Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΣΤΗ ΡΩΜΗ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΙΑΣ ΕΔΡΑΣ – Η.Π.Α
Pin It

ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΣΤΗ ΡΩΜΗ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΙΑΣ  ΕΔΡΑΣ – Η.Π.Α

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo επισκέφθηκε χώρες της Νότιας Ευρώπης αρχές Οκτωβρίου, ανάμεσα σε αυτές την Ιταλία και την Ελλάδα
Στη γειτονική χώρα είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τον Πάπα Φραγκίσκο και να μιλήσει, σε συμπόσιο που συνδιοργάνωσαν η Γραμματεία του Κράτους του Βατικανού και η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αγία Εδρα, με θέμα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Η παρέμβαση του αμερικανού υπουργού περιστράφηκε γύρω από την παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας από χώρες εχθρικές προς τις ΗΠΑ. Κυρίως από την Κίνα, που καταδιώκει τους Ιουγουάρους, μουσουλμάνους στη θρησκεία ( περισσότεροι από 1.000.000 σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ) και φυλακίζει χριστιανούς ποιμένες και από τις κυβερνήσεις Ιράν, Μιανμάρ και Συρίας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην διαγραφή της μέρας Εθνικής Καθολικής Νεολαίας, από την κυβέρνησης της Κούβας .
Το Συμπόσιο προσπάθησε να αναδείξει το ρόλο των θρησκευτικών οργανώσεων στην προάσπιση της ελευθερίας έκφρασης, στην προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας και στην καταπολέμηση του trafficking
Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προωθεί. από φέτος μια Διεθνή Συμμαχία για τη Θρησκευτική Ελευθερία και επιθυμεί την επίσημη συμπόρευση με την Αγία Εδρα. Τονίσθηκε μάλιστα ιδιαίτερα ότι φέτος συμπληρώνονται 35 χρόνια επίσημης διπλωματικής σχέσης, που ξεκίνησαν από τους Πρόεδρο Ρέιγκαν και Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄, αμφότερους πρωτεργάτες στην πτώση του κομμουνισμού. Ομως είναι προφανές ότι οι ΗΠΑ δε βλέπουν “με καλό μάτι” την προσέγγιση Αγίας Έδρας – Κίνας, που οδήγησαν, ένα χρόνο πριν, στην υπογραφή προσωρινής συμφωνίας για το διορισμό Καθολικών Επισκόπων
Ο Αρχιεπίσκοπος Paul Gallagher, υπεύθυνος της Αγίας Έδρας για τις σχέσεις με τ` άλλα κράτη, τόνισε από την πλευρά του την ανάγκη “ ειρηνικής συμβίωσης σε ειρηνικές κοινωνίες “ και επικεντρώθηκε στην υπογραφή της διακήρυξης για την ανθρώπινη αδελφοσύνη, από τον Πάπα Φραγκίσκο στο Αμπού Ντάμπι, με την επιδίωξη να προωθηθεί η διεθνής συνεργασία των θρησκευτικών ηγετών και ο “υγιής πλουραλισμός”
Ο Pompeo σχολίασε και τις παρεμβάσεις Βενέδικτου 16ου και Φραγκίσκου για τη σωτηρία της Asia Bibi, της χριστιανής γυναίκας από το Πακιστάν, που είχε αρχικά καταδικασθεί για βλασφημία σύμφωνα με το Κοράνι, αλλά αθωώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας και τελικά έφυγε, οικογενειακά, για τον Καναδά.

Φωτογραφία και στοιχεία από Vatican News και National Carholic Register
 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”
 

 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos