Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
  • Αρχική
  • Λέσβος
  • 14 Φεβρουαρίου Μνήμη αγ. Βαλεντίνου, Επισκόπου & Μάρτυρα
Pin It

14 Φεβρουαρίου Μνήμη αγ. Βαλεντίνου, Επισκόπου & Μάρτυρα

α_βαλεντινος.JPG

H αρχαιότερη γραπτή μαρτυρία για τον Άγιο Βαλεντίνο είναι του 5ου - 6ου αιώνα. Πρόκειται για ένα επίσημο εκκλησιαστικό έγγραφο το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται στην επέτειο του θανάτου του.
Ένα μεταγενέστερο γραπτό του 8ου αιώνα παρέχει κάποιες λεπτομέρειες του μαρτυρικού του θανάτου: τα βασανιστήρια, τον αποκεφαλισμό και την ταφή του από τους μαθητές του Proculo, Efebo και Αpollonio.
Ο Άγιος Βαλεντίνος εκλέχτηκε επίσκοπος του Terni – πόλη βόρεια της Ρώμης – το έτος 197. Έγινε γνωστός για την αγιότητα του βίου του, για το φιλανθρωπικό του έργο και για την ταπεινότητα που τον χαρακτήριζε, για τον αποστολικό του ζήλο και για τα θαύματα που πραγματοποιούσε όταν ακόμα ήταν εν ζωή.
Η φήμη του πολύ σύντομα έφτασε στη Ρώμη, καθώς προσκλήθηκε από κάποιον παγανιστή ρήτορα ονόματι Cratone, προκειμένου να θεραπεύσει τον άρρωστο υιό του. Ο νέος θεραπεύτηκε και ασπάστηκε το χριστιανισμό και μαζί του όλα τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του, καθώς επίσης και κάποιοι μαθητές του πατέρα του, οι Proculo, Efebo και Αpollonio.
Υπό τον αυτοκράτορα Αυρηλιανό φυλακίστηκε και βρήκε μαρτυρικό θάνατο στις 14 Φεβρουαρίου 273 (είναι βέβαιο πως το έτος του μαρτυρίου του είναι λανθασμένο). Το σώμα του μεταφέρθηκε και ενταφιάστηκε στην πόλη Terni, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται η μεγάλη Βασιλική του Αγίου Βαλεντίνου.
Η ευλάβεια προς τον Άγιο Βαλεντίνο είναι συνδεδεμένη με τους ερωτευμένους, όμως η σημασία της πρέπει να λαμβάνεται υπόψη λίγο πιο σφαιρικά. Η αγάπη μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας είναι ίσως μια από τις ελάχιστες μορφές αγάπης τόσο έντονης και τόσο δυνατής που παραμένουν. Αγάπη είναι ο ίδιος ο Θεός και κάθε άνθρωπος πλασμένος κατ’ εικόνα και ομοίωσή Του θα έπρεπε να διακατέχεται από την ίδια αυτή αγάπη. Σε αυτή την Αγάπη διαμένει η αλληλεγγύη και η ειρήνη, η ενότητα της οικογένειας αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας.

πγπ

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: π. Γεώργιος Παλαμάρης
Συντακτική Επιτροπή: π. Λέων Κισκίνης, Δημήτρης Λεβαντής, π. Αλέξανδρος Πέρρος, π. Ιωάννης Σκλάβος, Ρένα Φυρίγου
Διαχειριστής: Νικόλαος Φώσκολος