Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΙΕΡΕΑΣ ΚΑΙ ΑΚΤΙΒΙΣΤΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΑΥΡΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Ο π. George Clements, o οποίος αποβίωσε την 26-11-2019 σε ηλικία 87 ετών υπήρξε πρωτοπόρος υπερασπιστής των δικαιωμάτων του μαύρου πληθυσμού εντός Καθολικής Εκκλησίας, στο Σικάγο και όχι μόνο.
Υπήρξε ι πρώτος Αφρικανοαμερικανός που τελείωσε το προπαρασκευαστικό σεμινάριο της Αρχιεπισκοπής του Σικάγου πριν λάβει πτυχίο και μάστερ Θεολογίας από το πανεπιστήμιο St Mary of the Lake. Συνοδοιπόρος του αιδεσιμότατου Μάρτιν Λούθερ Κιγκ Τζούνιορ σε διαδηλώσεις σε Σικάγο, Αλαμπάμα και Μισισιπί, κοντά σε δράσεις των Μαύρων Πανθήρων, στο Σικάγο του `60. δημιούργησε προγράμματα όπως το National Black Catholic Clergy Caucus για να προωθήσει την παρουσία των Αφρικανοαμερικανών στην εκκλησία και τη διεκδίκηση των κοινωνικών τους δικαιωμάτων. Επίσης οργάνωσε προγράμματα για να βοηθήσει θύματα ναρκωτικών και αποφυλακισμένους, καθώς και τις οικογένειές τους
Το 1980 δημιούργησε το πρόγραμμα ¨One Church One Child “ για να βοηθήσει τις καθολικές ενορίες να βρουν γονείς πρόθυμους να υιοθετήσουν παιδιά μαύρου δέρματος από τα ορφανοτροφεία. Για να προκαλέσει το ενδιαφέρον της κοινωνίας ανακοίνωσε ότι και ο ίδιος θα υιοθετούσε ένα παιδί, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των ΜΜΕ και “δοκιμάζοντας” τις αντοχές της τοπικής εκκλησίας…
Η Αρχιεπισκοπή δέχθηκε, τελικά, ότι οι όρκοι του π. Clements δεν παραβιάζονται από την πράξη υιοθεσίας και τον έβγαλε από το δίλημμα της ανυπακοής. Ο Joey. 13 χρονών τότε, υιοθετήθηκε και δήλωσε στους N.Y. Times “ Είχα χάσει την ελπίδα να βρεθεί οικογένεια και για μένα, Είμαι πολύ περήφανος που έγινε μπαμπάς μου ” Ο π. Clements υιοθέτησε αργότερα άλλα 3 αγόρια. Στο τέλος της ζωής του είχε 4 παιδιά, 15 εγγόνια και 8 δισέγγονα. Η ζωή και η δράση του έγιναν τηλεοπτική ταινία το 1987 : “ The Father Clements Story “ με τον ηθοποιό Louis Gosset Jr .

Πληροφόρηση και φωτογραφία του ιερέα σε νεότερη ηλικία από New York Times

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη” της Καθολικής Εκκλησίας
   

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos