Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΒΑΠΤΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ Α ΚΥΚΛΟΣ

Την ημέρα των Θεοφανίων η Εκκλησία γιόρτασε τρία γεγονότα, την άφιξη των Μάγων στην Βηθλεέμ, τη Βάπτιση του Ιησού στον Ιορδάνη από τον Ιωάννη και το πρώτο θαύμα του Ιησού στην Κανά της Γαλιλαίας. Είναι τρία γεγονότα που έγιναν σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα στη ζωή του Ιησού, που όμως συνεορτάζονται την ημέρα των Θεοφανίων  γιατί και τα τρία φανερώνουν τη θεότητα του Ιησού. Αυτό εξ άλλου σημαίνει «Θεοφάνια»

Ο διάλογος που γίνεται μεταξύ του Ιησού και του Προδρόμου Ιωάννη αναφέρεται σε δύο διαφορετικά βαπτίσματα, εκείνο που χορηγεί ο Ιωάννης και εκείνο που θα χορηγήσει ο Ιησούς.

Ο Ιωάννης αρνείται να βαπτίσει τον Ιησού και ζητά να βαπτιστεί ο ίδιος από τον Ιησού. Αυτή η διαθεσιμότητα του Ιωάννη να λάβει το βάπτισμα του Ιησού  τον καθιστά ήδη μέλος της Εκκλησίας του Ιησού.

Δεχόμενος ο Ιησούς το Βάπτισμα του Ιωάννη, παρουσιάζεται ως ο Μεσσίας των αμαρτωλών  και γίνεται αλληλέγγυος μαζί τους. Αυτός θα πραγματοποιήσει μέχρι τέλους «τη δικαιοσύνη» του Θεού  πάνω στο Γολγοθά με το θάνατό του και την ανάστασή του.

Εξερχόμενος από τα νερά του Ιορδάνη, ο Ιησούς αρχίζει την πορεία του που δεν θα έχει ως τελικό προορισμό την Ιερουσαλήμ. «Οι ανοικτοί»  ουρανοί  δείχνουν  τον τελικό προορισμό του.

 Το Άγιο Πνεύμα που κατεβαίνει πάνω από τον Ιησού ως μορφή περιστεράς  μας θυμίζει το πνεύμα του Θεού  που «εφέρετο επί των υδάτων» κατά τη δημιουργία του κόσμου, όπως γράφει χαρακτηριστικά το Βιβλίο της Γένεσης που περιγράφει τη δημιουργία του κόσμου. (βλέπε Γεν. 1,2). Το Πνεύμα του Θεού κατεβαίνει πάνω στον Ιησού  γιατί  μέσο αυτού αρχίζει μια καινούρια δημιουργία, ένας καινούριος κόσμος  που θα είναι και ο τελικός.

Κατά τη Βάπτιση η φωνή που ακούγεται του Πατέρα  μας δίνει τη σωστή διάσταση του γεγονότος. Εδώ για πρώτη φορά  ο Ιησούς  αποκαλείται Υιός του Θεού, από τον ίδιο το Θεό Πατέρα. «Αυτός είναι ο Υιός μου ο αγαπητός αυτόν να ακούτε».

Με τον Ιησού ο ουρανός ενώνεται με τη γη, η βασιλεία των ουρανών  φθάνει σε μας. Τώρα όλα κατευθύνονται προς τον Ιησού  και κάθε άνθρωπος είναι καλεσμένος  να ακούσει τη φωνή του Πατέρα  που δίνει το αυθεντικό νόημα  σε ό,τι συμβαίνει. Με τη ζωή του  ο Ιησούς γίνεται η φωνή του Πατέρα  για τους ανθρώπους. Όλη η ζωή του  μέχρι το θάνατό του  και την ανάστασή του θα φωτίζει αυτό το σημερινό γεγονός.

Σήμερα με τη Βάπτιση του Ιησού καλούμαστε να εορτάσουμε και τη δική μας Βάπτιση. Να εξετάσουμε ταυτόχρονα κατά πόσον είμαστε συνεπείς στις υποσχέσεις που δώσαμε στο  Χριστό μέσο των αναδόχων μας αλλά και αυτές που πολλές φορές από μόνοι μας ανανεώσαμε. Είναι μία ημέρα που μπορούμε να κάνουμε μια σοβαρή εξέταση της συνείδησης και να δούμε κατά πόσον ανταποκρινόμαστε σ’ αυτό το δώρο το πολύτιμο του Θεού. Ας συνεχίζουμε τις  προσπάθειες  μας ώστε με τη χάρη του Θεού που λαβαίνουμε μέσα από την τέλεση των Μυστηρίων και ιδιαίτερα του Μεγάλου Μυστηρίου της Ευχαριστίας να αποδεικνύουμε με την καθημερινή μας  ζωή μας ότι αναγνωρίζουμε αυτό το μεγάλο δώρο του Θεού και αγωνιζόμαστε να ανταποκριθούμε με πίστη και πιστότητα.

+N

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos