρονται στο θάνατο / ανάσταση του Ιησού, τη στιγμή της σωτηρίας και της γέννησης της Εκκλησίας.
Ο κόσμος που έρχεται από μακριά προεικονίζει όλους εκείνους, συμπεριλαμβανομένων και εμάς, οι οποίοι θα ενωθούν στην Εκκλησία γύρω από την Ευχαριστία. Τα λόγια του Ιησού είναι πράγματι εκείνα του Μυστικού Δείπνου, «πήρε τους επτά άρτους, είπε ευχαριστήρια προσευχή, τους τεμάχισε, και έδωσε τους έδωσε στους μαθητές του να τα μοιράσουν...»

ΠΡΟΣΕΥΧΗ
Κύριε,
επέτρεψε μου να παρηγορήσω αντί να παρηγορηθώ,
να κατανοώ αντί να με κατανοούν,
να αγαπώ αντί να με αγαπούν.
Επειδή προσφέροντας, παίρνω.
Επειδή συγχωρώντας, συγχωρούμαι.
Επειδή πεθαίνοντας γεννιέμαι στην αιώνια ζωή!
Αμήν

πνρ

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: π. Γεώργιος Παλαμάρης
Συντακτική Επιτροπή: π. Λέων Κισκίνης, Δημήτρης Λεβαντής, π. Αλέξανδρος Πέρρος, π. Ιωάννης Σκλάβος, Ρένα Φυρίγου
Διαχειριστής: Νικόλαος Φώσκολος