Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

Λέσβος, η τραγωδία των πιο ευάλωτων

Λέσβο.jpg

Παιδιά με τάσεις αυτοκτονίας, άρρωστα παιδιά και ενήλικες που, αντί να διασώζονται, συνεχίζουν να ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες. Το τελευταίο παράπονο από τη Λέσβο είναι τρομερό. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα το λένε από το ΚΥΤ του Καρά Τεπέ, που δημιουργήθηκε μετά από την πυρκαγιά που κατέστρεψε τη Μόρια τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ένα ΚΥΤ που δημιουργήθηκε γρήγορα, πιο κοντά στην πόλη της Μυτιλήνης, με συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρητικότητας 10.000 θέσεων και το οποίο σήμερα φιλοξενεί περίπου 7.800 πρόσφυγες.
Εξηγεί την κατάσταση η Alessandra Saibene, συντονιστή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο: «Η διαφορά με τη Μοριά είναι ότι αυτό το ΚΥΤ χτίστηκε προσπαθώντας να διατηρήσει, από τις αρχές, διαφορετικά πρότυπα, πιο αξιοπρεπή για τον πληθυσμό. Είναι σαφές ότι μιλάμε πάντα για τη σύγκριση δύο παρόμοιων καταστάσεων». Το σαράντα τοις εκατό των επισκεπτών του καταυλισμού, λέει η Saibene, είναι παιδιά που «συνεχίζουν να ζουν σε σκηνές» και τα οποία, παρά τις προσπάθειές, εξακολουθούν να υφίστανται πολλές δυσκολίες. Είμαστε τα μέσα του χειμώνα, το ΚΥΤ τις τελευταίες ημέρες έχει πληγεί από βροχές και οι θερμοκρασίες τη νύχτα πέφτουν. Τις τελευταίες ημέρες, ο Σεβασμιότατος Hermann Glettler, Επίσκοπος του Ίνσμπρουκ, στην Αυστρία, μίλησε για την τραγωδία εκείνων που ζουν στο ΚΥΤ, οι οποίοι, απευθυνόμενοι στις χώρες της ΕΕ τίθεται ζήτημα άμεσης ανθρωπιστικής φιλοξενίας σε άτομα που έχουν ανάγκη».
Τις τελευταίες ημέρες στο νησί υπήρξε μια νέα αύξηση των περιπτώσεων Covid-19, αν και όχι μέσα στο στρατόπεδο. Ωστόσο, αυτό γενικά σημείωσε αύξηση των περιορισμών και των απαγορεύσεων κυκλοφορίας για τον πληθυσμό του νησιού, καθώς και την αδυναμία, για όσους βρίσκονται στο ΚΥΤ, να μπορούν να βγουν έξω. «Μιλάμε για ασθενείς με σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας - εξηγεί η Alessandra Saibene - ο Covid είναι ένα τεράστιο εμπόδιο και, με τους νέους περιορισμούς, παρατηρούμε ότι ούτε η απαραίτητη φροντίδα για τους ασθενείς δεν είναι εγγυημένη».
Οι ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές περιορισμού σίγουρα δεν διευκολύνουν τη ζωή αυτών των ανθρώπων και «συνεχίζουν να ασκούν πίεση στα δικαιώματα που πρέπει να απολαμβάνουν αυτοί οι άνθρωποι». Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνεχίζουν επίσης να αντιμετωπίζουν καθημερινά τη σοβαρότητα των καταστάσεων ψυχικής υγείας, οι οποίες συνεχίζουν να είναι πολύ σοβαρές για τον πληθυσμό των καταυλισμών. «Τα παιδιά υποφέρουν πολύ από τις συνέπειες, και έχουμε παιδιά με πολύ, πολύ σοβαρά προβλήματα. Μόνο πέρυσι καταγράψαμε περίπου 50 περιπτώσεις παιδιών με αυτοκτονικό ιδεασμό: αυτό σημαίνει ότι μερικά κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας, ενώ άλλα σκέφτονται γι’ αυτό». Αυτή είναι η μοίρα χιλιάδων ανθρώπων που δεν μπορεί να είναι παιχνίδι της ευρωπαϊκής πολιτικής αποτροπής, αλλά οι οποίοι, μετά την επιτυχή έκβαση των διαδικασιών ασύλου, πρέπει να κατανεμηθούν εξίσου στην Ευρώπη".

Μετάφραση: Π Λ Κ

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: π. Γεώργιος Παλαμάρης
Συντακτική Επιτροπή: π. Λέων Κισκίνης, Δημήτρης Λεβαντής, π. Αλέξανδρος Πέρρος, π. Ιωάννης Σκλάβος, Ρένα Φυρίγου
Διαχειριστής: Νικόλαος Φώσκολος