• Αρχική
  • Πολιτισμός
  • Δραστηριότητες
Pin It

Αποστολικό Κέντρο  Πίστη και Πολιτισμός

Το Αποστολικό Κέντρο «Πίστη και Πολιτισμός» ιδρύθηκε με Επισκοπικό Διάταγμα το 1994 από τον Αρχιεπίσκοπο Νάξοπυ-Τήνου π. Νικόλαο με σκοπό να στεγάσει τη Βιβλιοθήκη, το Αρχείο και την Έκθεση Εκκλησιαστικών Κειμηλίων της Καθολικής Εκκλησίας της Τήνου και να καλύψει τις πολιτιστικές εκδηλώσεις της τοπικές Εκκλησίας. Στις πολύπλευρες δραστηριότητές του εντάσσονται οι εκδόσεις θρησκευτικού και ιστορικού περιεχομένου όπως τα «Τηνιακά Μηνύματα» (Μηνιαίο Πληροφοριακό Δελτίο της Καθολικής Εκκλησίας Νάξου-Τήνου και Χίου, μέχρι σήμερα 335 τεύχη), τα «Τηνιακά Ανάλεκτα» (που δημοσιεύει μελέτες που αφορούν κυρίως την ιστορία των νησιών που αποτελούν την τοπική Εκκλησία, μέχρι σήμερα 6 τόμους) και το «Anno Domini» (που περιέχει μελέτες που αναφέρονται στην ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα, έχουν δημοσιευθεί 2 τόμοι και ετοιμάζεται ο 3ος). 

Παλαιότερα είχε λειτουργήσει για τρία χρόνια ραδιοφωνικός σταθμός, είχαν διοργανωθεί ενδιαφέροντα σεμινάρια και στη συνέχεια δημιουργήθηκε η μόνιμη Έκθεση Εκκλησιαστικών Κειμηλίων, η οποία λειτουργεί ως σήμερα με μόνιμες και θεαματικές εκθέσεις θρησκευτικών κειμηλίων που προέρχονται από την επισκοπή και διάφορες ενορίες του νησιού

ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

 

ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

 Μερικά εκθέματα από τη μόνιμη Έκθεση Εκκλησιαστικών κειμηλίων

Ταυτόχρονα με τη Βιβλιοθήκη του Απ. Κέντρου που συγκεντρώνει πολύτιμες εκδόσεις από τον 16ο αιώνα και μετά, οργανώθηκε και το ιστορικό Αρχείο της Καθολικής Επισκοπής Τήνου (ΑΚΤ), το οποίο συμπεριλαμβάνει το Αρχείο της επισκοπής και των καθολικών ενοριών της Τήνου, Μυκόνου, Άνδρου και της Επισκοπής Χίου. Κοντά στη συλλογή των χιλιάδων εκκλησιαστικών εγγράφων και χειρόγραφων τόμων συνυπάρχει και συλλογή ιδιωτικών εγγράφων που αναφέρονται στην ιστορία της Τήνου, καθώς και συλλογή χάρτινων εικόνων και φωτογραφιών.

ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

 Όψεις του αναγνωστηρίου και πολύτιμη μουσική εκκλησιαστική έκδοση

Το ΑΚΤ περιέχει σημαντικά και μοναδικά ιστορικά ντοκουμέντα όχι μόνο εκκλησιαστικής φύσεως, αλλά κάθε είδους που αφούν την Τήνο, αλλά και διάφορα ακόμα νησιά των Κυκλάδων και του Αιγαίου. Στο ΑΚΤ υπάρχουν τα αρχεία των Καθολικών Εκκλησιών της Άνδρου, της Μυκόνου, της Χίου, της Μυτιλήνης και της Σάμου. Το Αποστολικό Κέντρο έχει ανοικτές τις πόρτες του για τους μελετητές της τοπικής ιστορίας και όχι μόνο, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να αντλήσουν πληροφορίες χρήσιμες για τις έρευνές τους. Φέτος (2011), για πρώτη φορά στην ιστορία του Αρχείου, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ζήτησαν συνεργασία σε επιστημονικό επίπεδο, η οποία ξεκίνησε με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

 Οι φάκελοι του ΑΚΤ που περιμένουν τους ερευνητές

ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έγγραφα του 15ου-18ου αιώνα του ΑΚΤ

Κατά την ίδια περίοδο πέρασαν από το Αποστολικό Κέντρο και άλλοι ερευνητές και επιστήμονες από την Ελλάδα και την Ευρώπη αναζητώντας πληροφορίες και στοιχεία και έρευνες πάσης φύσεως που αφορούν την Τήνο και τις Κυκλάδες.
Οι πρωτοβουλίες αυτές καθιστούν περισσότερο γνωστή την Καθολική Εκκλησία στη χώρα μας, υπογραμμίζουν τη συμβολή της στον πολιτισμό μας όχι μόνον κατά το παρελθόν, αλλά και στη σημερινή εποχή. Μακάρι να εντατικοποιηθούν τέτοιες συνεργασίες και στο μέλλον, αφού συμβάλλουν και στην πρόοδο της επιστημονικής έρευνας και στην καλύτερη γνωριμία της ιστορικής παρουσίας της Καθολικής Εκκλησίας στον τόπο μας.

 

 

 

 
 
 
Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: π. Γεώργιος Παλαμάρης
Συντακτική Επιτροπή: π. Λέων Κισκίνης, Δημήτρης Λεβαντής, π. Αλέξανδρος Πέρρος, π. Ιωάννης Σκλάβος, Ρένα Φυρίγου
Διαχειριστής: Νικόλαος Φώσκολος