Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΩΝ…

Στην Ελλάδα έχουμε λατρεία στη χρήση των χριστιανικών συμβόλων ( από την τοποθέτηση του σταυρού σε κτίρια ως την εκκλησιαστική ορκωμοσία υπουργών και βουλευτών ). Οι Ιταλοί είναι περισσότερο υποψιασμένοι στην πολιτική χρήση των θρησκευτικών συμβόλων, οι δε Ιταλοί Επίσκοποι συχνά υπερασπίζονται το λαϊκό κράτος όταν αισθάνονται ότι γίνεται πολιτική εκμετάλλευση. Πρόσφατες οι φωτογραφίες του, πρώην υπουργού Εσωτερικών, Σαλβίνι, με το ροδάριο στα χέρια και ακόμα πιο πρόσφατες οι φωτογραφίες δημοτικών συμβούλων στη Φερράρα που τοποθετούσαν “Εσταυρωμένους” σε σχολικές αίθουσες.
Εκ μέρους της Αγίας Έδρας ο καρδινάλιος Filoni ζήτησε να μη γίνεται πολιτική εκμετάλλευση αλλά ήταν ο τοπικός Ιεράρχης της Ferrara και Comacchio Gian Carlo Perego ο οποίος έδωσε μια πραγματικά “ιταλική” απάντηση “ Όταν η υπεράσπιση της ταυτότητας γίνεται θέμα συμβόλων αντί πραγματικών συμπεριφορών κινδυνεύει να μπει στο ίδιο ισοζύγιο ο Εσταυρωμένος και τα τορτελίνια ! “ Και το εξήγησε : είναι άλλο πράγμα η εκκοσμίκευση και άλλο πράγμα ο αποχριστιανισμός. Το λαϊκό κράτος είναι απαραίτητο, αυτή είναι η γραμμή της Εκκλησίας μετά τη Β Σύνοδο του Βατικανού. Ο αποχριστιανισμός είναι η απώλεια αξιών και χριστιανικής πίστης στην Ευρώπη. Αν χτυπάμε το λαϊκό κράτος για να αντιμετωπίσουμε τον αποχριστιανισμό κάνουμε λάθος και διαιρούμε το λαό.
Η ταυτότητα μας εξάλλου είναι εξελισσόμενη δεν είναι αμετάβλητη. Πρέπει να κοιτάμε μπροστά και όχι πίσω. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ιταλική ταυτότητα χωρίς να συναντάμε το νέο που υπάρχει. Στην Ιταλία ζουν πλέον 1,500.000 μουσουλμάνοι, 300.000 βουδιστές και 500.000 άθεοι και οφείλουμε να συνεργαστούμε. Αντίστοιχα η ευρωπαϊκή ταυτότητα σήμερα δεν είναι ίδια με πριν από 20 χρόνια. Η ιστορία είναι πολύ ευρύτερη από ότι συμβαίνει στην πόλη μας ή στην πατρίδα μας.
Αυτή είναι η πρόκληση που δημιούργησε την ίδια την Ευρώπη, η ενσωμάτωση τόσο διαφορετικών πραγματικοτήτων. Επομένως οφείλουμε να παρατηρούμε τις πραγματικές συμπεριφορές των πολιτικών “ Όποιος χρησιμοποιεί τη θρησκεία για να δημιουργήσει πολιτιστική αντιπαράθεση διαστρέφει τις αρχές του χριστιανισμού ο οποίος βασίζεται στο διάλογο των θρησκειών Υπάρχει κίνδυνος να θεωρηθεί χριστιανικό ότι απλώς χρησιμοποιεί τα σύμβολα, τα οποία όποτε χρησιμοποιήθηκαν για πολιτική χρήση δεν υπήρξε αίσια κατάληξη. Βλέπουμε τον Μπολσονάρο στη Βραζιλία ή είδαμε πολιτικούς σε χώρες της πρώην ΕΣΣΔ να προσπαθούν να ξαναδώσουν πολιτική ταυτότητα στους κατοίκους ανακαλύπτοντας, ξανά, τα θρησκευτικά σύμβολα. Υπάρχει κίνδυνος το φαινόμενο να επεκταθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη ”.

Πηγή και Φωτογραφία από ιταλικό ιστότοπο estense.com της 5-10-2019

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”

   

 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos