Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

Γιατί θέλησα τον Άγιο Πέτρο κοντά στον Άγιο Ανδρέα

Σε ένα γράμμα προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο Πάπας «εξηγεί» τους λόγους που θέλησε,  ένα μέρος των λειψάνων του Αγίου Πέτρου,  να παραχωρηθεί στη Κων/πολη και να  βρίσκονται δίπλα σε εκείνα του Αγίου Ανδρέα. Είναι, είπε, σημάδι και επιθυμία της κοινής πορείας μας προς την Ενότητα. 

Γράφει ο Πάπας:«Από την ειρήνη προέρχεται και η προσευχή. Αισθάνθηκα την επιθυμία και την αναγκαιότητα να αποδώσω ένα μέρος από τα λείψανα του Αγίου Πέτρου στη Κων/πολη. Για να βρίσκονται μαζί με εκείνα του Αγίου Ανδρέα».

Και εξηγεί το νόημα αυτής της χειρονομίας. Τα λείψανα παραδόθηκαν στον αντιπρόσωπο του Πατριάρχη στη Ρώμη, κατά την εορτή του Αγ. Πέτρου, Αρχιεπίσκοπο Ιώβ της Τελμησσού.    

Φωτισμένος από Άγιο Πνεύμα,  και για να αποκαταστήσουμε την πλήρη ενότητα, όπως θέλησε ο Ιησούς,  θέλησα να προβώ σ αυτή τη κίνηση-χειρονομία, σημάδι της χάρης του Θεού. Οφείλουμε να μείνουμε πιστοί στις επιθυμίες του Κυρίου. Είμαστε υποχρεωμένοι!!

Σε αυτό το γράμμα ο Πάπας αναφέρεται στις εργασίες που έγιναν στο τάφο του Αγίου Πέτρου για την αυθεντικότητα του τάφου. Ήδη, λέει: το 1939, ο Πάπας Πίος  ο 12ος , ξεκίνησε τις έρευνες  και βρήκε την επιγραφή :  «Πέτρος είναι εδώ ».  Η βασιλική αρχίζει την ιστορία της ήδη από το 150μ.Χ με πολλές αποδείξεις για την ύπαρξη του τάφου του Αγίου Πέτρου, όπως η επιγραφή  στα ελληνικά που λέει:  «Ο Πέτρος είναι εδώ»

Και ο Πάπας  Μοντίνι (Παύλος 6ος ), θέλησε να κρατήσει μερικά λείψανα για το παπικό παρεκκλήσιο .  Μερικά τεμάχια των λειψάνων τοποθετήθηκαν μέσα σε μία  μπρούντζινη  λειψανοθήκη  στις κατακόμβες της Βασιλικής. Από αυτή τη συλλογή θέλησα να στείλω στη Κων/πολη  για να βρίσκονται δίπλα σε εκείνα του Αγίου Ανδρέα.

Είναι μια χειρονομία, συνέχεια εκείνης της δωρεάς του Πατριάρχη στο Πάπα Μοντίνι, της εικόνας των δύο αδελφών Πέτρου και Παύλου  και που τώρα βρίσκεται στη σύνοδο για την προώθηση της Ενότητας.  

Οφείλουμε    να ακλουθούμε τις εμπνεύσεις του Αγίου Πνεύματος». 

Μετάφραση: π. Αντώνιος Φόνσος

 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos