Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Σήμερα υπάρχουν τόσες φωτιές πολέμου, η αληθινή ειρήνη σπέρνεται στην καρδιά
Pin It

Σήμερα υπάρχουν τόσες φωτιές πολέμου, η αληθινή ειρήνη σπέρνεται στην καρδιά

Τελώντας τη Θεία Λειτουργία στο Παρεκκλήσιο της Αγίας Μάρθας, ο Πάπας Φραγκίσκος  αναφέρθηκε στο πρώτο Ανάγνωσμα. Ο Άγιος Ιωάννης  σ’ αυτό το Ανάγνωσμα  δείχνει το δρόμο για την επίτευξη της ειρήνης: πρέπει να "παραμείνουμε στον Κύριο" με την αγάπη που αναγνωρίζεται στα "μικρά πράγματα". Η ειρήνη στον κόσμο είναι χτισμένη από την ειρήνη στις καρδιές

Δεν μπορούμε «να είμαστε Χριστιανοί»  εάν είμαστε «σπορείς πολέμου» στην οικογένεια, στη γειτονιά μας, στο χώρο  ης εργασίας μας: «μπορεί ο Κύριος να μας δώσει το Άγιο Πνεύμα να παραμείνει σ’ Εκείνον και να μας διδάξει να αγαπάμε απλά χωρίς να κάνουμε πόλεμο σε άλλους ". Ήταν η προσευχή του Πάπα στη χθεσινή Θεία Λειτουργία. Αναφέρθηκε στη συναπτή δέηση, που ήταν μια  επίκληση στον Θεό να παραχωρήσει σε "όλους τους ανθρώπους" μια "ασφαλή ειρήνη", η σκέψη του Φραγκίσκου ήταν να επίκαιρη για το σήμερα.

Όταν μιλάμε για ειρήνη, σκεφτόμαστε αμέσως τους πολέμους, ότι δεν υπάρχουν πόλεμοι στον κόσμο, ότι υπάρχει σταθερή ειρήνη, είναι η εικόνα που έρχεται πάντα σε μας, ειρήνη και όχι πόλεμοι, αλλά πάντα έξω από μας: στη χώρα αυτή, σ’ εκείνη την κατάσταση ... Ακόμα και σε αυτές τις μέρες που υπήρξαν τόσες πολλές επικίνδυνες φωτιές, ο νους αμέσως πηγαίνει εκεί όταν μιλάμε για ειρήνη, όταν προσευχόμαστε ότι ο Κύριος θα μας δώσει ειρήνη. Και αυτό είναι καλό, και πρέπει να προσευχόμαστε για την παγκόσμια ειρήνη, πρέπει πάντα να έχουμε μπροστά μας αυτό το δώρο του Θεού το οποίο είναι η ειρήνη και να το ζητήσουμε για όλους.

Μείνετε στον Κύριο

Ταυτόχρονα, ο Πάπας  μας προτρέπει να αναρωτηθούμε πώς πάει σήμερα "η" ειρήνη πηγαίνει "στο σπίτι", αν η καρδιά μας βρίσκεται σε ειρήνη ή είναι ανήσυχη πάντα «σε πόλεμο, σε αναζήτηση όλο και περισσότερης εξουσίας;. Η "ειρήνη του λαού" ή μιας χώρας, εξηγεί, "σπέρνεται στην καρδιά": "αν δεν έχουμε ειρήνη στην καρδιά, πώς πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει ειρήνη στον κόσμο"; Ωστόσο, παρατηρεί, "συνήθως" δεν το σκεφτόμαστε. Η σημερινή ανάγνωση του Πρώτου Αναγνώσματος από την Επιστολή του Αγίου Ιωάννη, υπογραμμίζει τον Ποντίφικας, "μας δείχνει τον δρόμο", το μονοπάτι για την επίτευξη "ειρήνης εντός": "παραμείνετε στον Κύριο".

Όπου υπάρχει ο Κύριος, υπάρχει ειρήνη. Είναι αυτός που δίνει την ειρήνη, είναι το Άγιο Πνεύμα που στέλνει για να κάνει ειρήνη μέσα μας. Αν παραμείνουμε στον Κύριο, η καρδιά μας θα είναι ειρηνική. και αν παραμείνουμε ενωμένοι στον Κύριο, όταν πέσουμε σε αμαρτία ή σε ελάττωμα, θα μας βοηθήσει το Πνεύμα να μάθουμε το λάθος μας, αυτή την παρεκτροπή. Μείνετε στον Κύριο. Και πώς μένουμε στον Κύριο; Ο Απόστολος το λέει καθαρά: "Αν αγαπάμε ο ένας τον άλλον". Αυτό είναι το μυστικό της ειρήνης.

Ο πειρασμός του διαβόλου

Ο Πάπας μιλάει για  την «αληθινή» αγάπη, όχι  για την φαινομενική.. Μιλάει για εκείνη που μας ωθεί να μιλάμε «καλά» με άλλους: αλλιώς λέει «αν δεν μπορώ να μιλήσω καλά, καλύτερα να κλείνω το στόμα μου», μην μιλάτε και μην λέτε "κακά πράγματα". Επειδή "να φωνάζεις κραυγάζεις και να κτυπάς τους " είναι "πόλεμος". Η αγάπη, υπογραμμίζει, "εμφανίζεται σε μικρά πράγματα", γιατί "αν υπάρχει πόλεμος στην καρδιά μου - παρατήρησε - θα υπάρξει πόλεμος στην οικογένειά μου, θα υπάρξει πόλεμος στη γειτονιά μου και θα υπάρξει πόλεμος στο χώρο της εργασίας μου ". Οι «ζήλια», ο φθόνος, η φωνή, συνεχίζει, μας οδηγούν να πολεμήσουμε ο ένας τον άλλο και αυτό είναι καταστρεπτικό. Η πρόσκληση του Πάπα είναι για άλλη μια φορά να σκεφτούμε πόσες φορές μιλάμε "με πνεύμα ειρήνης" και πόσες "με πνεύμα πολέμου", πόσες φορές μπορούμε να πούμε: "ο καθένας έχει τις αμαρτίες του, τις δικές μου  αμαρτίες και οι άλλοι θα έχουν  αμαρτίες, τότε ας κλείσουμε το στόμα μας.

Συνήθως ο τρόπος δράσης μας στην οικογένεια, στη γειτονιά, στο χώρο εργασίας είναι ένας τρόπος δράσης σε έναν πόλεμο: να καταστρέψουμε τον άλλο, να τον στιγματίσουμε.  Και αυτό δεν είναι αγάπη, αυτή δεν είναι η ασφαλής ειρήνη που ζητήσαμε στην προσευχή μας. Όταν το κάνουμε αυτό δεν υπάρχει Άγιο Πνεύμα. Και αυτό συμβαίνει σε κάθε έναν από εμάς, Αμέσως έρχεται η αντίδραση για να καταδικαστεί ο άλλος. Να είσαι ένας λαϊκός άνθρωπος, ένας κληρικός, ένας ιερέας, ένας μοναχός, ένας επίσκοπος, ένας Πάπας, όλα, όλα. Είναι ο πειρασμός του διαβόλου να κάνει πόλεμο.

Ένα δώρο του Αγίου Πνεύματος

Και ο Φραγκίσκος συνεχίζει, όταν ο διάβολος καταφέρνει να μας κάνει να πολεμήσουμε και να φουντώσουμε  αυτή την «φωτιά», «είναι ευτυχισμένος, δεν χρειάζεται πλέον να δουλεύει»: «είμαστε αυτοί που προσπαθούμε να καταστρέψουμε ο ένας τον άλλο», «είμαστε εκείνοι που συνεχίζουμε τον πόλεμο, την καταστροφή ", καταστρέφοντας" τους εαυτούς μας "πρώτα," γιατί βγάζουμε την αγάπη ", και στη συνέχεια τους άλλους. Ο Πάπας σημειώνει ότι στην πραγματικότητα κάποιος «εξαρτάται από αυτή τη συνήθεια να στιγματίζει κανείς τους άλλους»: είναι ένας «σπόρος  που  ο διάβολος έχει βάλει μέσα μας». Η τελική προσευχή είναι λοιπόν για μια ασφαλής ειρήνη, η οποία είναι "δώρο του Αγίου Πνεύματος", επιδιώκοντας να παραμείνουμε  στον Κύριο.

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos