Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

Η ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ….

Ο Πάπας Φραγκίσκος, στην πτήση επιστροφής από το τελευταίο του αποστολικό ταξίδι ( Μοζαμβίκη, Μαδαγασκάρη, Μαυρίκιο ) και συζητώντας με δημοσιογράφους ανέφερε ότι είναι “μαθητής” του Ιωάννη Παύλου Β’, ότι δηλ. επαναλαμβάνει όσα εκείνος είχε ήδη κηρύξει. Ας μου επιτραπεί να μεταφράσω
τις σκέψεις του : Οταν ο Ιωάννης Παύλος Β΄ μίλαγε για ελευθερία και εργατικά δικαιώματα αρκετοί θεωρούσαν, λόγω της καταγωγής του, ότι αναφερόταν μόνο στην Ανατολική Ευρώπη και τον χαρακτήριζαν”δεξιό”. Όταν τις ίδιες αναφορές κάνει ο σημερινός Πάπας χαρακτηρίζεται ”κομμουνιστής”. Και στις 2 περιπτώσεις είναι απλά η Εκκλησία που ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους, όπου και αν κατοικούν και δεν αλλάζει απόψεις ανάλογα με το ποιες πολιτικές – οικονομικές εξουσίες εξυπηρετούνται!
Αυτή η ανεξάρτητη θέση της Εκκλησίας σε κάποιους δεν αρέσει, εντός και εκτός Εκκλησίας. Οποιος έχει το θάρρος να το πει δημόσια και όχι υπογείως έχει την εκτίμησή μου, πάντως θεωρώ ότι οι αντιδράσεις δε θα οδηγήσουν σε “σχίσμα” ανέφερε ο Φραγκίσκος στην ίδια ανωτέρω συζήτηση.
Ανάμεσα σε αυτούς που δημόσια διαφωνούν με τις απόψεις του τωρινού Πάπα και το έδειξαν ήδη από πέρυσι, όταν ο πρώην νούντσιος στις ΗΠΑ Vigano ζήτησε την παραίτηση του Φραγκίσκου, είναι ο 71ετών αμερικανός καρδινάλιος Raymond Burke, πρώην “αξιωματούχος” στο Τάγμα Ιπποτών της Μάλτας και στο Δικαστήριο της Αποστολικής Επισφραγίσεως και ο 58 ετών Κιργίζιος Επίσκοπος Athanasius Schneider, βοηθός Επίσκοπος στην Αστάνα του Καζακστάν. Με 8σέλιδη κοινή δήλωση τους οι 2 Ιεράρχες προειδοποιούν την καθολική εκκλησία ότι η Αγία Εδρα, μέσω του κειμένου εργασίας, για την προετοιμασία της Συνόδου Επισκόπων για την Αμαζονία , έχει υποπέσει σε σοβαρά θεολογικά λάθη και αιρέσεις, γι αυτό
το ποίμνιο πρέπει να πιάσει το ροδάριο για 40 μέρες και να αρχίσει να προσεύχεται, ( από 17/9 ως 26/10) μήπως και γλυτώσουμε την ανεπανόρθωτη καταστροφή ! Αυτό ζητούν και φυσικά είναι δικαίωμά τους, καθότι η Εκκλησία μπορεί να είναι ιεραρχική και να απαιτεί την υπακοή στην ανώτερη Αρχή αλλά πάνω από όλα είναι η ελευθερία της συνείδηση κάθε πιστού (και Ιεράρχη) απέναντι στο Θεό !
Ποιές είναι οι “αποκλίσεις από την πίστη “, για τις οποίες η συντριπτική πλειοψηφία της Καθολικής Εκκλησίας δε φαίνεται να έχει την ίδια γνώμη Το Κείμενο Εργασίας σύμφωνα με την ανάγνωση των δύο ανησυχούντων Ιεραρχών προωθεί τον Πανθε’ι’σμό, γιατί συγχέει τη Φύση με το Θεό, έρχεται σε αντίθεση με τη Διδασκαλία της Εκκλησίας για τον ένα και μοναδικό Θεό, φαίνεται να αμφισβητεί την παράδοση για την αγαμία του κλήρου, δίνει μεγαλύτερο ρόλο στις γυναίκες, κατά τη Θεία Λειτουργία και αποδέχεται τους παγανιστικούς ρυθμούς και τις πρακτικές. Με δικά μου λόγια “ δε φτάνει που δεν απαιτούμε να καταλαβαίνουν το χριστιανισμό μέσα από τα λατινικά, όπως την ωραία εποχής της αποικιοκρατίας θα σεβαστούμε και τις πολιτιστικές ιδιαιτερότητές τους, επειδή δεν εκπολιτίστηκαν τόσους αιώνες ” Αν μεταφράζω λάθος τις ανησυχίες όσων ενοχλούνται από το ενδιαφέρον του Πάπα για τους φτωχούς και τους κατατρεγμένους, ζητώ συγγνώμη.
Αλλά ως απλός πιστός επιμένω ότι η Σύνοδος προωθεί μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση των αυτόχθονων πληθυσμών, με σεβασμό στο φυσικό πλούτο που κληρονομήσαμε στην Αμαζονία Τόσο απλά και τόσο … επαναστατικά! 

Πληροφορίες και φωτογραφίες των2 Ιεραρχών από National Catholic Register


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”

 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos