Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

O π. BARTOLOMEO SORGE ΈΓΙΝΕ90 ΕΤΩΝ!

Θεωρείται από τους κορυφαίους γνώστες της κοινωνικής διδασκαλίας της Καθολικής Εκκλησίας. Είχε διευθύνει για χρόνια τα περιοδικά Civilta Cattolica και Aggiornamenti Sociali. Διηύθυνε, επίσης για χρόνια, το Ινστιτούτο Διαμόρφωσης Πολιτικών Στελεχών “ Pedro Arrupe “ στο Παλέρμο της Σικελίας. Η μαφία τον ήθελε νεκρό, Αναγκάστηκε να κυκλοφορεί με συνοδεία αστυνομικών για επτά χρόνια.
Επέζησε και είδε την “άνοιξη του Παλέρμου” τον ξεσηκωμό των κατοίκων κατά της μαφίας και την ανάδειξη τοπικών πολιτικών στελεχών, με πρωτεργάτη τον, ως σήμερα Δήμαρχο, Λεολούκα Ορλάντο, που μάχονται ανοιχτά το οργανωμένο έγκλημα. Όλοι έχουν διαπαιδαγωγηθεί στο Ινστιτούτο “Arrupe”. Πριν λίγες μέρες δε δίστασε να καταφερθεί δημόσια κατά της ξενοφοβικής ρητορικής Σαλβίνι.
Την 25-10-2019 ο πολιτειολόγος π. Bartolomeo Sorge, εμβληματική μορφή των Ιταλών Ιησουιτών, συμπλήρωσε τα 90 χρόνια του και έδωσε συνέντευξη στο Δελτίο Ειδήσεων του τηλεοπτικού Σταθμού Tv2000 παρουσιάζοντας το τελευταίο βιβλίο του με τίτλο “ Τα όνειρα και τα σημάδια μιας πορείας “, το οποίο χαρακτήρισε “πνευματική διαθήκη” του
Αναφέρεται στα πνευματικά σημάδια που αισθάνθηκε στη διάρκεια της ζωής του και στα 3 όνειρά του : της αγιότητας – μιας ανανεωμένης Εκκλησίας και μιας πόλης αντάξιας των πολιτών της - της αφοσίωσης στον αγώνα κατά της μαφίας που έζησε την πιο δραματική και αλησμόνητη στιγμή όταν μια ανθρώπινη αλυσίδα 3.000 μέτρων, αποτελούμενη από άνδρες, γυναίκες και νέους, που κράταγαν ο ένας το χέρι του άλλου, διέσχισε το Παλέρμο φωνάζοντας ¨φτάνει πια με τη μαφία” Όταν λίγα χρόνια πριν φοβόνταν ακόμα και να προφέρουν τη λέξη… Ήταν μια ΝΙΚΗ
Κατά τη συνέντευξη θυμήθηκε τον υπεύθυνο ασφαλείας του, ο οποίος, μια μέρα, προσφέρθηκε, ελλείψει προσωπικού, να συνοδέψει το δικαστή Borsellino. Ήταν εκείνη η μέρα που ο δικαστής και η συνοδεία του σκοτώθηκαν σε ενέδρα...
Ο π. Sorge θεωρεί μη φυσιολογική αλλά δομική την κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, ως απόρροια του τέλους της βιομηχανικού πολιτισμού και της πορείας προς μια κοινωνία τεχνολογική και μεταμοντερνική, “ Τα παλαιά μοντέλα δεν ισχύουν πρέπει να ανακαλύψουμε νέα, με το φόβο να κάνουμε λάθος. Η κοινωνία μας είναι σε σύγχυση.
Σε όλη τη ζωή μου προσπάθησα να εκπαιδεύσω τους νέους να ενδιαφέρονται για την πολιτική με νέο τρόπο. Όχι με ιδεολογικά κριτήρια, γιατί οι ιδεολογίες διαψεύστηκαν ιστορικά. Η Β Σύνοδος του Βατικανού άνοιξε νέους δρόμους για την παρουσία των καθολικών πιστών στην πολιτική. Όχι μόνο εντός ενός καθολικού κόμματος, που είναι μια νόμιμη επιλογή αλλά συνεργαζόμενοι με όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης αποσκοπώντας στο γενικό καλό ( Πάπας Φραγκίσκος στην εγκύκλιο “ Evangelii Gaudium” ) Δεν τα έχουμε ακόμα καταφέρει αλλά είμαι αισιόδοξος γιατί η πίστη φωτίζει και συμβουλεύει την ιστορία. Πάντως προς το παρόν δεν έχουμε βρει τη λύση...”

Πληροφόρηση και φωτογραφία από την ιστοσελίδα του Tv 2000


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”
   

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos