Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΜΑΚΑΡΙΩΝΥΜΙΕΣ ΤΩΝ ΙΔΡΥΤΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΑΠΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 23ος ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΦΟΚΟΛΑΡΕ
Pin It

ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΜΑΚΑΡΙΩΝΥΜΙΕΣ ΤΩΝ ΙΔΡΥΤΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΑΠΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 23ος ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΦΟΚΟΛΑΡΕ

«Εκλεισε» το πρώτο στάδιο, σε επίπεδο επισκοπικό, για την μακαριωνυμία δύο μεγάλων μορφών της καθολικής εκκλησίας του περασμένου αιώνα, του ντον Oreste Benzi και της Chiara Lubich, αντίστοιχα. Οι αντίστοιχοι φάκελοι θα κατατεθούν πλέον στη Σύνοδο της Αγίας Εδρας για τις Υποθέσεις Αγιοποίησης
ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Υπήρξαν προσωπικότητες που ενέπνευσαν δύο σημαντικά καθολικά κινήματα, που δραστηριοποιούνται και στην πατρίδα μας. Αξίζει να τους γνωρίσουμε περισσότερο.

 Ο ντον Oreste (1925-2007) έζησε μια ζωή αφιερωμένη στους νέους και τους πιο αναγκεμένους. Το 1968 ξεκίνησε, μαζί με άλλους ιερείς και μια ομάδα νέων, την οργάνωση « Πάπας Ιωάννης 23ος». Το 1975 άνοιξε το πρώτο «σπίτι - οικογένεια» (famiglia casa). Πλέον το έργο έχει διαδοθεί σε 42 χώρες. Θύματα βίαιης διακίνησης (human trafficking), άτομα που εκπορνεύονται, εξαρτημένοι από ουσίες, άστεγοι, πρόσφυγες, εγκαταλειμμένα παιδιά είναι ανάμεσα στις κατηγορίες ανθρώπων που βρίσκουν καταφύγιο στις δομές τους. Η διαδικασία που ελπίζεται ότι θα οδηγήσει στην αγιοποίησή του έχει δώσει μεγάλη ικανοποίηση στους συνεχιστές του έργου του αλλά και σε πολλούς απλούς ανθρώπους, που ευεργετήθηκαν εν ζωή και έσπευσαν να καταθέσουν στις έρευνες που έγιναν σε επίπεδο Επισκοπής (του Ρϊμινι, όπου γεννήθηκε)
Η ολοκλήρωση του πρώτου αυτού σταδίου συνέπεσε με την μακαριωνυμία της Sandra Sabatini, μιας νέας κοπέλας, από τις πρώτες συνοδοιπόρους του ντον Ορέστε, στο έργο της Κοινότητας. Η Sandra, η οποία μόλις είχε αρραβωνιαστεί, σκοτώθηκε σε τροχαίο το 1984, πηγαίνοντας σε έργο της Κοινότητας.

Η Chiara Lubich ( 1920-2008) δημιούργησε ομάδες ανδρών και γυναικών, με ανοικτό πνεύμα συνεργασίας με άλλα δόγματα και θρησκείες, που επιθυμούσαν να ζήσουν μαζί, καθημερινά, το Ευαγγέλιο και την Αγάπη του Ιησού. Η ενότητα των λαών και η παγκόσμια αδελφοσύνη ήταν και είναι ο σκοπός ύπαρξης του κινήματος των Φοκολαρε, που ίδρυσε Η σκέψη της και οι προσπάθειές της, εν ζωή, για πραγματική επικοινωνία των ανθρώπων, αγκαλιάστηκαν από θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο κίνημα, διαδεδομένο πλέον σε 182 χώρες, συμμετέχουν χιλιάδες άτομα, αφιερωμένα και λα’ι’κά, οργανωμένα συνήθως σε μικρές κοινότητες. Η όλη διαδικασία αποτέλεσε αφορμή συγκέντρωσης τεράστιου υλικού : χειρόγραφων, εγγράφων και μαρτυριών ανθρώπων που τη γνώρισαν και οι συνεχιστές της πιστεύουν ότι η ζωή της, που ήταν μια « διαδρομή αγιότητας» θα την οδηγήσει σύντομα στην αγιοποίηση

Πληροφορίες και φωτογραφίες από Vatican News


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη” 

 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos