Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

Η Αμαζονία θα αναγεννηθεί αν σεβαστούμε την αξιοπρέπειά της

Μεταξύ των σημαντικότερων γεγονότων της δεύτερης εβδομάδας της Συνόδου για την Αμαζονία, η συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με μια ομάδα αυτοχθόνων που παρακολουθούν αυτό το ιστορικό γεγονός που θα λήξει στις 27 Οκτωβρίου και που, ελπίζουν, ότι θα σώσει τη γη τους.

Αυτή τη δεύτερη εβδομάδα της Ειδικής Συνόδου που είναι αφιερωμένη στην Παν-Αμαζονική περιοχή, η συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με μια ομάδα αυτοχθόνων που παρακολουθούν αυτό το ιστορικό γεγονός, διαμορφώνει μια συμμαχία της Εκκλησίας με όλο τον κόσμο της Αμαζονίας. Συγκεντρώθηκαν γύρω από ένα τραπέζι, το απόγευμα της Τετάρτης: ο Ποντίφικας μαζί τους, μεταξύ αυτών υπήρξε μια αμοιβαία ανταλλαγή βλέμματος, λέξεων και ακρόασης. Οι ευχαριστίες των ντόπιων, το αίτημά τους για βοήθεια, η εγγύτητα του Φραγκίσκου που  επαναλαμβάνει ότι το Ευαγγέλιο πρέπει να καλλιεργηθεί, ώστε λέει: «οι λαοί να δέχονται την αναγγελία του Ιησού σύμφωνα με την κουλτούρα τους».

Η ελπίδα των Ινδιάνων

Η συνάντηση μεταξύ του Φραγκίσκου και της ομάδας των Ινδιάνων, διαμόρφωσε μια συμμαχία της Εκκλησίας με ολόκληρο τον κόσμο του Αμαζονίου, και έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια αυτής της δεύτερης εβδομάδας της ειδικής Συνόδου που είναι αφιερωμένη στην περιοχή που αποκαλείται «Ο Πνεύμονας του Κόσμου». Η ομάδα των αυτοχθόνων πληθυσμών, σχεδόν σαράντα, παρακολουθούν αυτό το ιστορικό γεγονός που θα ολοκληρωθεί στις 27 Οκτωβρίου και ελπίζουν να σώσει την αξιοπρέπειά τους και τη γη τους.

Ο εκπολιτισμός

Ο εκπολιτισμός είναι ένα από τα βασικά θέματα που προέκυψαν τόσο κατά τη διάρκεια των εργασιών των διαφόρων συγκεντρώσεων όσο και στους Μικρούς Κύκλους, που δημιουργήθηκαν ακριβώς, για να δώσουν την ευκαιρία σε όλους τους συμμετέχοντες στη Σύνοδο του Αμαζονίου να εκφράσουν τη γνώμη τους. Ένας κοινός ορίζοντας επομένως, για να εδραιωθεί μια θεολογία και μια ποιμαντική με αυτόχθον πρόσωπο, για την οποία το καθήκον της Εκκλησίας δεν είναι να αποφασίσει για τον λαό της Αμαζονίας, αλλά να πορευτεί μαζί του σε μια συνοδική προοπτική διαλόγου και ακρόασης.

Ο ρόλος των γυναικών, το περιβάλλον και η πολιτιστική εκπαίδευση

Στο επίκεντρο των συζητήσεων και η προστασία του περιβάλλοντος – υπό την έννοια της κατηγορηματικής απόρριψης της ασεβούς εκμετάλλευσης τόσο της επικράτειας όσο και των υδάτων της –. Ηανάγκη και η ελπίδα μιας επίσημης αναγνώρισης για τη λαϊκή διακονία στην οποία περιλαμβάνονται και οι γυναίκες, για τον ρόλοτων οποίων, συμφώνησαν και οι πατέρες της συνόδου, είναι θεμελιώδης και αναντικατάστατος στην φροντίδα του Σαμαρείτη, στην διαφύλαξη και στην προστασία της ζωής. Μια άλλη πτυχή που προέκυψε αρκετές φορές, δεδομένου ότι ήταν ιδιαίτερα αισθητή από τους τοπικούς πληθυσμούς, είναι η σημασία της πολιτιστικής παιδείας. Μεταξύ των προτάσεων, η δημιουργία στρατηγικών αλληλεγγύης για την οικονομική στήριξη των τοπικών Πανεπιστημίων ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα στην πολιτιστική ταυτότητα, διαφυλάττοντας τη σοφία αλλά πάντα στο όνομα του διαλόγου και της αμοιβαίας ανταλλαγής.

Μετάφραση : ρφ

 

 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
CREATED BY MRemoundos