Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕ ΝΟΣΤΑΛΓΗΣΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠ ΤΗ ΣΙΩΠΗ...

Χρησιμοποιώ τον ανωτέρω στίχο του Γ. Μπακόλα ( που περιέχεται στο τραγούδι ΣΙΩΠΗ που έγραψε και ερμήνευε μοναδικά ο πρόωρα χαμένος Λαυρέντης Μαχαιρίτσας ) για να αναφερθώ σε μια άλλη σιωπή. Ενώ γράφονται και εκδίδονται, τα τελευταία ιδίως χρόνια, πολλά βιβλία για την ιστορία της καθολικής εκκλησίας στην Ελλάδα, δεν υπάρχει ανάλογη ενημέρωση για την πρόσφατη ιστορία μας. Πολύ δε περισσότερο για την ηρωική στάση ιερέων και μοναχών, σε κρίσιμες στιγμές για τον ελληνισμό όπως π.χ. η γερμανική κατοχή.

Έγραψα και παλαιότερα ότι πριν 75 χρόνια, το Σεπτέμβριο 1944 εκτελέσθηκε στο Χαϊδάρι Αττικής ο 32χρονος αντιστασιακός ιερέας της Ελληνικής Καθολικής Εξαρχίας π. Χρυσόστομος Βασιλείου (φωτό) Νομίζω ότι είχε γράψει τη βιογραφία του ο, μετέπειτα, ιερέας της Εξαρχίας π. Γεώργιος Σαργολόγος. Σε φετινό άρθρο της “Καθημερινής”, την 27-1-2019, αναφέρεται η συμμετοχή του στη σωτηρία ανήλικων Εβραίων ( αδελφών Κοέν ), μαζί με την αδ.. Μαρία του Καρμήλου (φωτο) και τη βοήθεια των Αδελφών του Αγίου Ιωσήφ, στο σχολείο των οποίων φοιτούσαν, με χριστιανικά επίθετα.
Πριν πολλά χρόνια είχα ακούσει και άλλα ονόματα, που έχουν αναγνωρισθεί μάλιστα ως “Δίκαιοι των Εθνών” για τη σωτηρία επίσης Εβραίων συμπολιτών μας: η Αδελφή Ελένη Καπάρη, της Ι.Μ. Παμμακαρίστου, βελγικής καταγωγής, ο πατέρας Ειρηναίος Τυπάλδος, της Εξαρχίας, η Αδελφή Ζοζεφίνα ( δεν έχω άλλα στοιχεία), ο ιησουίτης π. Ιωάννης Μαραγκός. Προφανώς υπήρξαν και άλλοι

Επίσης έχω πληροφορηθεί για τη σύλληψη και τον εγκλεισμό στις φυλακές Αβέρωφ, του τότε Επισκόπου Σύρου Αντωνίου - Γρηγορίου Βουτσίνου, ο οποίος αργότερα παρέμεινε σε “κατ`οίκον” περιορισμό στη Μονής του Τάγματός του, στην Κυψέλη (Ασσομψιονιστών), πριν του επιτραπεί να επιστρέψει στη Σύρο και την εκδίωξη από την Έδρα του, του Επισκόπου Θήρας, Τιμοθέου Ρεμούνδου, από τον Ταραμπάδο Τήνου, ο οποίος κατέφυγε στη Γαλλία.

Μάλιστα οι δύο τελευταίοι, ως τιτουλάριοι Επίσκοποι με διαμονή στη Γαλλία, παρακολούθησαν τη Β Σύνοδο του Βατικανού, ως εκπρόσωποι της γαλλικής ιεραρχίας, όπως έχει γράψει στο “Λεξικό Ιερέων” του ο π. Ιωάννης Ασημάκης

Πιστεύω ότι ήρθε η εποχή όλα αυτά να γίνουν ευρύτερα γνωστά

Φωτογραφίες από Καθημερινή 27-1-2019

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”  

 

 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos