Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

Το Μνημείο του Μετανάστη στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου

Να μην εξαιρείται κάποιος από την κοινωνία: Αυτό επανέλαβε ο Πάπας Φραγκίσκος κατά την Κυριακάτικη Θεομητορική προσευχή στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου και στη συνέχεια εγκαινίασε το Μνημείο του Μετανάστη, "Angel Unwares", για να υπενθυμίζει σε όλους την πρόκληση του Ευαγγελίου για φιλοξενία.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, η οποία με την ευκαιρία αυτή συγκέντρωνε ανθρώπους από όλο τον κόσμο, ο Πάπας επανέλαβε το νόημα της Ευχαριστίας που γιόρτασε για την 105η Παγκόσμια Ημέρα των Μεταναστών, δηλαδή την ανανέωση όχι μόνο της εγγύτητας, αλλά και τη συγκεκριμένη προσοχή της Εκκλησίας στις διάφορες κατηγορίες ευάλωτων ανθρώπων.
Σε συνεργασία με τους πιστούς όλων των Επισκοπών του κόσμου, εορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα των Μεταναστών και των Προσφύγων, για να επιβεβαιώσουμε την ανάγκη να μην αποκλειστεί κανείς από την κοινωνία, είτε πρόκειται για πολίτη που διαμένει επί μακρόν είτε για νεοεισερχόμενο.

Μην ξεχνάτε τη φιλοξενία
Για να υπογραμμίσει αυτή τη δέσμευση, μετά από την απαγγελία του Angelus και την πορεία ανάμεσα στο λαό με το papamobile, ο Ποντίφικας εγκαινίασε ένα γλυπτό με τίτλο " Άγνωστοι Άγγελοι", που φιλοτέχνησε ο καναδικός καλλιτέχνης Timothy Schmalz, χάρη στην πρόταση του πατέρα Michael Czerny, Υπογραμματέα του τομέα Μεταναστών και Προσφύγων του Οργανισμού της Αγίας Έδρας για τους Μετανάστες και πρόσφυγες του Τμήματος της Υπηρεσίας της Ανθρώπινης Ολοκληρωτικής Ανάπτυξης, ο οποίος θα καταστεί Καρδινάλιος στο κονσιστόριο της 5ης Οκτωβρίου.
Το θέμα αυτού του έργου αναφέρεται στη Επιστολή προς τους Εβραίους όπου διαβάζομε τα εξής: "Μην ξεχνάτε τη φιλοξενία. μερικοί, πραγματοποιώντας την, χωρίς να το γνωρίζουν, φιλοξένησαν αγγέλους». Και ο Φραγκίσκος εξήγησε γιατί ήθελε αυτό το Μνημείο στο κέντρο του κόσμου και του χριστιανισμού.
Αυτό το γλυπτό, σε χάλκινο και πηλό, απεικονίζει μια ομάδα μεταναστών από διάφορους πολιτισμούς και διαφορετικές ιστορικές περιόδους. Ήθελα αυτό το καλλιτεχνικό έργο εδώ στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, έτσι ώστε να μπορείτε να υπενθυμίσετε σε όλους την ευαγγελική πρόκληση της φιλοξενίας.

Οι "Angels Unwares
Για να αφαιρέσει το λευκό ύφασμα που κάλυπτε το μνημείο, κλήθηκε μια οικογένεια από το Καμερούν, την οποία ο Πάπας αγκαλιάζει και ασπάστηκε. Τότε ο Ποντίφικας πλησίασε το μνημείο, που βρίσκεται σε μία από τις κεντρικές κολώνες του περιστυλίου και είναι ορατό από όλους και το ευλόγησε Το "Angel Unwares", που έχει το φυσικό μέγεθος, απεικονίζει μια ομάδα μεταναστών και προσφύγων που προέρχονται από διαφορετικό πολιτισμικό και διαφορετικές φυλές και σε διαφορετικές ιστορικές στιγμές. Τοποθετούνται κοντά, ώμο με ώμο, στέκονται σε μια σχεδία, τα πρόσωπά τους σημαδεύονται από το δράμα της διαφυγής, του κινδύνου, του αβέβαιου μέλλοντος. Μέσα σε αυτό το ετερογενές πλήθος ανθρώπων, τα φτερά ενός αγγέλου ξεχωρίζουν στο κέντρο, σαν να υποδηλώνουν την παρουσία του ιερού ανάμεσά τους.


 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos