Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

Η προσευχή των Ψαλμών

Ο Χριστός προσευχόταν με τους Ψαλμούς, η Παναγία επίσης. Η πρώτη Εκκλησία τους ενσωμάτωσε στη λατρεία της και τους χρησιμοποιεί κάθε μέρα στις Ακολουθίες της, έτσι που να διαβάζονται, να απαγγέλλονται ή να ψάλλονται όλοι στη διάρκεια ενός μήνα. Με λίγα λόγια δεν μπορεί να υπάρξει χριστιανική προσευχή χωρίς να χρησιμοποιήσουμε κάποιο ψαλμό, έστω έμμεσα. Πολλοί από την αρχαιότητα θεωρούν τους Ψαλμούς ως ποιητικές συνθέσεις που οφείλονται στον βασιλιά Δαβίδ, αλλά αυτό είναι πολύ αμφίβολο. Εκείνο που έχει σημασία, είναι ότι οι Ψαλμοί αποτελούν προσευχές εμπνευσμένες από τον Θεό, από το Άγιο Πνεύμα και αποτελούν την αυθεντικότερη προσευχή, αφού μας λένε πώς ο Θεός θέλει να προσευχόμαστε. Αυτό προσπάθησε να μας διδάξει και ο πάπας Άγιος Πίος 10ος με μια εγκύκλιό του, στην οποία γράφει και τα πιο κάτω:

Οι Ψαλμοί συντάχθηκαν από θεϊκή έμπνευση και βρίσκονται συγκεντρωμένοι στην Αγία Γραφή. Γνωρίζουμε πως από την αρχή της Εκκλησίας χρησίμευσαν με αξιοθαύμαστο τρόπο για να θρέψουν την ευσέβεια των πιστών. Μέσω των Ψαλμών οι χριστιανοί πρόσφεραν συνεχώς τη θυσία των αίνων τους στον Θεό, δηλ. τον καρπό των χειλιών τους που απέδιδαν τιμή στο Όνομά του (Εβρ 13,15. Ως 14,3). Σύμφωνα με μια συνήθεια που υπήρχε στον παλαιό νόμο, ένα σημαντικό μέρος της Λειτουργίας και της Ακολουθίας το αποτελούσαν οι Ψαλμοί. Απ’ αυτούς γεννήθηκε, όπως λέει ο Μ. Βασίλειος, η ψαλμωδία, «θυγατέρα της υμνωδίας», όπως την αποκάλεσε ο πάπας Ουρβανός Η’, «η οποία αντηχεί συνεχώς εμπρός στον θρόνο του Θεού και στο Αρνί». Οι Ψαλμοί κυρίως είναι εκείνοι που διδάσκουν «το μέτρο με το οποίο οφείλουμε να αινούμε τον Θεό και με ποια λόγια να του αποδίδουμε αξιοπρεπώς την τιμή», όπως λέει ο Μ. Αθανάσιος. Πολύ σωστά λέει σχετικά και ο Αγ. Αυγουστίνος: «Για να μπορεί ο άνθρωπος να επαινεί τον Θεό όπως χρειάζεται, ο Θεός ο ίδιος ύμνησε τον εαυτό του. Και επειδή εξύμνησε τον εαυτό του, ο άνθρωπος βρήκε τον σωστό τρόπο για να μπορεί να τον εξυμνεί».

Οι Ψαλμοί ανάβουν την αγάπη για τον Χριστό, επειδή είναι σαν πίνακας που περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο την εικόνα του Λυτρωτή. Οπότε, σωστά ο Αγ. Αυγουστίνος «άκουγε σε όλους τους Ψαλμούς τη φωνή του Ιησού που αγάλλονταν και που κραύγαζε, που χαιρόταν με την ελπίδα και αναστέναζε για τον τελικό σκοπό».

Πηγή: sannicolo.gr

 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos