Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
  • Αρχική
  • Λέσβος
  • Ας ανταποκριθεί άμεσα η Ευρώπη για τους πρόσφυγες στη Λέσβο
Pin It

Η Ευρώπη ας ανταποκριθεί άμεσα για τους πρόσφυγες στη Λέσβο

Η_Ευρώπη_2.jpeg

Η Αυστρία ας δώσει ένα παράδειγμα καλωσορίζοντας αμέσως 100 οικογένειες προσφύγων από τη Λέσβο που είχαν ήδη θετικό αποτέλεσμα στο αίτημά τους για άσυλο. Είναι μια έκκληση που απευθύνει στις αυστριακές και ευρωπαϊκές αρχές ο Σεβασμιότατος Hermann Glettler, Επίσκοπος του Ίνσμπρουκ, ο οποίος εξέφρασε την αγωνία του για τη νέα ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Λέσβο που επλήγη από ένα κύμα κρύου. Για μια εβδομάδα, το πολυσύχναστο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ επλήγη από συνεχείς βροχές και σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι θερμοκρασίες θα μειωθούν στους 5 βαθμούς για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Μια κατάσταση που, όπως αυτή στα γειτονικά Βαλκάνια, έχει πλέον καταστεί μη βιώσιμη για τους πρόσφυγες και η οποία θα έπρεπε να συγκλονίσει τις αυστριακές οικογένειες, αλλά κυρίως την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστρίας και την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον επίσκοπο του Ίνσμπρουκ, πού είναι η βοήθεια επί τόπου εάν περισσότερα από 7 χιλιάδες άτομα πρέπει ακόμη να κάνουν κρύο ντους με έναν κουβά νερό, επειδή τα 37 ντους με ζεστό νερό δεν είναι αρκετά και όταν ένα λιγοστό γεύμα την ημέρα δεν μπορεί να ικανοποιήσει την πείνα των ανθρώπων;», ρωτάει ο Επίσκοπος, υπενθυμίζοντας ότι «η ανθρωπιστική υποχρέωση είναι να βοηθάμε γρήγορα και αποτελεσματικά σε μια οξεία κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Δεν πρόκειται για συζήτηση για το άσυλο, αλλά για την ανάγκη να δοθεί άμεση ανθρωπιστική υποδοχή σε άτομα που έχουν ανάγκη.

Επισημαίνεται ότι η κατάσταση στη Λέσβο και στα άλλα ελληνικά νησιά που φιλοξενούν μετανάστες είναι πλέον συνώνυμη με την αποτυχία της ευρωπαϊκής πολιτικής για τους πρόσφυγες. Αυτό δεν είναι πλέον δικαιολογημένο. Αυτές οι χιλιάδες των ανθρώπων δεν μπορούν να είναι παιχνίδι της ευρωπαϊκής πολιτικής. Μετά την επιτυχή έκβαση των διαδικασιών ασύλου, αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να κατανεμηθούν εξίσου στην Ευρώπη. Υπό αυτήν την έννοια, η Αυστρία ας καλωσορίσει 100. Αυτό θα ήταν ένα σαφές σημάδι ότι όλη η Ευρώπη μπορεί να δράσει.

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: π. Γεώργιος Παλαμάρης
Συντακτική Επιτροπή: π. Λέων Κισκίνης, Δημήτρης Λεβαντής, π. Αλέξανδρος Πέρρος, π. Ιωάννης Σκλάβος, Ρένα Φυρίγου
Διαχειριστής: Νικόλαος Φώσκολος