Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΩΝ ΚΟΡΝΗΛΙΟΥ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΑΡΤΥΡΩΝ

Ο Άγιος Κορνήλιος, ιερέας της Ρωμαϊκής Εκκλησίας, γνωστός για τις αρετές του την πραότητα και την ταπεινοφροσύνη, διαδέχθηκε στο θρόνο της Ρώμης τον Πάπα Φαβιανό (251).

Ο Κορνήλιος, αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση της Εκκλησίας, μετά από το σκληρό διωγμό του Δεκίου (250), είχε ν' αντιμετωπίσει εξωτερικές και εσωτερικές δυσκο­λίες, απάνθρωπους διωγμούς αυτοκρατόρων, διχόνοιες και σχίσματα μέσα στην ίδια την Εκκλησία.

Στη Ρώμη, κάποιος φανατικός αντίπαλος του Πάπα Κορνηλίου, ονόματι Νοβατιανός, αναλαμβάνει την αρχη­γία των οπαδών του Δονάτου και κηρύττει φανερά τον πό­λεμο κατά του Πάπα Κορνηλίου, τον οποίο κατηγορεί για επιείκεια προς τους αμαρτωλούς και τους αποστάτες. Ο Νοβατιανός κατορθώνει να παραπλανήσει τρεις επισκό­πους αγροίκους και αμαθείς της Νότιας Ιταλίας, οι οποίοι τον χειροτονούν Επίσκοπο και αυτοανακηρύσσεται αρχη­γός της Εκκλησίας. Καταδικάζεται από τον Πάπα Κορνή­λιο σε Σύνοδο 60 επισκόπων, αλλά αυτός αρνείται να υπο­κύψει κι έτσι προκαλεί σχίσμα και αναστάτωση στην Εκ­κλησία, Ο Άγιος Κυπριανός και ο Άγιος Διονύσιος Αλεξαν­δρείας αναλαμβάνουν την υπεράσπιση του Κορνηλίου, ο πρώτος γράφει σύγγραμμα περί «Ενότητας της Εκκλη­σίας» και ο δεύτερος στέλνει επιστολή στο Νοβατιανό εξορκίζοντας τον να σταματήσει τις ραδιουργίες του.

Ο Άγιος Κυπριανός, μια από τις ωραιότερες μορφές του κλήρου της Αφρικής, γεννήθηκε στην Καρχηδόνα γύ­ρω στο 210, από ευγενείς αλλά εθνικούς γονείς. Σύμφωνα με την τάξη στην οποία ανήκε, έλαβε και την πρέπουσα μόρφωση. Διακρίθηκε στη διδασκαλία της ρητορικής και στην άσκηση της δικηγορικής. Μεταστράφηκε στο χρι­στιανισμό σε μεγάλη ηλικία και έλαβε το Βάπτισμα. Γύρω στο 249 χειροτονήθηκε ιερέας και μετά διαδέχθηκε το Δονάτο στο θρόνο της Καρχηδόνας. Άνδρας με ισχυρό χα­ρακτήρα και δυνατή εκπαίδευση, αλλά και προικισμένος με διοικητικά προσόντα, έγινε πολύ σύντομα το επίκεντρο της Εκκλησίας της Αφρικής. Τόσο με τη δράση, όσο και με το λόγο και τα συγγράμματα του, οργάνωσε την Εκκλησία της Αφρικής και την προφύλαξε από τις αιρέσεις. Άνθρω­πος μελέτης, εκμεταλλευόταν τις γνώσεις και τα συγγράμ­ματα των προκατόχων του. Την παιδεία του όμως τη χρω­στούσε προπάντων στην ανάγνωση της Αγίας Γραφής, την οποία μελετούσε μέρα-νύχτα και πάνω στα κείμενα της θεμελίωνε όλες τις πραγματείες του.

Ασχολήθηκε και με το ζήτημα εκείνων που αποστάτη­σαν ή που δείλιασαν κατά τους διωγμούς, οι οποίοι όμως ζητούσαν να επανέλθουν στην Εκκλησία, χωρίς να υπό­κεινται στη γνωστή μακροχρόνια μετάνοια.

Για την ιστορία του μεγάλου αυτού Αγίου, στη δύσκο­λη εκείνη πρωτοχριστιανική εποχή, ας αναφερθεί και μια σοβαρή διένεξη μεταξύ Κυπριανού και Πάπα Στεφάνου για το ζήτημα της αναβαπτίσεως των αιρετικών, γιατί στην Αφρική και σε κάποιες άλλες περιοχές υπήρχε το έθιμο να ξαναβαπτίζονται. Στη Ρώμη και αλλού, δεν τους ξαναβάπτιζαν αλλά, μόνο, τους έχριζαν. Το ζήτημα αυτό διευθε­τήθηκε ύστερα από πολλά χρόνια, σύμφωνα με την παρά­δοση της Ρώμης.

Το μαρτύριο του Αγίου Κυπριανού έγινε στις 14η Σεπτεμβρίου 258. Η εορτή των δύο Αγίων τοποθετείται στις 16 Σεπτεμβρίου, λόγω της επισημότητας του Τιμίου Σταυρού.

Πηγή: Τα’ αδέλφια μας οι άγιοι

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos