Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

Ιράκ, αυξάνεται ο φόβος των χριστιανών

Ο Συρο-καθολικός ιερέας πατέρας Benoka μας λέει πως η ανασφά-λεια των ιρακινών χριστιανών στην περιοχή της Νινευή έχει αυξηθεί μετά την αμερικανική επιδρομή στη Βαγδάτη όπου σκότωσαν τον στρατηγό Σουλεϊμανί. «Είμαστε οι πιο αδύναμοι από τους αδύναμους. Η χριστιανική πόλη της Bertella ελέγχεται από τους σιίτες στρατιώτες Shabak”. Κατά την γενική ακρόαση, ο Πάπας καλεί τους προσκυνητές από το Ιράκ, από το Λίβανο, από τη Συρία και από τη Μέση Ανατολή να μην φοβούνται και να είναι τολμηροί όπως ο άγιος Παύλος.
Στο Ιράκ, στην περιοχή της Νινευή, οι χριστιανοί που με μεγάλο κό-πο επέστρεψαν στις πόλεις τους μετά από την απόσυρση των τρομοκρατών του Is, εκφράζουν την μεγάλη ανησυχία τους για την νέα κλιμάκωση βίας που προκάλεσε τη δολοφονία του ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί, ο οποίος έπεσε θύμα μιας στοχευόμενης επίθεσης από τις δυνάμεις των Η.Π.Α.. Βρισκόμενοι ήδη σε μια δύσκολη κατάσταση εξαιτίας της παρουσίας των σιιτικών μουσουλμανικών πολιτοφυλάκων που ελέγχουν την περιοχή τους, τώρα φοβούνται για νέες αιματοχυσίες εξαιτίας των πιθανών αντιποίνων. Ο πατέρας Benham Benoka, Συρο-καθολικός ιερέας της επισκοπικής διοίκησης της Μοσούλης, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην πόλη Bertella, στην ιρακινή συνοικία Al-Hamadaniya, μίλησε γι αυτή την κατάσταση στα μικρόφωνα του Radio Vaticana Italia.

Απ. – Πρόκειται για ένα γεγονός που έφερε αμέσως σε όλους μας μεγάλη ανησυχία: όχι μόνο μεταξύ των χριστιανών αλλά και μεταξύ όλων των Ι-ρακινών που αγαπούν πραγματικά τη χώρα τους. Φοβόμαστε ότι το Ιράκ θα υποβιβαστεί σε πολεμική περιοχή, ένας χώρος στη διάθεση των μεγαλύ-τερων δυνάμεων, όπως το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να πολεμήσουν μεταξύ τους. Αλλά πάνω απ’ όλα φοβόμαστε ότι το αίμα που θα χυθεί είναι αυτό των παιδιών μας: αυτό μας ανησυχεί πολύ. Και όπως είπε και ο πατριάρχης Sako, ας προσευχηθούμε όλοι ώστε αυτές οι δυνάμεις να προβούν σε διάλογο μεταξύ τους και να καταλήξουν σε περισσότε-ρο ειρηνικές λύσεις.

Η δολοφονία του Ιρανού στρατηγού στη Βαγδάτη πραγματοποιή-θηκε στις αρχές του 2020 όταν στο Ιράκ έχετε ήδη βιώσει πολύ δύσκολους μήνες εξαιτίας των διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης στους δρόμους οι οποίες προκάλεσαν εκατοντάδες θανάτους. Πώς βιώνουν οι χριστιανικές κοινότητες της Νινευή αυτή την τεταμένη κατάσταση;
Απ. – Πραγματικά, εδώ οι χριστιανοί, στην περιοχή της Νινευή και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Al-Hamdaniya, που περιλαμβάνει τις χριστιανικές πόλεις Qaraqosh, Bartella και Keremlash, είναι οι πιο αδύναμοι από τους αδύναμους του Ιράκ. Εμείς οι χριστιανοί υποφέρουμε πολύ από μια δίωξη η οποία δεν έχει τέλος. Πράγματι, από τότε που επιστρέψαμε, έστω και εν μέρει, στη γη μας, μετά την ήττα του Is τον Οκτώβριο του 2016, ασχολούμαστε με την ανακατασκευή σπιτιών και εκκλησιών. Υπάρχουν όμως, άλλες δυνάμεις, όπως η λεγόμενη «Τριάντα Ταξιαρχίες» των σιιτών μουσουλμάνων shabak, που πήραν τον έλεγχο της χριστιανικής πόλης Bartella και καθημερινά πρέπει να υποφέρουμε από τις επιθετικές ενέργειές τους κατά των εκκλησιών και των χριστιανών μας και ιδιαίτερα κατά των γυναικών. Γι αυτό το λόγο, εδώ και καιρό, ζητάμε να δοθεί μια λύση στην κατά-στασή μας, αλλά η κυβέρνηση της Βαγδάτης δεν κάνει τίποτα.

Τώρα λοιπόν, μετά από αυτή την επιδρομή των Η.Π.Α. στην Βαγδά-τη, ο φόβος σας μεγαλώνει;

Απ. – Ακριβώς: αισθανόμαστε όλο και πιο ανασφαλείς, ειδικά τώρα που μι-λάμε για αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων. Το Ιρακινό Κοινοβούλιο πράγματι, μόλις αποφάσισε να ζητήσει από την κυβέρνηση να θέσει ένα τέλος στην παρουσία των διεθνών δυνάμεων. Και εδώ στην Bartella, ως χριστιανική πόλη, έχουμε μόνο 24 στρατιώτες της λεγόμενης NPU, Μονάδα Προστασίας της περιοχής της Νινευή, δηλαδή τις χριστιανικές λαϊκές δυνάμεις κινητοποίησης, και αυτοί οι 24 στρατιώτες δεν θα μπορέσουν ποτέ να μας υπερασπιστούν. Έτσι λοιπόν, πώς θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε; Πού πρέπει να πάμε; Θα αναγκασθούμε ίσως, να μετακινηθούμε προς το βορρά; Ζητάμε να ληφθεί υπόψη και η δική μας κατάσταση, των χριστιανών εδώ στην περιοχή της Νινευή: Δεν διαθέτουμε ούτε όπλα ούτε τίποτα άλλο.

Τι ζητάτε ως χριστιανοί γι αυτή την κατάσταση;

Απ. – Από την αρχή των διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης, μια πολύ ειρηνική επανάσταση νέων Ιρακινών στο κεντρικό και νότιο τμήμα της χώ-ρας, εμείς προσευχόμαστε καθημερινά, με το Ροδάριο αλλά και κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας, και ζητάμε όλοι να συμφωνήσουν – πολιτικοί και όλοι οι άλλοι – προκειμένου να επιλύσουν τα προβλήματα από τα οποία υποφέρει ο λαός του Ιράκ, αντί να ακολουθούν ξένα συμφέροντα.

Σίγουρα, ένα πόλεμος που διεξάγεται στο Ιράκ δεν βοηθά στην ικανοποίηση αιτημάτων για την ελευθερία και την ιθαγένεια των Ι-ρακινών, συμπεριλαμβανομένης της χριστιανικής κοινότητας…

Απ. – Προσευχόμαστε αληθινά ώστε η στρατιωτική να μην αποτελέσει τη μοναδική λύση, αλλά να υπάρξει μια διπλωματική λύση υπέρ της προστασίας του ιρακινού αίματος.

Μετάφραση: ρφ
 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos