Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

Στην Αιθιοπία οι συγκρούσεις είναι εθνικιστικές και όχι θρησκευτικές

Η έκκληση του Πάπα Φράνσις ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή στο τέλος της Θεομητορικής προσευχής στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, για να ζητήσει την παύση της βίας στην Αιθιοπία και την προσευχή για όλα τα εμπλεκόμενα θύματα, επέτρεψε στον κόσμο να γνωρίσει μια δραματική κατάσταση συγκρούσεων στη χώρα, η οποία διαφορετικά θα είχε περάσει σιωπηρά. Ή σχεδόν. Στις τελευταίες αυτές ώρες, ένας ενημερωμένος προϋπολογισμός αναφέρει περισσότερους από ογδόντα θανάτους σε ένα μακρύ κύμα διαμαρτυριών που προκαλεί θανάτους, ιδίως στους χριστιανούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας Tewahedo, στους οποίους ο Ποντίφικας έστειλε τη διαβεβαίωση της εγγύτητας και της προσευχής .

Η προσευχή του Πάπα Φραγκίσκου για το τέλος της βίας στην Αιθιοπία

Ο Alessandro Monteduro, διευθυντής Οργανισμού «της Βοήθειας στην Εκκλησία που υποφέρει» από την Ιταλία, έχει πλήρη επίγνωση των εχθροπραξιών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Αιθιοπία: «Όλοι είμαστε μάρτυρες - είπε - είναι εθνικιστικές συγκρούσεις στις οποίες προσπαθούν να αποδώσουν σε θρησκευτικές οργανώσεις».

Οι Χριστιανοί στην Αιθιοπία είναι η πλειοψηφία;

Απ. - Ναι, περίπου το 60% του πληθυσμού και η πιο διαδεδομένη εκκλησία είναι η Ορθόδοξη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για εθνοτική σύγκρουση, δεν μπορούμε να μιλάμε για θρησκευτικό φονταμενταλισμό, όπως υπάρχει σε άλλες χώρες της Αφρικής. Στην Αιθιοπία υπάρχει μια συγκεκριμένη εθνοτική ομάδα που θέλει να συντρίψει μια άλλη εθνική ομάδα που αποτελείται κυρίως από χριστιανούς. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πάπας Φραγκίσκος, στην έκκλησή του, απευθύνθηκε σε όλους τους Αιθίοπες και ζήτησε να προσευχηθούν για όλα τα θύματα της συνεχιζόμενης σύγκρουσης.

Η διεθνής κοινότητα πρέπει επίσης να κρατήσει ζωντανή την προσοχή σε αυτή τη δραματική κατάσταση ….

Απ. - Δεν υπάρχει αμφιβολία. Ο Οργάνωση «Βοήθεια στην Εκκλησία που υποφέρει», παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα, μια νέα εστίαση στη δίωξη κατά των Χριστιανών. Είναι σημαντικό για τον καθένα από εμάς να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχουν 300 εκατομμύρια χριστιανοί που ζουν σε χώρες δίωξης. Ένας χριστιανός κάθε επτά άμεσα ή έμμεσα υποφέρει διώξεις εξ αιτίας της πίστης του. Επιπλέον, η στρατιωτική αποσαφήνιση του ISIS στις περιοχές της Μέσης Ανατολής μετατοπίζει τόσο την πολιτική-θρησκευτική ιδεολογία της τρομοκρατικής οργάνωσης όσο και τους μαχητές της στην Αφρική, ιδιαίτερα στο Σαχέλ, στην υποσαχάρια Αφρική. Αλλά και στη Νότια και Ανατολική Ασία.

Ήταν αυτή η εξέλιξη πριν από μερικά χρόνια προβλέψιμη;

Απ. - Δεν ήταν δυνατόν ούτε να την φανταστούμε. Κανείς δεν θα μπορούσε ποτέ να διηγηθεί , από την Αφρική και την Ασία βίαιες συγκρούσεις συνδεδεμένες με έχθρα προς τη θρησκεία . Αλλά τώρα δυστυχώς αυτό συμβαίνει.


 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos