Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

Αποβίωσε ο“κόκκινος παπάς” της Ιταλίας π. Eugenio Melandri

Μερικοί άνθρωποι χαρακτήρισαν μια εποχή. Ανάμεσά τους ο σαβεριανός π. Eugenio, ο οποίος γεννήθηκε στη Ραβένα της Ιταλίας το 1948. Αγάπησε με πάθος την Αφρική, όπου εργάστηκε για χρόνια, ενώ ήταν και Διευθυντής του περιοδικού “ Missione oggi” . Θεώρησε ότι μόνο με το ράσο δε μπορούσε να προσφέρει και ασχολήθηκε με την πολιτική, λαμβάνοντας το χαρακτηρισμό “ ανυπάκουος ιεραπόστολος “ .
Εκλέχθηκε, το 1989, ευρωβουλευτής με την “ Προλεταριακή Δημοκρατία “. Αργότερα βουλευτής στο ιταλικό κοινοβούλιο με την “ Κομμουνιστική Ανασυγκρότηση” Διετέλεσε υπεύθυνος πολιτισμού στην κοινότητα του Genzano, στη Ρώμη. Υπήρξε από τους ιδρυτές του “ Chiama l Africa” και Διευθυντής του περιοδικού “ Διεθνής Αλληλεγγύη”
Δραστηριοποιήθηκε σε όλη του τη ζωή σε αποστολές στο λεγόμενο “Τρίτο Κόσμο” και υπήρξε φίλος και συνεργάτης με ιστορικές μορφές του ιταλικού καθολικισμού όπως ο Επίσκοπος της Μολφέτα και ηγέτης του Καθολικού Κινήματος για την Ειρήνη Tonino Bello
O κομπονιανός ιεραπόστολος στην Κένυα π Alex Zanotelli και ο επίσης σαβεριανός, νυν Επίσκοπος στο Makeni της Σιέρα Λεόνε, Σεβασμιότατος Giorgio Biguzzi
Φυσικά, όταν αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική η Εκκλησία τον θεώρησε αποχωρήσαντα ( sospensione “ a divinis” ) και του απαγορεύθηκε να τελεί τη θεία λειτουργία. Όταν εγκατέλειψε την ενεργή πολιτική δράση πολλοί πρώην συνάδελφοί του ζήτησαν από την Εκκλησία να του επιτρέψει την επιστροφή στην ιεροσύνη, Κόντευαν 30 χρόνια που δεν μπορούσε να τελεί τη Θεία Ευχαριστία. Θερμός υποστηρικτές του ο, Καρδινάλιος πλέον, Αρχιεπίσκοπος της Μπολόνια Matteo Zippy. στην Αρχιεπισκοπή του οποίου, ενσωματώθηκε επίσημα πριν λίγους μήνες, μετά την αποδοχή του αιτήματος από τον Πάπα Φραγκίσκο
Ο ίδιος εξήγησε πώς συνέβη αυτό, σε μια συνάντηση με τον Πάπα, μαζί με άλλους πρώην συναδέλφους του. Όταν τελείωσε η θεία λειτουργία με παρουσίασαν στον Ποντίφικα λέγοντας “ Αυτός είναι ο Eugenio Melandri, αδελφός μας, ένας από εμάς “ Τότε εκείνος είπε στον Φραγκίσκο “ Πατέρα, υπήρξα σαβεριανός, αλλά αναγκάστηκα να εγκαταλείψω, γιατί έβαλα υποψηφιότητα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εκλέχθηκα”.
“ Όμως συνέχισε πάντα να εργάζεται μαζί μας και να κάνει ότι έκανε και πριν” συμπλήρωσε παριστάμενος σαβεριανός μοναχός.
“Πράγματι αλήθεια είναι, συνέχισα να κάνω τα ίδια πράγματα “ συμφώνησε ο Eugenio. Ο Πάπας του έσφιξε με δύναμη το χέρι και του είπε με χαμόγελο“ ΕΚΑΝΕΣ ΚΑΛΑ “ Ο Eugenio εξήγησε ανακουφισμένος στον Πάπα ότι πίστεψε ότι με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσει περισσότερο τους πιο φτωχούς από τους κατοίκους της Αφρικής, ότι θα ακούγονταν οι καταγγελίες του για τους εμπόρους του θανάτου και ότι θα προωθούσε αποτελεσματικότερα την εμπέδωση της ειρήνης
Ο π, Eugenio χάρηκε λίγο καιρό την επιστροφή του στην ιεροσύνη, γιατί την 26η Οκτωβρίου αποβίωσε από καρκίνο. Ο συντονιστής της PAX CHRISTI ντον Renato Sacco δήλωσε ότι “ ο π. Eugenio μας έμαθε να ζούμε με πάθος και να κινούμαστε με εσωτερική χαρά. Είμαι σίγουρος ότι υπήρξε σχέδιο της Θείας Πρόνοιας πίσω από την “παραβολή” της ζωής του. Δεν είναι ώρα να καταγράψουμε όλες τις επιλογές του, για τις οποίες συχνά υπόφερε. Αλλά αυτά τα λόγια του Πάπα ήρθαν, στο τέλος , ως μη αναμενόμενο δώρο ΕΚΑΝΕΣ ΚΑΛΑ “! 

Πληροφόρηση και φωτογραφία από την ιταλική εφημερίδα Avvenire


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”
 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos