Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

Εορτή Εγκαινίων Βασιλικής Αγίου Ιωάννου του Λατερανού

Στο Ρωμαϊκό Μαρτυρολόγιο προέχει σήμερα η εορτή των εγκαινίων της Βασιλικής του Λατερανού, που, όπως είναι γνωστό, ονεγέρθηκε από τον Μέγα Κωνσταντίνο.

Αναφέρεται ότι ο εορτασμός αυτός γινόταν από το 12ο αιώνα και αρχικά περιοριζόταν στην πόλη της Ρώμης. Αργότερα ορίστηκε να γίνεται προς τιμήν της Βασιλικής (του Σωτήρος), η οποία θεωρείται «Μητέρα και Κεφαλή όλων των εκκλησιών της πόλεως και του κόσμου» (ΙΜ>Ϊ8 βί Οι-Βί). Επεκτάθηκε δηλαδή σ' ολόκληρη την Καθολική Εκκλησία, ως σημείο και σύμβολο αγάπης και ενότητας προς την έδρα του Πέτρου, η οποία, όπως έ­γραφε ο Ιγνάτιος της Αντιοχείας, προίσταται της αγά­πης όλων των ανά την οικουμένην Εκκλησιών».

«Σήμερα, προσφιλείς αδελφοί, με ευφροσύνη και χαρά πανηγυρίζουμε το γενέθλιο αυτού το ναού, του προς τιμήν του Σωτήρος Χριστού αφιερωμένου. Όμως, εμείς, πρέπει να είμαστε ο ζωντανός Ναός του Θεού. Με την έννοια αυ­τή, ορθά ο χριστιανικός λαός πιστά τιμά σήμερα τη χρι­στιανική Μητέρα, από την οποία έλαβε την πνευματική του αναγέννηση. Διότι εάν κατά την πρώτη γέννηση (φυσική γέννηση) υπήρξαμε σκεύη της κατάρας του θεού (προπα­τορικό αμάρτημα), κατά τη δεύτερη καταστήκαμε σκεύη της ευσπλαχνίας του (βάπτισμα). Η πρώτη γέννηση μας έφερε στο θάνατο και η δεύτερη μας επανέφερε στη ζωή.» (Απόσπασμα από τις ομιλίες του Αγίου Καισαρείου Αρελατίου, Επισκόπου.

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos