Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας για την πρόληψη των αυτοκτονιών

Κάθε χρόνο 800.000 άτομα παγκοσμίως, πεθαίνουν αυτοκτονώντας. Είναι η δεύτερη αιτία θανάτου ατόμων μεταξύ 12 και 29 ετών. Στην Ιταλία, το ποσοστό θνησιμότητας είναι λίγο λιγότερο από 6 ανά 100.000 κατοίκους, το χαμηλότερο στην Ευρώπη, αλλά όχι από τα χαμηλότερα στον κόσμο.
Το θέμα που επελέγη φέτος για την Παγκόσμια Ημέρα ψυχικής Υγείας είναι η πρόληψη των αυτοκτονιών, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα προβλήματα της νεολαίας. Ο αντίκτυπος των ψυχικών ασθενειών, τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συνεχώς αυξάνεται και τουλάχιστον ένας στους τέσσερις ανθρώπους αναπτύσσει μια ψυχική διαταραχή κατά τη διάρκεια της ζωής του. Μεταξύ των κύριων εχθρών της ψυχικής υγείας ξεχωρίζουν οι διάφορες μορφές κατάθλιψης, οι οποίες συγκαταλέγονται μεταξύ των κύριων αιτιών των αποπειρών αυτοκτονίας.

Τα δεδομένα
Σύμφωνα με στοιχεία του Π.Ο.Υ., ένα άτομο πεθαίνει κάθε 40 δευτερόλεπτα παγκοσμίως, αυτοκτονώντας και ανά θύμα υπάρχουν τουλάχιστον ακόμη 20 άτομα που προσπαθούν ανεπιτυχώς να αυτοκτονήσουν. Πρόκειται για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ιδιαίτερα ανησυχητική, που αφορά τον κόσμο των νέων, δεδομένου ότι η αυτοκτονία είναι η δεύτερη αιτία θανάτου μεταξύ 12 και 29 ετών (η πρώτη είναι τα οδικά ατυχήματα). Μόνο το 2016, γι αυτή την ηλικιακή ομάδα, καταγράφηκαν πάνω από 200.000 θάνατοι λόγω αυτοκτονίας. Στην Ιταλία, το ποσοστό θνησιμότητας είναι το χαμηλότερο του μέσου ευρωπαϊκού όρου και ανέρχεται σε 11 ανά 100.000 άτομα, αν και δεν είναι μεταξύ των χαμηλότερων στον κόσμο.

Σημάδια και αιτίες
Η αυτοκτονία των νέων αποτελεί μια μάστιγα που δεν πρέπει να υποτιμάται και γι αυτό θα πρέπει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα σημάδια. «Οι έφηβοι – λέει ο ψυχίατρος Alessio Simonetti από την κοινότητα φροντίδας Samadi – μερικές φορές, τείνουν να εκφράζουν αισθήματα απώλειας της ελπίδας: δεν κάνουν όνειρα για το μέλλον και εκφράζουν έναν εκνευρισμό. Ταυτόχρονα επέρχεται και μια προοδευτική απομόνωση». Κάτι παράδοξο, αν σκεφτούμε τον υπερσυνδεδεμένο κόσμο στον οποίο ζούμε, αλλά που εκ των πραγμάτων δείχνει την επιπολαιότητα των σχέσεων που αναπτύσσονται. «Οι νέοι – συνεχίζει ο Δρ. Simonetti – εξαρτώνται έντονα από την κρίση των άλλων και αναπτύσσουν μια εξαιρετική ευαισθησία, ικανή να δημιουργήσει απελπισία, που μπορεί να οδηγήσει σε αυτοκτονία».

Η σημασία της κατάλληλης πρόληψης
Η εφηβεία είναι μια περίοδος μεγάλης ευθραυστότητας: τα παιδιά είναι μόνα και συχνά δεν αποδέχονται τους εαυτούς τους. «Αν καταφέρετε – σχολιάζει ο σεβασμιότατος Paolo Ricciardi, επισκοπικός εκπρόσωπος για την Ποιμαντική της Υγείας της επισκοπικής διοίκησης της Ρώμης – να τους πείτε ότι δεν το αξίζουν αυτό που κάνουν ή που δεν κάνουν, ή για εκείνο που έχουν, αλλά γι αυτό που είναι, τότε αισθάνονται ότι τους εκτιμούν. Έχουμε λάβει εκπληκτικές απαντήσεις. Απλά, αρκεί να τους ενθαρρύνουμε και να τους ακούσουμε». Ακόμη και το να βρίσκεστε πλησίον στους συγγενείς εκείνων που έχουν διαπράξει αυτή την ακραία πράξη μπορεί να αποτελέσει βοήθεια για να δούμε με διαφορετική οπτική την πραγματικότητα και να δημιουργήσουμε συνθήκες για την πραγματοποίηση ενός αποτελεσματικού συστήματος πρόληψης.

Μετάφραση: ρφ

 

 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos