Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
  • Αρχική
  • Πολιτισμός
  • Ποιμαντικό κέντρο αγία Ούρσουλα
Pin It

ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΙΑ ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΝΑΞΟΣ

Αυτό το έργο ανήκει στο νησί της Νάξου, η  Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου το διαχειρίζεται.Το ονομάσαμε «Ποιμαντικό-Πνευματικό-Πολιτιστικό Κέντρο – Αγία Ούρσουλα, διότι αποσκοπεί στο να  είναι: -Το κέντρο των ποιμαντικών μας δραστηριοτήτων, -Το κέντρο των πνευματικών αναζητήσεων και της ηρεμίας της ψυχής των επισκεπτών  και προσκεκλημένων του νησιού μας.
Ένα πολιτιστικό κέντρο που θα στηρίζει τον πολιτισμό του χθες, και ταυτόχρονα θα παράγει πολιτισμό, χριστιανικό πολιτισμό, δηλαδή πολιτισμό της αγάπης.
Σκέψη μας είναι να διατεθούν άμεσα προς εκμετάλλευση σε δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς τμήματα του Κέντρου αυτού με σκοπό να γίνει το έργο αυτοσυντηρούμενο. Μόνο έτσι θα μπορέσει να επιτελέσει την νέα αποστολή αυτό το ιστορικό μνημείο  και να προσφέρει τις πολύμορφες υπηρεσίες που επιδιώκουμε.
Εκτός όμως από έργο ποιμαντικής, πνευματικής και πολιτιστικής δραστηριότητας θα είναι και έργο κοινωνικής προσφοράς.
Αυτή θα εξασφαλίζεται ιδιαίτερα  με τη λειτουργία  του ανελκυστήρα, χωρητικότητας 13 ατόμων, με τη δυνατότητα μεταφοράς αναπηρικού αμαξιδίου. Τώρα τα ηλικιωμένα άτομα και τα άτομα με κινητικές δυσκολίες θα μπορούν να επισκέπτονται το Κάστρο της Νάξου, πράγμα που δε μπορούσαν να κάνουν μέχρι σήμερα. 
Ευχόμαστε το κτήριο αυτό, μετά από τόσες θυσίες της Αρχιεπισκοπής μας,  να είναι ένα εργαλείο στην υπηρεσία της Εκκλησίας και της Ναξιώτικης Κοινωνίας. Να συνεργαστεί με το αδελφό κτήριο της Σχολής Ουρσουλινών που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από αυτό  και όπως στο παρελθόν   ήταν τα δίδυμα κτήρια και θεσμοί που πρόσφεραν ανεκτίμητο πνευματικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό έργο, έτσι από σήμερα να συνεχίσουν τη συμπληρωματική προσφορά. Να είναι αυτά τα δύο κτήρια τόποι αναφοράς για τους κατοίκους της Νάξου. Αλλά και για τους επισκέπτες του νησιού όπου
θα βρίσκουν χριστιανική φιλοξενία, θα απολαμβάνουν την  ηρεμία της ψυχής, θα διαπιστώνουν  τον πολιτισμό της αγάπης που παράγεται στο νησί και πριν φύγουν από αυτό να έχουν ήδη προγραμματίσει την επάνοδό τους.
 

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Βιβλιοθήκη καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου

Με την ανακαίνιση της πρώην Ιεράς μονής Ουρσουλινών Νάξου, εδόθη αίθουσα όπως συγκεντρωθούν τα βιβλία της Αρχιεπισκοπής και άλλων συλλογών όπως των πρώην Μονών, των Καπουκίνων, Ιησουιτών, Σαλεσιανών, Ουρσουλινών. Καθώς επίσης από τις ιδιωτικές συλλογές των Δημητρίου Αδάμ, Αντωνίου Μάρκου Σωμμαρίπα, Μαρίας και Αιμιλίας Σωμμαρίπα, Δομένικου Μαρκόπολι , Βενεδίκτης, Θεοκτίστης, Ελεονόρας και Ντόμινας Βελάστη, τα οποία δώρισε η Ειρήνη Μιχαήλ Ρεμούνδου το 1995, με έργα Ελλήνων και Λατίνων αρχαίων συγγραφέων, του Μιχαήλ Μαραγκού, του π. Εμμανουήλ Ρεμούνδου περί τους 6000 τόμους. Και τελευταία δώρισαν τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Μαρία Μαρκόπολι-Φώσκολου, και Ιωάννα Κρίτσα.
Όταν επεβίωσε ο Δον Γασπάρ Σωμμαρίπας, οι δυο ανιψιές του Μαρία και Αιμιλία Σωμμαρίπα δώρισαν στην Αρχιεπισκοπή τα βιβλία του, εκ των οποία δυο είναι τα παλαιότερα που κατέχει η βιβλιοθήκη. Το πρώτο , ‘’ DE OVIDII NASOHEROI DUUM EPISTOLA HUGDUNI ‘’ 1581. Και το ‘’ BIBLIA SACRA VULGATAE . TYPOGRAFIA APOSTOLICA VATICANA ’’ .1593. Από την περίοδο 1600 - 1699, υπάρχουν στην βιβλιοθήκη 12 βιβλία, και από την περίοδο 1700 - 1799, 222 βιβλία.

Η βιβλιοθήκη περιέχει βιβλία Αγίας γραφής, Δογματικής, Ηθικής, Ιστορία της εκκλησίας, Βίοι Αγίων, Διεθνή Ιστορία, Λειτουργικά, αρχαίους συγγραφείς, κλπ.
Βιβλία Λατινικά, Ελληνικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Αγγλικά, Γερμανικά, κλπ.
Σε κάποιο σπίτι, στο υπόγειο βρέθηκε μια κασέλα με 79 βιβλία , πολλά από αυτά τα βιβλία ήταν Φραγκοχιώτικα. (Κείμενα θρησκευτικού περιεχομένου, επιστολές και άλλα << Langue Francochiotica >> όπως έλεγαν και έγραφαν και οι Λατίνοι αλλά και οι Λεβαντίνοι της Σμύρνης που μιλούσαν ελληνικά αλλά επειδή δυσκολεύονταν να μάθουν την ορθογραφία τους έγραφαν με λατινικά ψηφία, ενώ έγινε απόπειρα να εκδοθεί την ίδια περίοδο στη Σμύρνη κι ελληνική εφημερίδα με λατινικό αλφάβητο)
Στην Βιβλιοθήκη υπάρχουν και μερικά σπάνια βιβλία.
Το μεγαλύτερο έχει πάνω από 50 πόντους ύψος και το μικρότερο 5 χιλιοστά ύψος, 5 χιλιοστά φάρδος, και 2 χιλιοστά πάχος.
Μέχρι της 31 Δεκεμβρίου έχουν καταγράφει 20,840 βιβλία και περιοδικά, και πολύ σύντομα πιστεύουμε θα υπάρχει δυνατότητα στους επισκέπτες της ιστοσελίδας της καθολικής αρχιεπισκοπής Νάξου-Τήνου www.kantam.gr να δουν, και αργότερα ίσως και να διαβάσουν κάποια από αυτά.

π. Εμμανουήλ Ρεμούνδος.
 

ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

Στη Πινακοθήκη υπάρχει ενα μέρος της συλλογής έργων σύγχρονης τέχνης της Καθολικής Αρχιεπισκοπής. Πίνακες διαφόρων τάσεων, αυτά τα έργα προέρχονται από τις διάφορες εκθέσεις που γίνονται στο Πνευματικό Κέντρο της Καθολικής Μητρόπολης από καλλιτέχνες Έλληνες και αλλοδαπούς
Διεύθυνση
Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
CREATED BY MRemoundos