Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

ΠΕΡΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΓΙΑΣ ΕΔΡΑΣ…

Tα οικονομικά της Αγίας Έδρας είναι από τα προσφιλή θέματα της διεθνούς ειδησεογραφίας. Οι λόγοι πολλοί : η διαφθορά στην ιταλική οικονομία είχε συχνά αντίκτυπο και στη “γειτονική” του Κράτους του Βατικανού – η ανάδειξη του Πάπα Φραγκίσκου σηματοδότησε ένα πιο αξιόπιστο σύστημα οικονομικής διαχείρισης αλλά και επιλογή για “ οικολογικές “ και μη κερδοσκοπικές επενδύσεις – η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει μειώσει τις αποδόσεις των επενδύσεων της Αγίας Έδρας - οι προσφορές της καθολικής εκκλησίας των ΗΠΑ έχουν μειωθεί λόγω αποζημιώσεων σε υποθέσεις σεξουαλικών σκανδάλων…
Κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι η κατάσταση αγγίζει τη χρεωκοπία ή ότι ¨ο οβολός του Αγίου Πέτρου “ δηλ. οι προσφορές πιστών για τα έργα φιλανθρωπίας του Πάπα, διατίθενται για τη μείωση των ελλειμμάτων. Έχουμε πρόσφατα καταγράψει την απόφαση του ίδιου του Πάπα να θέσει σε αργία υπεύθυνους της Γραμματείας του Κράτους, μέχρι να ξεκαθαρίσει αν υπήρξε νόμιμη και σύμφωνα με τις διαδικασίες απόφαση επένδυσης σε ακίνητο στο Λονδίνο.
Τα οικονομικά όμως είναι μια περίπλοκη διαδικασία λόγω και των διαφορετικών αρμοδιοτήτων που απαιτεί η δισυπόστατη υφή της ίδιας της Αγίας Έδρας, που αφενός είναι η κορυφή της παγκόσμιας Καθολικής Εκκλησίας αφετέρου είναι η αρχή του Κράτους του Βατικανού, του μοναδικού στο κόσμο ¨κράτους χωρίς φόρους και δημόσιο χρέος “ αλλά ταυτόχρονα και του μοναδικού κράτους που πληρώνει μισθούς/ συντάξεις και δεν κάνει απολύσεις !
Επομένως απαιτείται έξυπνη διαχείριση (ο “οβολός” δεν πρέπει να αποθηκεύεται σε σεντούκι αλλά να επενδύεται με ασφάλεια έχει δηλώσει ο Πάπας), να αποφεύγονται περιττά έξοδα, να μην υπάρχουν εσωτερικοί ανταγωνισμοί αλλά συνεργασία, και να γίνονται όλες οι διαδικασίες με ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ.
Ο ορισμός του ανώτατου στελέχους της Banca d Italia Carmelo Barbagallo στη θέση του Υπεύθυνου διαφάνειας στο Συμβούλιο Διαχείρισης (AIF) της Αγίας Εδρας ολοκλήρωσε τις αλλαγές στη διοικητική πυραμίδα. Απομένει η απαγγελία κατηγοριών ή η απαλλαγή όσων χειρίσθηκαν την υπόθεση του ακινήτου στο Λονδίνο και η βελτίωση, στην πράξη των οικονομικών αποτελεσμάτων. Ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί, για την αξιοπιστία της Εκκλησίας στα μάτια πιστών και...απίστων

Πληροφόρηση από Sala Stampa Santa Sede, il Sismografo, Vatican Insider, Vatican News, Avvenire
 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη” Ελλάδας
      

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos