Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑ ME ΗΓΕΤΗ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Εκτός από τα 30 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου τέλη Νοεμβρίου συμπληρώθηκαν και 30 χρόνια από την πρώτη ιστορική επίσκεψη του τελευταίου ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στον δυναμικό πολωνό Πάπα Ρώμης Ιωάννη Παύλο Β ! Ήταν η εποχή που όλοι αναγνώριζαν ότι η παρουσία ενός Πολωνού ως Πάπα Ρώμης είχε συντελέσει στην αφύπνιση της κοινωνίας της χώρας του, στη δημιουργία του συνδικάτου “Αλληλεγγύη” και στις ριζικές αλλαγές που ήδη συντελούνταν στην Ανατολική Ευρώπη.
Ο Πάπας δεν αντιμετώπισε τον Σοβιετικό ηγέτη και τη σύζυγό του από θέση “νικητή” απεναντίας αναπτύχθηκε καλό κλίμα στη συνάντηση και οι σχέσεις των δύο ανδρών ήταν, και στο μέλλον, ειλικρινείς. Ο Ιωάννης Παύλος Β΄ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις ιστορικές σχέσεις καθολικής εκκλησίας με το Πατριαρχείο Μόσχας, ζήτησε “ελευθερία συνείδησης “ για τους κατοίκους όλων των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και επισήμανε ότι οι πολιτικές αλλαγές θα έπρεπε να γίνουν ειρηνικά.
Σίγουρα κανείς από τους δύο τους, τότε, θα φανταζόταν ότι σε πολλές από τις χώρες αυτές θα επικρατούσαν, μελλοντικά, ακροδεξιές και ξενοφοβικές απόψεις σε μεγάλα τμήματα των κοινωνιών τους... 

Φωτογραφία από blogpost Il Sismografo

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη” της Καθολικής Εκκλησίας
  

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
CREATED BY MRemoundos