Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Zημιές στα ψηφιδωτά του Αγίου Μάρκου, κρεβάτια για τους εκτοπισμένους από τα σπίτια τους
Pin It

Zημιές στα ψηφιδωτά του Αγίου Μάρκου, κρεβάτια για τους εκτοπισμένους από τα σπίτια τους

Μετά τη δεύτερη «ανύψωση των υδάτων», η Βενετία μετρά τις ζημίες της. Ο πατριάρχης Moraglia μιλά για κύματα στη λιμνοθάλασσα «όπως αυτά της όχθης της θάλασσας», διαμαρτύρεται για τις ζημιές στα ψηφιδωτά της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου και διαθέτει κρεβάτια της Caritas σε όσους τα σπίτια τους έχουν πλημμυρίσει. Ο πρωθυπουργός Conte χαρακτηρίζει σήμερα την κατάσταση ως έκτακτης ανάγκης και αναφέρει ότι το Mose, το κινητό διάφραγμα που θα προστατεύει τη Laguna από τις παλίρροιες, θα είναι έτοιμο την άνοιξη του 2021.

Στη Βενετία, είναι ημέρα της καταμέτρησης των ζημιών, μετά την ανύψωση των υδάτων, την Τρίτη το βράδυ, όταν στις 22:50, ωθούμενα από ριπές ανέμου που έφταναν τα 100 χιλ. την ώρα, η στάθμη της παλίρροιας έφτασε τα 187 εκατοστά, είναι η δεύτερη μετά τα 194εκ. της τρομερής «Aquagranda» της 4ης Νοεμβρίου 1966, κατά τις ημέρες της πλημμύρας της Φλωρεντίας. Γόνδολες και μηχανοκίνητα σκάφη κατέληξαν στους δρόμους, πλοιάρια στην όχθη του Canal Grande, βιτρίνες καταστημάτων καταστράφηκαν και εμπορεύματα επέπλεαν στο σκουρόχρωμο νερό.

Moraglia: για τη Βασιλική απαιτείται κυβερνητική παρέμβαση

Ο πατριάρχης της Βενετίας Francesco Moraglia μιλά για κύματα «που έμοιαζαν με εκείνα της όχθης της θάλασσας», υπενθυμίζει ότι «πριν από ένα χρόνο βιώσαμε μια παρόμοια κατάσταση και ήταν σαφές ότι θα μπορούσε να επαναληφθεί», και ανακοινώνει ότι η Caritas διέθεσε κρεβάτια για εκείνους που τα σπίτια τους έχουν πλημμυρήσει. Ο Moragliaπαραπονείται για τις δομικές ζημιές στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου γιατί το νερό που εισέβαλε και που πλημμύρισε το πάτωμα και την κρύπτη είναι αλμυρό και θα βλάψει τα ψηφιδωτά. «Είναι η έδρα της εκκλησίας της Βενετίας, ένα παγκόσμιο μνημείο και πρέπει πραγματικά να παρέμβουμε – δηλώνει – εμείς μπορούμε να κάνουμε τη συνήθη συντήρηση αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε αυτή που είναι έκτακτη και διαρθρωτική. Επομένως, ελπίζω ότι θα έχουμε την προσοχή της κυβέρνησης και των υπουργών. Χαιρόμαστε πολύ όταν βλέπουμε υπουργούς να εγκαινιάζουν εκθέσεις ή την Μπιενάλε, αλλά η Βενετία δεν είναι μόνο αυτό.

Το πλημμυρισμένο πάτωμα από ψηφιδωτό της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου

Conte: το Mose θα είναι έτοιμο την άνοιξη του 2021

Ο δήμαρχος Luigi Brugnaro εκτιμά ότι οι ζημιές ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ο πρωθυπουργός Guseppe Conte βρίσκεται στην πόλη και μετά από τη χθεσινοβραδινή σύνοδο κορυφής με την πολιτική προστασία, ανακοίνωσε ότι σήμερα ένα έκτακτο συμβούλιο υπουργών το οποίο θα λάβει χώρα στην Laguna,  θα πιστοποιήσει το καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Το Mose, μια ηλεκτρομηχανική  πειραματική μονάδα που έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τη Βενετία όταν η παλίρροια υπερβαίνει τα 110 εκατοστά και έχει ξεκινήσει από το 2003, έχει προχωρήσει κατά 93%, δήλωσε ο Conte, και θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι την άνοιξη του 2021.

Η Cei: να σώσουμε τη Βενετία και την Matera, στοιχεία τέχνης και πολιτισμού

Η διάσκεψη των επισκόπων της Ιταλίας, με ένα δελτίο τύπου, εκφράζει την αλληλεγγύη της και την ανησυχία της για την κατάσταση της Βενετίας και της Matera, πολύτιμα στοιχεία τέχνης και πολιτισμού που πληρώνουν πολύ ακριβό τίμημα, εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών και επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της για την προστασία της περιοχής, για την εγγύτητά της στον πληθυσμό και για την προστασία των εκκλησιαστικών περιουσιακών στοιχείων που πληγώθηκαν από τα φυσικά φαινόμενα.

 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos