Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ  ΘΕΣΜΩΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΚΑΙ ΕΝΟΡΙΩΝ ΜΑΣ

Μετά τη Θεία Λειτουργία έγινε λιτό κέρασμα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Αρχιεπισκοπής μας στην Ξινάρα « Άγιος Ιωάννης – Παύλος Β’ και ακολούθησε η ετήσια συνάντηση των μελών των ενοριακών συμβουλίων και των μελών των Επιτροπών της Αρχιεπισκοπής υπό την Προεδρία του Αρχιεπισκόπου ο οποίος και, μετά την προσευχή, καλωσόρισε τους παρόντες και τους ευχαρίστησε για την συνεργασίας τους μέσω των ενοριακών συμβουλίων και των επιτροπών της Αρχιεπισκοπής εξασφαλίζοντας μία πολύτιμη προσφορά υπηρεσίας στην τοπική μας Εκκλησία.

Είπε ο Αρχιεπίσκοπος:
Αγαπητοί μου, σας καλωσορίζω στην ετήσια αυτή συνάντηση μας. Είναι συνάντηση όχι εθιμοτυπική αλλά ουσιαστική διότι δεν έχει μόνο σκοπό ενημερωτικό αλλά και καθοριστικό σε θέματα που απασχολούν την τοπική μας Εκκλησία και η συμβουλευτική γνώμη των θεσμών δεν είναι μόνο χρήσιμη αλλά μπορεί να αποδειχθεί και αποφασιστική σε ορισμένες αποφάσεις μας.
Είμαστε μια μικρή τοπική Εκκλησία με λίγες δυνάμεις αλλά με πολλή θέληση να ανταποκριθούμε στην αποστολή που ο Κύριος μας ανάθεσε.
Η Εκκλησία μας δεν πρέπει απλώς να διαχειρίζεται τα της πίστεως και να εξασφαλίζει τη Θεία Λατρεία, αλλά να επιδιώκει την ωρίμανση και τη βίωσή της πίστης, ώστε να αποδεικνύει καθημερινά με τα έργα της ότι παραμένει σημείο σωτηρίας όχι μόνο για τα μέλη της αλλά και για κάθε άνθρωπο καλής θέλησης.

Η δράση της τοπικής μας Εκκλησίας οφείλει να επιλέγει τα ουσιώδη και να προσφέρει τα επουσιώδη όταν αυτό είναι χρήσιμο και δυνατό.
Επιδιώκουμε και σήμερα να κάνουμε πολλά, να εξασφαλίζουμε ότι εξασφαλίζαμε όταν οι δυνάμεις της ήταν διπλάσιες. Σήμερα επωμιζόμαστε πολλές ευθύνες δυσανάλογες με τις δυνάμεις μας και αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις στον τρόπο που τις προσφέρουμε. Αναγκαζόμαστε να τις αναθέτουμε πάντοτε στα ίδια άτομα πολλές ευθύνες με αποτέλεσμα την κόπωση την ψυχική και τη σωματική και την στειρότητα σε νέες ιδέες που θα συμβάλουν την ανανέωση της ποιμαντικής μας που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σήμερα, χωρίς είναι να αποκόβεται από το χθες.
Είναι ανάγκη να δείχνουμε περισσότερη κατανόηση, περισσότερη εμπιστοσύνη στους έχοντες μεγαλύτερη από μας ευθύνη μέσα στην Εκκλησία, να στηρίζουμε τις συλλογικές αποφάσεις και να είμαστε πρόθυμοι να συμβάλλουμε με τη συμμετοχή μας στην ενεργό ζωή της, ώστε να μην παραμέ-νουμε ανενεργά αντικείμενα και απλοί θεατές και ενδεχομένως και κριτές αυτών που κάνουν οι άλλοι, αλλά να είμαστε όλοι οι βαπτισμένοι υποκεί-μενα που συνεργαζόμαστε και όλοι μαζί προσφέρομε τον τρόπο βίωσης του Ευαγγελίου όχι με λόγια αλλά με έργα, που οι υπεύθυνοι συντονίζουν και προωθούν.
Σας ευχαριστώ που έχετε αναλάβει μία τέτοια ευθύνη μέσα στην Εκκλησία και σας ζητώ να συνεχίσετε προσφέροντας την καλή σας θέληση και τα χαρίσματά σας στην υπηρεσία της.
Το πρόγραμμα της σημερινής συνάντησής μας προβλέπει μία παρουσίαση εκ μέρους του π. Φερνάνδου δύο πρωτοβουλιών που λειτουργούν στην ποιμαντική ενότητα της Στενής: το «Μεγάλο ορατόριο» και τη «Σχολή πίστεως»
Στη συνέχεια θα σας παρουσιάσω τη σημερινή εικόνα της τοπικής μας Εκκλησίας για να γνωρίζετε τι συμβαίνει αυτό τον καιρό στην Εκκλησία μας.
Στη συνέχεια έδωσε το λόγο στον π. Φερνάνδο Bravo, εφημέριο της ποιμαμαντικής ενότητας Στενής Τήνου, ο οποίος παρουσίασε δύο νέες πρωτοβουλίες που υλοποιεί με τη βοήθεια του υπεφημερίου π. Ιωσήφ Rossi και των αδελφών «δούλων του Κυρίου και της Αειπαρθένου Μαρίας».
Μετά ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπός μας παρουσίασε παρουσία τα όνειρά και τη ζωή της Εκκλησίας και αναφέρθηκε και στα προβλήματά της και τους προβληματισμούς της που βιώνει αυτό τον τελευταίο καιρό.

Ενημέρωσε την Εκκλησία ότι ο π. Πέτρος Σοκολόφσκυ παραμένει ιερέας, παρά τα όσα εκείνος διαδίδει.
Για να μην υπάρχει κάποια αμφιβολία, ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος με ημερομηνία 1/11/2019 έστειλε στον ίδιο την παρακάτω επιστολή:

Αγαπητέ πατέρα Πέτρο, εύχομαι να είσαι καλά.

Επειδή ακούω, ότι λες στον κόσμο, ότι δεν είσαι πια «πατέρας Πέτρος» αλλά μόνο «Πέτρος», θέλω να το προσέξεις αυτό: Ένας ιερέας δεν σταματά να είναι ιερέας όταν εκείνος το θελήσει, αλλά όταν, για σοβαρούς λόγους, η Ανώτατη Εκκλησιαστική Αρχή, το αποφασίσει να τον επαναφέρει στην λαϊκή τάξη.
Υπάρχουν οι Νόμοι της Εκκλησίας που στην περίπτωση αυτή προβλέπουν να γίνουν αυστηρές διαδικασίες με ανακρίσεις πριν αποταθεί η Ανωτάτη Εκκλησιαστική Αρχή. Η διαδικασία δεν είναι απλή, ούτε τελειώνει σε ένα χρόνο, χρειάζεται πολύς καιρός και λόγοι σοβαροί.

Πρόσεξε λοιπόν να μη σκανδαλίζεις τον κόσμο με τη συμπεριφορά σου, διότι παραμένεις ιερέας.

Δεν μπορείς να τελείς τα Μυστήρια μέχρι να αφαιρεθεί η ποινή της αργίας που σου επιβλήθηκε της «suspensio a divinis». Αυτή ισχύει έως ότου παραμένεις στην Ελλάδα ή έως ότου μετανοήσεις για τη συμπεριφορά σου και σου αφαιρεθεί, από εκείνον που σου την επέβαλε ή επιστρέψεις στον Επίσκοπό σου και εκείνος προβλέψει διαφορετικά.

Σε καλώ και πάλι, αν θέλεις, να συναντηθούμε και να μιλήσουμε. Πες μου πότε μπορείς να έρθεις στην Αρχιεπισκοπή στην Ξινάρα ή σε άλλο τόπο που εσύ θα αποφασίσεις.

Σε παρακαλώ επίσης να μιλήσεις με τον Επίσκοπό σου, Σεβασμιότατο Θαδδαίο, διότι σε περιμένει.

Να είσαι καλά και σε χαιρετώ με την αγάπη Χριστού.
+Νικόλαος Αρχιεπίσκοπος

Μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης που έκανε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος, έδωσε τη δυνατότητα στους παρόντες να ζητήσουν διευκρινίσεις και ακολούθησε διάλογος μέσα σε μία όμορφη εκκλησιαστική ατμόσφαιρα.
Στο τέλος της Συνάντησης, ο Σεβασμιότατος ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην προετοιμασία τόσο του ετησίου Μνημοσύνου όσο και της ετήσιας Συνάντηση των θεσμών της τοπικής Εκκλησίας μας.
 


 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos