Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

Περίπου σε 7 εκατομμύρια παιδιά κινδυνεύει η ζωή τους

Η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και η Ασία υπό την επήρεια του κρύου: περίπου 6,9 εκατομμύρια παιδιά αναγκάστηκαν να τελειώσουν τον προηγούμενο χρόνο ως εκτοπισμένα, μακριά από τα σπίτια τους, σε σκηνές, ακατάλληλα καταλύματα ή ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους, παρά τη μεγάλη πτώση των θερμοκρασιών. Αυτός είναι ο συναγερμός που ξεκίνησε το Save the Children, ένας διεθνής οργανισμός που αγωνίζεται εδώ και 100 χρόνια για να σώσει τα παιδιά σε κίνδυνο και να τους εγγυηθεί ένα μέλλον. Ο Rachael Cummings, υπάλληλος υγειονομικής περίθαλψης Save the Children, επισημαίνει ότι "εκατομμύρια παιδιά έχουν ξεφύγει από τρομερές συγκρούσεις και βία". Αλλά για μερικά από αυτά, «ο σκληρός χειμώνας θα μπορούσε να είναι τόσο επικίνδυνος όσο οι απειλές που έχουν αφήσει πίσω».

Συρία, μαρτυρία μητέρας
Στη Συρία 2,6 εκατομμύρια παιδιά έχουν εκτοπιστεί λόγω των σχε-δόν εννέα ετών συγκρούσεων. Στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, το στρατόπεδο Areesha είναι σοβαρά υπερπλήρη. Η Hamida, 40 ετών και η μητέρα επτά παιδιών, έχει μετακινηθεί στη διάρκεια του περασμένου χειμώνα τουλάχιστο δεκαπέντε φορές στο στρατόπεδο τον προηγούμενο χειμώνα εξ αιτίας του κρύου. "Στη σκηνή - η Hamida λέει στους χειριστές του Save the Children - έχει μπει νερό και το έδαφος έχει μετατραπεί σε βάλτο". "Τα παιδιά μου δεν είχαν τα κατάλληλα ρούχα, δεν είχαμε θέρμανση ή ακόμα και ξύλα για να τροφοδοτήσουμε τη φωτιά! Φοβόμαστε για το τι έρχεται, φοβόμαστε πραγματικά τη βροχή. Πολλά παιδιά έχασαν τη ζωή τους τον περασμένο χειμώνα λόγω του κρύου και των πλημμυρών."

Στρατόπεδο προσφύγων Bihac στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.
Βοσνία και Ερζεγοβίνη, ιστορία ενός αγοριού

Μια δραματική κατάσταση και για τους πρόσφυγες οι οποίοι, ξεφεύγοντας από τη βία και τις συγκρούσεις, βρίσκονται στις βαλκανικές χώρες: περισσότεροι από 28.000 πρόσφυγες και μετανάστες φτάνουν φέτος στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Τουλάχιστον 8.000 εξακολουθούν να βρίσκονται στη χώρα και ήδη χτυπήθηκαν από απρόσμενο χιόνι. Πολλοί από αυτούς, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, καταλαμβάνουν παλαιά κτίρια και καίνε πλαστικά για να ζεσταθούν. Ο Τζέικι, 15 ετών, εγκατέλειψε το Αφγανιστάν χωρίς τους γονείς του. Ζει σε ένα κοντέϊνερ χωρίς θέρμανση. "Η διαδρομή στη διάρκεια του ταξιδιού μου, λέει ο Jakey λέει στους χειριστές του Save the Children - ήταν δύσκολη, ήταν πολύ κρύο. Είδα δύο ανθρώπους που πέθαναν από το κρύο. "

Η Παιδική θνησιμότητα στο Αφγανιστάν
Στο Αφγανιστάν, η κατάσταση παραμένει δραματική: οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ανέφεραν αύξηση της παιδικής θνησιμότητας το χειμώνα. Μετά από 18 χρόνια πολέμου, οι εκτοπισμένες οικογένειες ζουν συχνά σε αυτοσχέδια σπίτια, χωρίς ηλεκτρική ενέργεια. Είναι επίσης δύσκολο για πολλούς γονείς να αγοράσουν ζεστά ρούχα ή παπούτσια για τα παιδιά τους. Πολλοί καίνε πλαστικά και ξύλα για να θερμάνουν τα δωμάτια. Εν τω μεταξύ, οι θερμοκρασίες έχουν ήδη φτάσει τους μείον 5 βαθμούς κατά τη διάρκεια αυτού του χειμώνα. Και θα μπορούσαν να πέσουν ακόμα περισσότερο.


 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos