Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΜΙΑ ΤΟΥ ΚΛΗΡΟΥ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ…

Η Σύνοδος για την Αμαζονία, που διεξάγεται αυτές τις μέρες στο Βατικανό, αποτελεί “καθρέπτη” των πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας, στο σύνολό του και η Καθολική Εκκλησία, επίσης στο σύνολό της! Γιατί, η πολιτική εξουσία, γενικά, αλλά και η καθολική εκκλησία, ειδικά, αν θέλουν να ζουν στην πραγματικότητα και όχι μόνο στην “ βορειοαμερικανική και ευρωπαϊκή διάσταση ” θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και τα ζητήματα του υπόλοιπου κόσμου: Φτώχεια, εκμετάλλευση καταστροφή του περιβάλλοντος αφενός – καταστροφή περιοχών και μετανάστευση, απειλές κατά της ζωής των αδυνάμων – καταπάτηση δικαιωμάτων γηγενών πληθυσμών, αφετέρου. Πώς αυτά αντιμετωπίζονται, από την πλευρά της καθολικής εκκλησίας, όταν υπάρχει συνεχή μείωση των κλήσεων, είναι από τα κύρια σημεία που απασχολούν τη Σύνοδο
 Ο 80χρονος επίτιμος Επίσκοπος, αυστριακός στην καταγωγή, βραζιλιάνος από επιλογή, Σεβασμιότατος Erwin Krautler έχει ξεκάθαρη άποψη. Ιεραπόστολος στη Βραζιλία, υπήρξε για μια 25ετία επικεφαλής της Πρελατούρας του Xingu στο κρατίδιο Para, από τις μεγαλύτερες εκκλησιαστικές επαρχίες στη χώρα. Από τότε μιλούσε για την εκμετάλλευση που υφίστανται οι αυτόχθονες πληθυσμοί, αλλά και την αδυναμία διαποίμανσης σε απομονωμένες περιοχές, όπου η χορήγηση των θείων μυστηρίων είναι δυνατή 2-3 φορές το χρόνο. .
Ακόμα και σήμερα κυκλοφορεί με προστασία, έχοντας δεχθεί αμέτρητες φορές απειλές κατά της ζωής του Η χορήγηση των Μυστηρίων είναι κύρια αποστολή της Εκκλησίας. Ο ίδιος ο Χριστός κατά το Μυστικό Δείπνο, μας είπε “ κάνετε τούτο εις ανάμνησή μου “ . Η χειροτονία εγγάμων ιερέων, επιλεγόμενων από σεβάσμιους ηλικιωμένους με χριστιανική φήμη, των αυτοχθόνων πληθυσμών και οι γυναίκες διακόνισσες είναι η μόνη εναλλακτική λύση για την Αμαζονία Οι πληθυσμοί αυτοί δεν καταλαβαίνουν την αγαμία του κλήρου. Πολλές φορές, όταν με ερωτούν για τη “σύζυγό μου” και τους λέω ότι δεν έχω, με λυπούνται, το θεωρούν αδιανόητο….
Στις περισσότερες κοινότητες οι γυναίκες υλοποιούν τις δράσεις της ενορίας… Εκφράζουμε την εκτίμησή μας προς αυτές, Ωραία… Ποια ουσία έχει αυτή η εκτίμηση, αν δεν τους δώσουμε ενεργότερο και πιο επίσημο ρόλο… Όταν υπάρχουν λίγες δεκάδες ιερείς για εκτάσεις όσο η Ιταλία δεν υπάρχει άλλη λύση για την τακτική χορήγηση των εκκλησιαστικών μυστηρίων… Ας μην τοποθετούμε την αγαμία του κλήρου πάνω από τη θεία ευχαριστία !
Φυσικά υπάρχουν και άλλες απόψεις : να προσευχηθούμε για την αύξηση των κλήσεων, να ετοιμάζουμε ιεραποστόλους με γνήσιο “αμαζονικό” πνεύμα ή, σε άλλη κατεύθυνση, να πάψουμε να τοποθετούμε τον ιερέα στο κέντρο κάθε δράσης, όπως έγινε σε πολλές εκκλησίες, στην Ασία και την Αφρική οι οποίες αναπτύχθηκαν από την πρωτοβουλία λαϊκών. Σε κάθε περίπτωση οι συζητήσεις έχουν ενδιαφέρον

Πληροφόρηση από Vatican Insider της LA STAMPA
Φωτογραφία του Επισκόπου από το διαδίκτυο


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”
   

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
CREATED BY MRemoundos